Rundveehouderij

Achtergrond 368 x bekeken 2 reacties

Vleeskalveren goedkoper door WK

Het wereldkampioenschap voetbal verstoort de handel in kalfsvlees flink. Italiaanse consumenten eten het blanke kalfsvlees vaak buitenshuis. Door het voetbal zijn de restaurants in de grote steden van Italië bijna leeg, terwijl die normaal gesproken gevuld zouden zijn. Bovendien eten Italianen thuis ook minder kalfsvlees, omdat zij veel voor de televisie naar het voetbal kijken.
Daarnaast is het apergeseizoen ook grotendeels voorbij, waardoor kalfslendes veel moeilijker te verkopen zijn. Dit onderdeel van het kalverkarkas past prima bij het eten van asperges.
Door alle hierboven genoemde factoren brengen blanke vleeskalveren 7 cent per kg minder op. De prijs van de dieren komt daarmee op € 4,05 tot € 4,15 per kilo geslacht-gewicht. Die notering ligt weliswaar 25 cent per kilo hoger dan een jaar geleden, maar haalt de kostprijs van rond €4,50 per kilo lang niet. Kalfsvleesintegraties en niet-contractgebonden vleeskalverhouders lijden dus verlies.
De prijsdaling van de rosé vleeskalveren valt mee. Normaal gesproken dalen de prijzen van jonge rosé vleeskalveren mee met die van blanke vleeskalveren. Dat is nu niet het geval. Toeristen in Zuid-Europa eten liever kalfvlees van jonge rosé’s. Die noteerden 3 cent lager met € 3,20 tot € 3,15 per kilo. Oude rosé vleeskalveren gaan wat moeizamer van de hand dan de jongere dieren. Zij brengen 5 cent minder op met € 2,92 tot € 2,97 per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Gelukkig zijn de Fransen alweer bijna klaar met het WK. Hopelijk proberen ze het verdriet te vergeten met een lekker kalfslapje.

 • no-profile-image

  Iwan Seinen

  Geachte heer, mevrouw,

  Mijn vraag is: De slachtnotering die wordt weergegeven voor de blank gemeste kalveren.
  Welk seuropgetal hangt daar aan vast en welke kleur.

  Met vriendelijke groet,
  Iwan Seinen
  06-46005345

Of registreer je om te kunnen reageren.