Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Schade wordt duidelijk

De windhoos die onze stal trof, heeft veel schade veroorzaakt. We zien steeds meer gebreken. De verzekeraar is bijna onbereikbaar, bitte warten. En wat een zooi geeft dat asbest!

Gisteren heb ik bijna de hele dag aan de telefoon gehangen om de verzekering te pakken te krijgen. Om half acht ‘s ochtends belde onze contactpersoon, die ik de dag ervoor maar niet te pakken kreeg omdat hij in seminar zat. Hij zou aan onze verzekeringsmaatschappij R & V doorgeven dat we zware schade hadden en dat er zo snel mogelijk iemand bij ons moest komen.

Een half uur later was er al een schade-expert bij de buren, maar niets bij ons. Om 11 uur ben ik toch maar eens gaan bellen. Meer dan 20 minuten in de wacht Bitte warten, bla bla, muziekje… Na verloop van tijd kreeg ik een ander telefoonnummer door, weer een ander telefoonnummer doorgekregen, weer Bitte warten, bla bla, muziekje… Toen bleek dat we niet eens waren aangemeld voor schade! Een schadenummer aangevraagd, er zou meteen iemand komen, werd beloofd. Voor de zekerheid gaf ik mijn gsm-nummer ook maar door.

Dakdekker wil nog niet starten

De opgetrommelde dakdekker, die ondertussen langskwam, vertelde dat de schade van het dak van alleen al de kalverstal te hoog was, naar de 30.000 euro. Hij vertelde ook nog even dat zijn rekening van de storm van de vorige keer nog steeds niet betaald was. Wij gingen er gewoon vanuit dat dat gedaan was. Dat had immers onze verzekering ons beloofd, we hadden er nog speciaal om gevraagd. Daar sta je dan, met je mond vol tanden. Gelukkig begreep de dakdekker dat het niet aan ons lag.

Maar verder gaan met repareren wilde hij niet. Er was te veel wind om het dak af te dekken met plastic en hij vond dat er eerst een schade-expert moest komen voor overleg. Nou, de schade-expert belde gistermiddag dus niet. Vanaf vier uur aan de telefoon Bitte warten. Toen we eindelijk een telefonist te pakken hadden, was het al na half vijf. “Sorry, de tussenpersoon die u toegewezen hebt gekregen, is al naar huis.” Ik heb onze situatie nogmaals uitgelegd en toen kregen we na weer heel lang wachten het telefoonnummer van weer iemand anders die er zou moeten zijn. Je begrijpt het al, weer héél lang Bitte warten, muziekje... Van die persoon kregen we eindelijk het telefoonnummer van de schade-expert die gisterenavond heeft gebeld (we moesten inspreken). Hij kan vandaag (vrijdag) niet komen, het is te ver weg, vertelde hij. Maar morgen (zaterdag 17 juli) komt hij. Hopelijk gaat de dakdekker akkoord, want het dak moet toch dichtgemaakt worden. Dit keer niet met eterniet (asbesthoudende golfplaten), maar met staalplaten waaronder een soort plastic tegen ‘zweten’ vanwege het hooi op de zolder.

Veel asbest verspreid

De verzekering laat niemand komen om al dat oude eterniet op te ruimen. Dat wordt ook niet vergoed, heb ik inmiddels begrepen. Ja, het is eterniet, dat kankerverwekkende spul. Ik ben eraan begonnen, maar wat gaf dat een stof, dat vegen van die totaal verbrokkelde stukken. Gelukkig vond ik nog een mondkapje.

Vanmiddag komen een paar Duitse vriendinnen. Nee, we gaan niet de garage opruimen, we gaan eerst het weiland in. Al die brokken bij elkaar zoeken. Het weiland hebben we afgesloten voor alle vrachtwagens, eerst dat eterniet eruit. De buren vinden het totaal belachelijk, dat mondkapje. De dakdekker ook. Hij en zijn medewerkers staan gewoon zonder te werken en je raadt het al, zelfs de verzekeringsexpert zei gisteren aan de telefoon: “Het is werkelijk totale nonsens, allemaal opgeblazen dat dat spul kankerverwekkend is. Als je er gevoelig voor bent, dan krijg je het toch.” Ik vind ze dom, volgens Henk lopen ze 50 jaar achter op dit vlak. Verbijsterend.

Oh, Henk komt net binnen en meldt even dat hij merkte dat het krachtvoer nat geworden is. Dat is opgeslagen onder het nieuwe dak van ons woonhuisgedeelte. Dus ook daar zitten gaten in. Hij is even wezen kijken en zag een scheur in de tussenmuur naar het woonhuis. Dat een windhoos van een paar minuten zoveel kan veroorzaken.

Video en foto's: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Spiekker; S.J.B.

  Duitsland is dus wat kantoren aangaat weinig anders, dan Nederland? En op zich kun je asbestplaten past opruimen, zonder dat je daar ziek van wordt. Pas als je gaat zagen (slijptol) of boren is een mondkapje aan te raden, omdat dan de afzonderlijke vezels los kunnen komen. Het is dus inderdaad niet verkeerd om te vegen met kapje. De vezels kunnen dan los liggen. Overigens is de "incubatietijd" tussen 10 en 30 jaar. Ben t overigens wel met die Duitsers eens, dat men makkelijk overdrijft. Kreeg net nog een tip door: eerst beregenen, tegen t stof.

 • no-profile-image

  johan

  Wat `n werk en narigheid heb je er allemaal van. Enorm veel sterkte gewenst!

 • no-profile-image

  Mrten

  Een papieren mondkapje is niet genoeg tegen asbeststof, dat is lek aan alle kanten! Een halfgezichtsmasker met P2 filter zou al heel veel beter zijn. Je moest die maanpakken eens zien die ze hier aanhebben als ze asbest opruimen (stof komt immers ook in je haar en dat adem je in de avond dan weer in als je een aai over je bol krijgt).

  Mocht je toch doorgaan met mondkapjes, dan het asbeststof zeker weten heel goed natmaken voordat je gaat vegen, grote platen natmaken kan ook geen kwaad (die zijn immers ruw gebroken).

 • no-profile-image

  Han

  Monique ik wens jullie alle sterkte toe bij deze zoveelste tegenvaller. Als de expert komt, zorg er voor dat je via een aannemer weet hoeveel de schade ongeveer is en laat je niet overtroeven door de verzekerings expert. Ik ben zelf eens een schuur kwijtgeraakt in een windhoos (total loss) maar de expert probeerde me te overtuigen, dat er via zo of zo nog wel iets te redden was, m.a.w. hij kon op de uitkering besparen. No way alle schade of geen handtekening op het schade formulier. Blijf zakenlijk en toon geen emoties, hier wacht hij op om je te overrompelen.
  Neem de attitude van >ik heb alle tijd< en jij moet je melden bij je baas met een afgewerkt schade formulier.

 • no-profile-image

  keulen

  wat een contactpersoon is dat toch
  een sul dus
  moet voor jullie op komen tussen de verzekering
  en zo te horen zit het toch al niet goed met de maasschapij
  zou als alles achter de rug is toch een om mij heen kijken voor een andere verzekering
  nou maar veel sterkte met deze zooi

 • no-profile-image

  wilma

  Lieve Monique,
  Sorry, nu pas lees en zie ik de foto's van de storm. Hoeveel kan je er nog bij hebben? Wat een knuppels, die van de verzekering, zeer onbeschoft,en onmenselijk om zo te reageren.
  En jij maakt nog een geintje over de kuiten van die mannen, dat je datnog kan in deze situatie, daar heb ik zeer veel bewondering voor. Zo wie zo al, zoals jullie maar door blijven gaan. Ik wens je ontzettend veel sterkte.

 • no-profile-image

  John

  Monique,

  wat een irritatie inderdaad van die verzekeringsmaatschappij. Dat kunnen ze beter dan verzekeren!

  In het artikel staat:
  Hopelijk gaat de dakdekker akkoord, want het dak moet toch dichtgemaakt worden. Dit keer niet met eterniet (asbesthoudende golfplaten), maar met staalplaten waaronder een soort plastic tegen ‘zweten’ vanwege het hooi op de zolder.

  Een tip van iemand met ervaring: neem geen staalplaten!!! Die gaan roesten als een gek. Vooral bij vocht van zweten hooi e.d.
  Tegenwoordig heeft men gewoon golfplaten zonder asbest die ventileren het vocht.
  Ik wil die staalrommel nooit weer.
  Sterkte en groeten

 • no-profile-image

  helen Hofstra

  Hoy moniq jezus wat een puinhoop ,je hebt gelijk met dat mondkapje asbest is erg gevaarlijk stomme duitsers , leef met je mee ,heel veel sterte met alles helen

 • no-profile-image

  Lisette Verhoef

  Hallo Monique, Wat een ellende in een paar jaar tijd!! En ws ook erg goed begeleid door een goede makelaar cq emigratiebegeleider die vele problemen van te voren had kunnen zien zeker toen hij ws een prachtig bedrijf te koop aan bood.... Storm etc. is natuurlijk niet t evoorzien, maar wel erg zuur als je al problemen genoeg hebt. Heb je trouwens de boerderij van deze week ook gelezen? Men geeft Bennink alle ruimte om die rare hollanders van vorige week een hak te zetten, tenminste dat wil hij wel. gelukkig weet de hele Alblasserwaard wat een bedrijf Interfarms is en dat ze vanaf het begin af aan achter de broek aan gezeten moesten worden, omdat de geweldige Heer J. Kosters alles waar maakte waar Interfarms voor zegt te staan op zijn website!! Maar niet heus. Zelfs de boerderij is niet objectief en tekent ons verhaal niet precies op zoals het zou moeten zijn en de laatste versie lag ineens bij de drukker met weer een leugen van Bennink over ons. Hij heeft gezgd dat hij ons niet verder kon helpen met Ab zijn trekkerrijbewijs. De L... heeft gezegd dat hij het uit zou zoeken en vervolgens nooit meer wat van zich laten horen, zo ook zij medewerker! Niet reageren op mails enz. Voor ons was de ruimte in de boerderij beperkt, maar voor Bennink wijden ze ineens een heel themanummer aan hem. Om te kotsen. Kunnen ze nog meer mensen het ongeluk insturen en lekker veel geld in d'r zak steken. Boederij objectief en eerlijk? Laat ze in het volgende nummer maar eens geemigreerde boeren horen over de begeleiding..
  Groetjes en tot mails?
  Lisette

 • no-profile-image

  Lisette

  We hopen echt van harte dat jullie ook door deze ellende heen komen, dit lijkt nog een flinke graad erger dan bij ons. Wanneer komt het geluk eindelijk? Ook hopen we dat er voor jullie toch nog genoeg verzekeringsgeld mag gaan komen en dat jullie dan iets minder geldzorgen hebben. Ook heel veel sterkte met alle asbest etc. We hebben net al je logs gelezen nav ons gesprek en jullie hebben ook veel te verduren naast ongeluk wat op je weg komt tot bedrog bij koop. Heel vel sterkte samen!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.