Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Stressloze veeveiling

Veel vee wordt in deze natte regio van Paraguay geveild via een zogenoemde schermenveiling. Dat is goed voor het vee.

Veeveilingen zijn van oudsher een zenuwslopend onderdeel van onze bedrijfsvoering, met name voor het vee. Hier in Paraguay gaat zo’n veiling echter in alle rust. De datums waarop de veilingen gehouden worden, zijn reeds lang van tevoren bepaald. Maar welke rol het weer gaat spelen, weet niemand.
We wonen in een gebied waarin veel regen valt. De regen kan op zulke vastgestelde data een flinke chaos veroorzaken. De regen maakt de wegen en paden zeer modderig, waardoor de veevervoerwagens niet op hun bestemming kunnen komen. Mede daarom wint het systeem van veilen via het scherm snel terrein. Daarmee worden vele onzekerheden uitgeschakeld.

Video-opnames

Als een boer vee (hier eigenlijk alleen maar runderen) wil verkopen, laat hij dat de onderneming die zo’n schermenveiling organiseert weten. Dan komt een vertegenwoordiger langs die een video van de dieren maakt. Daarbij neemt hij alle details op: gewicht, ras, geslacht, leeftijd en gewenste prijs. De dieren worden gemarkeerd zodat er later geen onenigheid over kan ontstaan.

Loven en bieden

De verkoop start altijd in een lokaal met een groot scherm waar alle kopers zich verzameld hebben. Zij bieden als de dieren op het scherm verschijnen. Als de verkoper de afgegeven minimale verkoopprijs bereikt of overtreft, worden koper en verkoper met elkaar in contact gebracht en worden afspraken voor het vervoer gemaakt.
Komt het niet tot een verkoop met een van de kopers in de schermenveiling, dan gaat de veiling verder via internet of via een Braziliaans tv-kanaal. De video van het vee wordt ook daar vertoond. Kopers kunnen in hun huizen telefonisch of via internet bieden.

Vertrouwde omgeving

Ik vind dit een mooie, rustige manier van vee veilen. Het vee houdt zijn rust. Het gaat rechtstreeks, meestal per boot, van de boerderij naar de eindbestemming. Daardoor hoeven de dieren niet de onbekendheid en wreedheid van de veilingkraal te doorstaan. Ze blijven in hun vertrouwde omgeving.

Hasta la próxima!

Foto's: Danie Coetzee

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hele goeie methode geen gesleep en toch niet verkopen maar heb je dan nooit het gevoel van verdorie ik de prijs eigenlijk hoger moeten zetten of het tegengestelde dat je te hoog zit en dus niets verkoopt doordat je de voeling van het ter plaatse zijn niet hebt ? Dat per schip vervoeren in hoeveel km's en tijd moet ik dan denken

 • no-profile-image

  Danie Coetzee

  Ed, die veepryse word weekliks in die pers geplaas vir verskillende tipes vee. Mens het dus ´n idee van wat die vee werd is. Wat die boot betref, 120 km neem enigiets van 8- 12 uur, afhangende of die boot onderweg nog vee moet oplaai.
  Groetnis
  Danie

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Hallo Danie, Hoe groot zijn die boten eigenlijk? Wordt er ook veel gesjoemeld met vee? En wat nu als een dier vlak voor transport ziek wordt, of dood neer valt? Groeten Sjoerd

 • no-profile-image

  Danie Coetzee

  Sjoerd, daar is verskillende groottes van die bote. Hulle kan so van 100 tot 300 kop vee vervoer, hang natuurlik af hoe groot is die diere. Gesjoemeld? Hier word baie handel gedryf met beeste. Hoop ek het reg verstaan. As ´n dier doodgaan voordat hy gelaai word, is dit die verkoper se skade. Daarna die koper se skade.
  Groetnis
  Danie

Of registreer je om te kunnen reageren.