Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Koudste zomer in 40 jaar!

Deze koudste zomer in 40 jaar zorgt voor een erg late eerste snede. De lucht van vers gemaaid gras snuiven we pas op bij een nogal tamme grasdemonstratie van Krone.

Het Noorse klimaat tart dit jaar alles. De strengste winter in 20 jaar is opgevolgd door een zeer dubieus voorjaar. De maand mei telde maar drie mooie dagen met temperaturen boven de 20 graden. Ook in juni waaide er een koude wind en heeft de zon zich nauwelijks laten zien. Vaak had ik op de fiets naar het dorp, een ritje dat nog geen drie minuten duurt, spijt dat de muts nog aan de kapstok hing, zo koud was het!

Eerste snede uitzonderlijk laat

Door dit koude voorjaar is in onze regio vrijwel nergens de eerste snede voor Sankt Hans (midzomerdag, 23 juni) binnengehaald. Dit is in de afgelopen 40 jaar nog nooit gebeurd!
In het laatste weekend van juni doen we twee pogingen, maar moeten na een uur stoppen. Het gras is te nat waardoor de double-cutter (maaikneuzer) voortdurend vastloopt. De weersvoorspellingen worden iets positiever, maar een hele dag zonder regen is er niet bij. Afwachten dus.

Einde raaigrasverhaal

Nog een ander minder heuglijk feit is dat ons raaigras de winter niet heeft overleefd. Daardoor is er een tekort aan weide, zodat de koeien eind juni nog geen buitenlucht hebben gezien. Ze staan al op stal vanaf begin september, zodat voor je gevoel deze winter nu al tien maanden duurt. Dat het raaigras het loodje heeft gelegd, komt door het milde zeeklimaat. Kan het nog krommer!

Grasdemonstratie

Het bewijs werd geleverd, toen we 15 kilometer landinwaarts reden en een grasdemonstratie van Krone bezochten. Daar werd op 9 juni raaigras gemaaid, terwijl de winters daar veel strenger zijn. Maar juist door die lagere temperaturen is de sneeuw daar wél blijven liggen, zodat het gras beschermd was. Wij hebben wekenlang tegen een groene grasmat aan gekeken. Die uiteindelijk steeds bruiner werd… om nooit meer groen te worden!

Het is Krone wat de klok slaat

Toen we tegen 12 uur bij de grasdemonstratie aankwamen, was het gras al gemaaid met een getrokken Krone Easy Cut-schijvenmaaier (de 3210 CV). Er werd geharkt met een Swadro cirkelhark 800/26 en een paar meter verderop reed een Comprima CF155XC perswikkelcombinatie (klik hier voor een filmpje). Voor Nederlandse begrippen misschien wat simpel, en eerlijk gezegd had ik ook wel iets meer bombarie verwacht. De gemiddelde Noorse boer is nogal mechanisatie-minded en vaak staan er met 20 melkkoeien toch drie trekkers op het erf. Ik had dus verwacht dat de dealer met zwaarder geschut zou komen.

Kalkoenen financieren melkveetak

Zijn er geen demonstraties te bezoeken, die groter en spannender zijn? Die zijn er wel, maar dan zit je minimaal twee uur in de auto voor je er bent. De grasdemonstratie was dan ook niet de reden dat we ons gezicht daar lieten zien. Het ging om de boerderij, waar de demonstratie gehouden werd. Dit is een vrij grote ‘samdrift’ (samenwerkingsverband tussen meerdere boeren). Het is algemeen bekend dat ondanks de vele voordelen veel samdriften de kar niet kunnen trekken. Zo ook deze. Onder de koffie werd verteld dat de kalkoenen - de andere tak van de maatschap - de boel draaiende houden! Daarom was ik blij met de uitnodiging voor een rondleiding door de nieuwe, te dure loopstal. Deze nogal tamme grasdemonstratie had dus een interessant staartje. Wordt vervolgd!

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kees Koomen

    Hier in zuidoost Noorwegen was alles ook erg laat door de strenge winter en het koude voorjaar. Dit gecombineerd met een neerslagtekort vanaf de herfst 2009 zorgt het voor dat de grasopbrengsten tegen vallen. Maar erger is het in het hoge noorden van het land waar in onder meer de provincies Troms, de vorst nog niet uit de grond was op 2 juli. Hierbij teveel regen en voor een aantal boeren is zaaien van ondermeer gras al te laat en wordt het seizoen als verloren beschouwd.
    Raaigras in Noorwegen is altijd een risicosport. Ook in het binnenland raak je soms grote arealen kwijt door ijsbrand in het voorjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.