Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Aanvoer stro gering, prijs stijgt

Van de stro-oogst is ongeveer een kwart veiliggesteld, van het restant ligt een deel al op het veld en moet een deel nog worden gemaaid. De graanoogst is immers later dan anders. De afname van stro gaat vlot, al is er met de droogte achter de rug voor de veehouders wat minder druk op de noodzaak tot bijvoeren. De grote vraag naar gerstestro is dan ook iets minder geworden.

De eerste telersprijzen zijn de afgelopen weken vastgesteld. Daarbij valt op dat de beurs Emmeloord dit jaar vrij snel ook baalprijzen noteert naast de gebruikelijke ’aanloopprijzen’ voor los geleverd af land. De meeste akkerbouwers hebben tegenwoordig zelf apparatuur om pakken te maken.

De aanvoer is nog niet vol op gang. Dat ligt deels aan het huidige prijsniveau. Buiten de gebieden waar graan op graan wordt geteeld is voor de akkerbouwers een prijs van € 50 voor het stro een grens waar ze niet onder willen komen, gezien de toegevoegde waarde van het stro als leverancier van organische stof en structuurverbetering van de grond. Ook het regenachtige weer vertraagt de aanvoer. Aankomend weekeinde en de dagen erna kan er naar verwachting weinig stro worden binnengehaald, anders dan het vorige zonnige weekeinde.

Prognose: Prijsstijging

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jansen

    Er staan wel beursprijzen, maar waar kan ik het stro los op het land kopen?

    Ik ben naarstig op zoek naar tarwestro in de Noord Oost polder of Flevopolder.

    Wiklm er ook wel een goede prijs voor betalen. Gaat om ong 3 tot 4 duizend kleine balen.

Of registreer je om te kunnen reageren.