Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Wateroverlast verklaard

We kennen nu de oorzaak van het vele water dat uit onze graskuilen loopt. Een restantje van oude bunkers. Nu nog de schade regelen.

Afgelopen week hebben we ingekuild. Daarmee zijn we wat later dan in Nederland, omdat het hier gemiddeld een aantal graden kouder is. Omdat er nog steeds geen oplossing is voor de wateroverlast onder onze kuilhoop, hebben we maar op een iets hoger gelegen weiland een rijkuil gemaakt, gewoon op gras. Dat zien de meeste boeren hier in de Eifel niet zien zitten. Het is een kuilhoop geworden van iets meer dan 90 meter lang en niet al te hoog. We willen namelijk de tweede snede eroverheen laten doen. Zo kun je de koeien langer kuil voeren van een gelijke kwaliteit.

Gemeente op bezoek

Afgelopen maandag kwamen mensen van de gemeente Jünkerath bij ons langs om naar het gat te kijken dat naast onze betonnen kuilhoop is gegraven. We gingen er een tijd vanuit dat het water uit de kuilhopen zelf kwam. Dat beweerde tenminste onze Burgemeester Willi, voormalig eigenaar van onze boerderij. Afgelopen winter en voorjaar werd de hoeveelheid water die onder de kuilhoop uitkwam echter almaar groter. Volgens medewerkers van het waterleidingbedrijf liep er op een gegeven moment zelfs zo'n 5 kuub water per uur uit. De waterleidingmaatschappij wil(de) niets ondernemen. Volgens haar kan daar onmogelijk een waterleiding lopen. Ook bij het kadaster is niet bekend dat er een kabel of leiding zou kunnen liggen. Het zou een oude Nato-kabel kunnen zijn.

Graven maakt veel duidelijk

We zijn vier maanden geleden maar zelf gaan graven en hebben op een meter diepte een rood lint gevonden Twee meter daaronder vonden we een stroomkabel, op dezelfde plek waar het water eruit komt. De stroomkabel bleek een telefoonkabel te zijn en is voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd als verbindings-communicatielijn tussen twee bunkers. Op Google Maps zijn de bunkers nog goed te zien. Als je een rechte lijn trekt van de resten van de ene bunker naar de resten van de andere, loopt deze exact over het punt waar we de kabel hebben opgegraven.

De vaste leemlaag is tijdens het aanleggen van de kabel verwijderd. Na het leggen van de kabel heeft het leger alles weer opgevuld met breuksteen. Doordat bij de aanleg van de betonnen kuil de bovenlaag door de vorige eigenaar is uitgegraven, ontstond een zwakke plek. Het smelt- en regenwater vinden juist daar een uitweg. Het beton is door veroudering poreus geworden. Door de opwaartse druk perst het water door de betonlaag van de silo.

Veel probleemkoeien door slecht voer

Dat is ook de reden dat onze koeien het niet goed deden. Ook afgelopen jaar moesten er 43 weg wegens chronische voetproblemen. Die zijn het gevolg van de enorm slechte kwaliteit kuilvoer. Dat voer heeft als een spons het water opgenomen dat door de betonlaag heen omhoog is gedrukt.
De Siloproben (kuilmonsters) werden altijd vlak na het maken van de kuil genomen. Zij gaven elke keer een goede kwaliteit voer aan. We begrepen er werkelijk steeds minder van dat de koeien het zo slecht deden en dat het kuilvoer zo nat was. Als je er dan eindelijk achter komt dat de oorzaak een oude telefoonkabel uit de oorlog is, sta je wel even te kijken.

Oorzaak bekend, nu de oplossing nog
Hoe we het verder gaan oplossen? Goede vraag! Medewerkers van de Bundesimmobilien (eigenaar van de Duitse bunkers) hebben ook naar de kabel gekeken. Zij lieten ons weten dat de kabel inderdaad een communicatiekabel is die tussen de bunkers aangelegd werd. Helaas kunnen ze ons niet verder helpen. Een paar jaar geleden is namelijk een nieuwe regeling van kracht geworden, waardoor we de Duitse overheid niet meer aansprakelijk kunnen stellen voor een akkefietje zoals het onze.

Burgemeester Willi vind dat het óns probleem is en dat wij op onze kosten moeten zorgen dat het water word afgevoerd. Hij had hier zelf nooit last van, beweert hij bij hoog en bij laag. Maar op oudere kaarten is het land om de silo heen aangetekend als ‘nat’.
Willi wil dat we zelf een afwateringsleiding aanleggen, op eigen kosten. “Het water komt bij jullie boven, dus het is jullie water en dus ook jullie probleem.” De medewerkers van de gemeente Jünkerath merkten echter afgelopen maandag op dat dat water absoluut niet ons water is.

Hakken in het zand (of beter: de modder)

Tja, de strijd is nog niet gestreden. Wij doen voorlopig niets. Nou ja, niets kan je ook niet zeggen. We laten het water het zandpad achter ons huis aflopen richting het volgende dorp. Aangezien de hele dorpsstraat is opengebroken, word alle verkeer de laatste weken omgeleid via dat zandpad. Dat water veroorzaakt dus wel enige overlast.
Onze burgemeester vindt dat maar niks en geeft telkens anderen de opdracht om met een shovel een gat naar ons weiland te graven. Afgelopen week was het weer raak, een van de wegarbeiders was daarmee bezig. Hij ging er natuurlijk vanuit dat wij op dat moment nog aan het melken waren. Toen ik er op afliep ging hij er als een haas vandoor. Ik had helaas mijn fototoestel niet bij me. En ik heb bewijs nodig om te kunnen laten zien wat er gebeurt. Wat wij ertegen doen? Trekker halen en de boel weer terugschuiven. De aanhouder wint. Of beter gezegd, wie de langste adem heeft. Burgemeester Willi moet eerst maar eens over de brug komen met een goede regeling.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Nou Monique.Daar ben je mee klaar zo.En een oplossing zal er niet echt zijn.Heel vreemd dat zo iets gebeurd.Je zou kunnen gaan denken om er een dikke laag zware klei of leem in te gooien en flink aan stampen.Maar ja wie weet waar het water zich dan een weg gaat zoeken.Maar voornaamste is dat je nu weet hoe en wat en dat je nu wel een goede kuil zult kunnen houden en gezondvee.
  Groeten

 • no-profile-image

  Han

  Monique dat je wilt weten wie de verantwoodelijke voor deze zaak is, is begrijpelijk. De hoofd veratwoordelijke ligt reeds 65 jaar op het kerkhof. Ik zou me in eerste istantie gaan bezich houden met >hoe voer ik het water af< is het goed bronwater, dan zou een optie kunnen zijn het via een drainbuis opvangen en bottelen. Maak van de nood een deugd. Ik neem aan dat jullie halverwege de helling wonen, dus zal het water blijven komen uit de hoger gelegen gebieden. BRONWATER is in de winkel duurder dan MELK!!! Wat je ook bedenkt aan technische oplossingen, het water heeft zijn loop gevonden via deze sleuf en zal hier door of langs blijven trekken als je het opvult met beton of leem. afvoeren zodat het niet eerder boven de grond komt dan jullie wensen, is de korste klap

 • no-profile-image

  Kobonde

  Wij wonen ook in een heuvelachtig gebied er hier zijn tussen 1950 en 1970 bijna alle sloten en ingesloten laagtes gegedraineerd als er en buis stroomafwaarts vestopt raakt meestal door ingegroeide boomwortels krijgen wij natteplekken in het land als er een natteplek ontstaat waar er eerst geen was proberen wij verder naar beneden de buis te vinden onze drainage man loopt dan met een stuk afraster draad door het land en als die naar beneden wijst begint hij te graven tot hij de buis heeft gevonden en spoelt deze door of legt een nieuw stuk.
  je zegt dat op oude kaarten het gedeelte als nat staat is er geen afwatering of drainage die niet meer goed werkt. mogelijk ligt het problem op de grond van de buren en of weet hij het niet of hij zegt niks omdat hij onderhoudsplichtt heeft.

 • no-profile-image

  Bert

  Monique.Je krijgt denk ik niks van burgemeester en denk je moet zoals Han schrijft het om draaien.Je stal ligt er dicht bij.Zet dan een buis van 200mm of 300 mm in het gat en maak het dicht. laat hem boven open. half weg maak je aansluiting 20 of 30 mm en sluit een slang aan naar je stal.als nodig pompje van 200 euro er tussen met hydrofoon.en hups je hebt water voor drinken koeien en stal-melk stal schoon spuiten.dat is wat ik zou doen.Dan weet totaal niet waar je zit.Bedoel is het een toeristen dorpje of zo?dan zou je burgemeester kunnen zeggen van maak er een erfenis van oorlog van en al het water wat uit pijp komt nog een pomp er open fontein.Met lampje er bij alles zijn kosten.maar ziet dan goed uit met het verhaal er bij van hoe omstaan.Anders vraag BP eens die beginnen nu ervaring te krijgen met spontane bronnen. egaal water of olie-gas. jullie probleem hebben ze in 10 minuten op gelost.Ken hier veel olie mannen en die hebben echt verhalen.maar als het techniek word hebben ze gruwelijk veel om spontane of ongewenste bronnen op te lossen.Maar Monique maak slang kostten weinig naar stal en gebruik het als het komt.Vechten kun je nog lang gebruiken kun je in 2 dagen tijd.Draai het probleem om in je eigen voordeel.
  Groeten

 • no-profile-image

  piotr

  Met zo iets ben je mooi klaar. Hier ken ik een boer die per ongeluk een aardappel bewaring bovenop de uitloop van een oude Duitse drain zette: toen de dooi in viel liep een cel met 2.500ton aardappels onder water.

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  Wij hebben vijftien jaar geleden een oude wel in de schuur dichtgestort toen we er een melkpunt aanlegden. Nu komt dat water in de naastgelegen jongveestal (potstal) naar boven. We kunnen een deel van die stal nu niet meer gebruiken. Dat is niet zo maar opgelost. Als je het hier dicht zou maken komt het wel weer ergens anders naar boven. Als het mogelijk zou zijn en je zou dat water voor eigen gebruik kunnen aanwenden lijkt me dat een superoplossing om van een nadeel een voordeel te maken. Zeker nu iedereen daar vindt dat jullie het zelf maar moeten oplossen. Succes!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.