Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Al eigenwijs op de ki-opleiding

Wat vandaag afwijkend of eigenwijs is, kan morgen blijken te werken. Maar goed dus dat er soms eigengereide mensen zijn!

Zoals ik in mijn vorige blog al meldde, moet je als inseminator soms van alle markten thuis zijn. Dat bleek wel toen ik een gewond kalf moest hechten. Maar goed dat ik een eigenwijs mannetje ben, en meestal weet wat hij wil. Dat was al zo op mijn opleiding tot inseminator.

Opleiding verbood behandelingen

Wat me van die inseminatoren-opleiding altijd is bijgebleven, is dat we met 2 KI Samen-mannekes tussen heel veel KI Zuid-mannekes zaten. We kregen les van een heel vakkundige man, maar het was er een die echt niet paste bij mijn generatie. Ik ben immers van de generatie die zijn mond niet meer dicht houdt en ook niet meer bang was om een discussie aan te gaan. Op een dag was het 4 uur. Ik pakte mijn pen en boekjes in en zei: “Nu is het genoeg, ik moet thuis nog iets maken en dan kan ik pas voer uit gaan halen, dus het is wel zat voor vandaag.” De leraar keek me verbaasd aan. De medecursisten wisten niet wat ze hoorden. De leraar zei dat het nog te vroeg was om te gaan. “Niks te vroeg”, zei ik. “Het is 4 uur en afgelopen.” “Nee”, luidde het antwoord. “Het is pas afgelopen om 5 uur, net zoals altijd.”

Zwart-wit reacties

O, shit, dat was dus een foutje van mij. Ik was met mijn gedachten bij het karweitje dat ik thuis moest doen. De andere KI Samen-cursist kende mijn zwart-wit reacties al wat langer en lag onder de tafel van het lachen. Of was het van schaamte, waardoor hij onder de tafel gleed?

Geen koeien uitspuiten

Tijdens die cursus werd ons heel erg duidelijk gemaakt dat we geen koeien mochten spoelen of uitspuiten of tegen baarmoederonsteking mochten behandelen. Die instructie kwam onder anderen van de directeur van de Limburgse gezondheidsdienst. Daar zijn ze later wel achter gekomen. Die les is bij de cursisten het ene oor in- en het andere oor uitgegaan. De twee KI Samen-cursisten waren de eersten die de boer echt blij maakten met hun kunsten. De bevruchtingsresultaten lagen bij die organisatie destijds duidelijk hoger dan bij de concurentie. Maar de ki kreeg er wel gedonder mee, en vooral ondergetekende. Maar we zijn gewoon met dat uitspuiten en behandelen doorgegaan, want service en de klant stonden hoog in het vaandel. Bij eigenwijze KI horen eigenwijze werknemers.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert, zo ken ik je helemaal niet :))
  Hoe gaat het met dat kalf?

 • no-profile-image

  Bert

  Jeroen en of je me zo kent ha ha.Dat operatie kalf is prima gelopen.Heb later de buiten hechtingen er uit gehaald.Word geen schoonheids litteken maar lijkt meer op een krater in slag.Het ging dus duidelijk niet van: Operatie geslaagd patiënt overleden.En dat is het voornaamste.
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dus straks lekker shasliek?
  Hier alle ramen maar eens uit de stal gehaalt(lucht op) 37 graden en al die dames hebben geen schaduw, nog 5 weken en de stal is klaar..

 • no-profile-image

  Bert

  Niks shasliek.nou ja litteken afgevallen weefsel mag je er voor hebben.Kalf niet mot groeien en melkje geven later.Word tijd dat je stal klaar komt.37 graden lucht en dan met die productie.succes Jeroen

 • no-profile-image

  Jeroen

  Je weet het tempo hier, heb nu tijdgrens eraan gesteld, dus gaat wel lukken. Sommige koeien van mij nu in een "modderbad" maar ze zijn er niet vrolijker van, al doen sommige mensen er wel in geloven, bij mij mogen ze wel mee baden :)))

 • no-profile-image

  Edgar v. Dijk

  ja Bert
  de tijden van Goeverneur , Gijsen en Ghielen zijn gelukkig voorbij

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Edgar.Ja man.Maar wat heeft dat de Limburgse boeren tonnen maar dan ook tonnen melk quotum gekost die 2.Die hielden dat maar tegen he.En wat kreeg ik ze op mijn flikker na een jaar vergadering in Heythuysen dag er na.Van Thuis,Familie en bekende.Nou ja was zoveelste bewijs dat ik weg wou van dat gehuichel zogenaamde bekende en vrienden.Maar heeft hun en mij quotum gekost.Gelukkig was ik eerder al door de middelbare landbouw school naar Bas later KI Samen gestuurd.Uit noot dat wel want klasse leraar durfde me echt nergens anders heen te sturen.Wat heb ik daar een tijd gehad man bij Rien en Bas.Kreeg Bas op de knieen op een morgen om 5 in de put.Was klaar om hem op te vreten.Maar ja we waren 2 de zelfde bij elkaar en dat gaat niet goed he.Maar mis die Bas nu nog steeds met zijn bedrijf en KI echt.Aparte kerel en Aparte KI op zet.Maar fu... resultaat heeft ie wel he.Red Roulette loopt hier rond.En nog 6000 andere KI Samen nakomelingen.Morgen gaan er nog 1800 meest Roelette naar Oezbekistan heen.Doet me goed voor KI Samen en mijn beste buurvrouw en buurman uit NL.Die de fokker er van zijn.Maar is net een stier die het hier echt zal doen.Boeren sterke koeien.
  Edgar beetje lange reactie op jouw maar je raakt me net op mijn nog steeds levende nu nog na ruim 23 jaar ergernis van die 2 genoemde door jouw.Voor de rest ben ik rustiger.He`m nou ja denk ik zelf dan.
  Ga je goed daar in Canada.Is Bas nog niet bij je geweest?Schrijf hem en hij zal komen als ie weer in je land is.
  Groeten en ga je goed.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,
  Toch goed dat je eigen weg hebt ingeslagen, niemand die je dat kan afpakken!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.