Rundveehouderij

Achtergrond 747 x bekeken 6 reacties

Ganzen schieten… Raak!

Een van onze Russische partners verlekkerde zich bij zijn laatste bezoek aan de vele ganzen in Nederland. Die zou hij maar wat graag schieten. Nou, hij heeft zijn Nederlandse gans toch te pakken!

Afgelopen voorjaar hadden we onze partner uit Tver op bezoek voor het opzetten van een kalfsvleesproject in Rusland. In een paar dagen bezochten we enkele mooie Nederlandse vleeskalverhouderijen, melkveebedrijven en kaasmakerijen. Tijdens het bezoek keek onze partner hier rond Leeuwarden zijn ogen uit. Het water liep hem in de mond. Zoveel ganzen die zo braaf bleven zitten, dat had hij nog nooit gezien. Zijn vraag was meteen ‘mag je die niet schieten? Er zijn er zoveel, een paar minder zou geen kwaad kunnen’. Toen ik vertelde dat dat niet mocht, snapt hij er niets meer van.

Ganzenboer

Op kantoor noemden we onze stagiair al gekscherend de ganzenboer. Hij heeft immers duidelijk veel meer ganzen dan koeien. Toen we de Rus probeerden uit te leggen dat de boeren daar vergoeding voor krijgen, keek hij weer vol ongeloof. Maar ja, hij hoeft er geen belasting voor te betalen dus hij vond het best. Maar toch wel jammer dat je ze niet mag schieten.

Makke eenden, makkelijke prooi

Ook bij het hotel in Emmeloord keek hij zijn ogen uit: zoveel makke eenden, ook een makkelijke prooi. Dus hij komt met plezier en geniet van zoveel mooi wild. Maar het blijft toch jammer dat hij ze niet mag schieten, vindt hij.

Trotse schutter van Nederlandse ganzen

Vorige week was ik weer bij hem en vol trots liet hij een vogelring zien. Bij jullie mogen jullie ze niet schieten, maar hier wel en ja het was RAAK. Hij had er een geschoten en die was ook nog eens in Nederland van een ring voorzien. De ring heb ik meegenomen en ik heb netjes gemeld waar de gans was geschoten.

Liever koeien kijken dan jagen

Hij was erg trots dat hij er een had geschoten en is misschien ook nog wel een beetje dankbaar dat wij zo goed op onze ganzen passen, zodat hij ze kan schieten. Als er meer liefhebbers zijn om te jagen, dan nodigen wij u van harte uit. Ik ben ook al enkele keren gevraagd, het is niet zo mijn hobby. Ik houd het daarom maar bij koeien kijken. Maar voor de liefhebbers is er voldoende te jagen, niet alleen ganzen maar ook ander groot en klein wild.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hier schieten we ze gelukkig wel

 • no-profile-image

  Westbrabander

  De ganzen hier presteerden het vandaag om een metertje of 20 voor de combine over het graszaad te wandelen. Zie ons maar lopen dachten ze, van jou zijn we toch niet bang. Het aantal ganzen begint hier behoorlijk uit de hand te lopen, lang leve ganzen luilekkerland

 • no-profile-image

  Sybren

  Nederland is het enige land waar ganzen niet mogen worden afgeschoten zou ik zo denken. Tenminste als er zulke grote aantallen zijn zou ik zeggen dat de buks er af en toe wel even door heen kan moeten ragen.

 • no-profile-image

  Han

  Ganzen op de verkeerde plaats is een ramp. in Rusland zag ze in het voorjaar tussen de aardappels het onkruid weg pikken. Perfect want ze eten geen aardappelloof en rooien de knolen ook niet. Deze aardappelveldjes hadden minder onkruid dan de rest en meer mest dan de rest. Misschie een optie om de ganzen in het voorjaar bij het gras en graan weg te halen en tussen de piepers te zetten. Doen ze naast schade nog iets nuttigs. Want als we er iets aan doen, zitten ze in broeden ze over enkele jaren bij de Vijver voor het Torentje in Den Haag en schijten het Binnenhof onder.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Met dank aan Arend Jan Brinkhorst en de invoering van de Flora en Fauna wet in 2002.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Martin

  Hier schieten we er meer dan genoeg.
  Teller staat nu al >500 v.w.b. de overzomerende ganzen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.