Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vleeskalveren goedkoper

Door het warme weer en de start van de vakanties in Duitsland eten buitenlandse consumenten minder kalfsvlees. Dat geldt zowel voor blank als voor rosé kalfsvlees. Normaal gesproken zou de verkoop van rosé kalfsvlees in Zuid-Europa in de zomer beter moeten lopen, omdat toeristen uit West-Europa liever het relatief goedkope rosé dan het dure blanke kalfsvlees eten. Dat is deze week nog niet het geval. Bovendien is het aanbod van rosé en blanke vleeskalveren groot.
De prijzen van jonge en oude rosé vleeskalveren dalen door het grote aanbod en de geringe vraag met 10 cent per kilo geslacht-gewicht. De notering van oude rosé vleeskalveren komt daarmee op € 2,67 tot € 2,72 per kilo geslacht-gewicht. Deze prijs ligt op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Houders van oude rosé vleeskalveren krijgen de kostprijs (rond € 2,80 per kilo) van hun dieren niet vergoed.
Jonge rosé vleeskalveren leveren € 3,00 tot € 3,05 per kilo op. Deze prijs ligt 5 cent per kg onder de kostprijs. Alle houders van rosé vleeskalveren lijden dus verlies.
De afzet van blank kalfsvlees loopt nog veel moeizamer dan die van rosé kalfsvlees. Gezien de opbrengst van kalfsvlees brengen de dieren € 3,88 tot € 3,98 per kilo op. Dat is veel minder dan de kostprijs van € 4,50 per kilo. Kalfsvleesintegraties en niet-contractgebonden vleeskalverhouders lijden dus ook grote verliezen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    b

    Alle houders van rosé vleeskalveren lijden dus verlies.

    Vraag me af of dat wel zo is derek

Of registreer je om te kunnen reageren.