Rundveehouderij

Achtergrond

Rosé kalveren niet goedkoper

Ondanks de sluiting van de kalverslachterij Weyl Beef Products in Enschede blijft de vraag naar rosévleeskalveren op peil. De meeste runderslachterijen verwerken graag rosévleeskalveren, omdat zij daar meer op verdienen dan op het slachten van runderen. Zodoende blijven de prijzen van rosévleeskalveren overeind.
Het aanbod van jonge rosévleeskalveren is krap, omdat vleeskalverhouders de dieren de afgelopen weken zwaarder afleverden. Dat was financieeel gezien aantrekkelijker. De prijs van jonge rosévleeskalveren lag vorige week op € 3,23 tot € 3,28 per kg geslacht-gewicht. Deze opbrengst is weliswaar 10 cent per kg meer dan een jaar geleden, maar ligt nog onder de kostprijs van zo’n € 3,35 per kg. Normaal gesproken zijn de prijzen van jonge rosé’s gekoppeld aan de noteringen van blanke vleeskalveren, maar dat ging vorige week niet op.
Het aanbod van oude rosévleeskalveren is groter dan de aanvoer van de jongere dieren. Desondanks zakken de prijzen van de eerstgenoemde dieren niet. De prijs bleef vorige week gelijk op € 2,97 tot € 3,02 per kg. Dat is 20 cent per kg meer dan een jaar geleden. De opbrengst van oude rosé’s ligt op de kostprijs.
Blanke vleeskalveren leverden vorige week 5 cent minder op met € 4,12 tot € 4,22 per kg. Deze prijs ligt 30 cent per kg hoger dan een jaar geleden, maar ligt onder de kostprijs van rond € 4,50 per kg geslacht-gewicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.