Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Het weer zit tegen

Regen, regen, regen, hier in Alberta. Het graan moet opnieuw gezaaid. De luzerne loopt weken achter op andere jaren.

Afgelopen week is bij ons de gerst herzaaid door de loonwerker. Dat wil zeggen, alleen de slechte plekken zijn opnieuw gezaaid. Waar het graan wel goed opgekomen was, stond het heel mooi. Door de vele regen waren echter hele stukken van de ingezaaide gerst niet of slecht opgekomen.
De beslissing om over te zaaien was op maandag genomen, maar die dag kwam de zoveelste regenbui. Het werd ruim een week later voordat we het land weer op konden. Omdat deze gerst toch voor kuilvoer gaat, hindert het minder dat het wat ongelijk staat. Als we het al hadden willen combinen, dan hadden we het hele perceel eerst opnieuw moeten inzaaien.
 
Vergeleken met veel andere boeren hebben we nog niet eens te klagen. Er zijn verschillende boeren die hele stukken graan drie keer hebben gezaaid. 
Het begon al met een koud en nat voorjaar. Veel boeren werken hier met irrigatie in het najaar. Het land dat op die manier bewerkt wordt, was dit voorjaar veel te nat. Ze konden er niet op werken. Hierdoor waren de meeste boeren veel later met zaaien dan andere jaren. Bovendien moest het zaaien tussen de regenbuien door gebeuren.

Luzerneoogst twee weken later dan normaal

Door het koude weer is de alfalfa (luzerne) ook veel later dan in andere jaren. Normaal gesproken wordt het in de tweede week van juni gemaaid. Dit jaar startte het maaien pas eind juni. We hebben het van de week ook gemaaid, met de bedoeling om het in balen te doen. Onze buurman kwam langs met de vraag of hij het kon nemen voor silage (kuilvoer). Doordat alles zo slecht staat, verwachten ze een veel lagere opbrengst. Dus moeten ze meer acres aankopen om in te kuilen. Aangezien we het hooi zelf kunnen gebruiken, hebben we uiteindelijk besloten het toch maar zelf te houden.

Overstromingen en wegafzettingen

Een paar weken geleden waren er overstromingen in het zuiden van Alberta, maar ook in Saskatchewan en Manitoba. De meeste huizen hier hebben een basement (kelder) onder het huis. Ten zuiden van Coaldale, en ook op veel andere plaatsen, waren deze basements volgelopen met water. Wij kregen wat foto’s van vrienden per e-mail gestuurd en zijn ’s avonds even wezen kijken. Het water stroomde op veel plekken over de grote wegen. Bij Medicine Hat ging het zelfs over de grote Highway 1 heen. Deze is hierom voor langere tijd afgesloten. De nummer 1 (Trans Canada Highway) loopt van de ene kust van Canada naar de andere kust.

Nu maar hopen op droog en steady weer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  Hennie ik had enkele weken terug van vrienden (onze oude buren hier) in saskatchewan ongeveer dezelfde verhalen gehoord veel akkerbouwers hebben daar maar 60 a70% van hun oppervlakte kunnen zaaien maar in junie graanzaaien voor te combinen de kans dat die rijp wordt is niet erg groot of je moet wel erg zuidelijk zitten Al met al hebben jullie daar een moeilijk jaar maar hopen dat het verdere seizoen beter is voor jullie. Hier hadden we een heel vroege start daarna een natte periode en toen eind mei tot half junie droog en heet wat vooral de opkomst van mais niet ten goede kwam nu is het hier behoorlijk heet maar de voorspelling voor de volgende twee dagen is regen dan maar hopen dat m'n granen niet te veel gaan legeren Groeten Ed

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hoi Ed,
  Ja het is zeker een moeilijk jaar. Het lijkt er op dat we nu mooi weer krijgen/houden. De alfalfa dat los ligt heeft wel goed geleden. Als het droog blijft zal het morgen hopelijk balen worden. Hebben jullie veel last van de hitte op het moment? We hopen met je mee dat het graan niet te veel gaat legeren( ik neem aan dat je plat liggen bedoelt?)

  Groet,
  Hennie

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hennie hier vrijdag zwaar onweer gehad dat het meeste graan hier wel heeft doen legeren .Door het van de noord amerikaanse markt gehaalde cycocel (stroverkorter) is er weinig tegen te doen. Ik sprak gisteren met onze oude buren (over de verloren voetbal match) maar het slechte weer houd daar in saskachewan maar aan ze zeiden dat sommige boeren maar 30% konden zaaien en zelf hebben ze nog steeds geen hooi kunnen maken Ik hoop dat het bij jullie nu beter gaat
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Ed, het blijft hier ook nog kwakkelen. Een paar dagen mooi, en dan weer buien. We hebben het hooi zaterdag binnen gekregen. Vrijdagavond zijn ze gaan balen maar het was eigenlijk aan de droge kant, maar we hebben gezegd dat ze maar moesten beginnen omdat ze het weer over buien hadden. We hadden net het tarp over de stack en toen begon het te regenen. Gisteren zeiden we nog, als je de crops zo zie hoe het erbij staat, loopt het ong een maand achter.
  groeten, Hennie

 • no-profile-image

  eric

  Eindelijk krijgen wij wat regen. op veel plekken in de Peace country is al 3 jaar te weing regen gevallen. Hooi is hier duur en de opbrengs van mijn bedrijf is ongeveer 1 baal per acre. ongeveer 1,2 ton ds per ha. de uren die je investeert zijn enorm. gelukkig hebben we een zeer goede stagiare uit Nederland die veel werk voor ons verzet. Ik hoop dat jullie je hooi redelijk hebben kunnen winnen.
  gr eric

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.