Rundveehouderij

Achtergrond

Vleeskalveren goedkoper

Italiaanse en Franse consumenten eten beduidend minder kalfsvlees dan zij normaal gesproken doen. Die daling van de kalfsvleesconsumptie is een gevolg van het warme weer in Zuid-Europa en het wereldkampioenschap voetbal. Italianen en Fransen eten daardoor minder buitenshuis. Kalfsvlees wordt in Zuid-Europa vooral in restaurants gegeten.
Door de geringere afzetmogelijkheden van kalfsvlees in Zuid-Europa brengen vleeskalveren deze week 10 tot 15 cent per kilo minder op dan de week daarvoor. De prijs van jonge rosé vleeskalveren daalt deze week met 10 cent naar € 3,10 tot € 3,15 per kg. Daarmee ligt deze opbrengst praktisch op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Houders van jonge rosé vleeskalveren krijgen daarmee ongeveer de kostprijs voor hun dieren. Daarmee is het zwaarder afleveren van hun dieren financieel gezien niet meer interessant. Dat was de afgelopen weken wel het geval.
De prijs van oudere rosé vleeskalveren daalt deze week met 15 cent naar €2,77 tot €2,82 per kg. Daarmee brengen deze dieren 15 tot 20 cent per kg minder op dan de kostprijs.
Blanke vleeskalveren brengen €3,95 tot €4,05 per kg op. Dat is bijna een halve euro per kg minder dan de kostprijs. Kalfsvleesintegraties en vrije vleeskalverhouders lijden dus flinke verliezen. Zij proberen de prijzen van de nuchtere kalveren daarom te drukken. Dat lukt hen nog niet zo goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.