Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Praktijkles in Canada (2)

Inkuilen en afdekken met plastic? Mijn vader werd erg kwaad als je maar naar het plastic wees. Dat het anders kan, zag ik bij mijn broer in Canada.

Ik was de afgelopen weken in Canada. Het weer was er erg wisselvallig. Gelukkig hadden we ook een paar dagen mooi weer. Die dagen benutte mijn broer Arjan om de luzerne in te kuilen. Dat was voor mij aanleiding om veel foto’s te maken voor onze Russische vrienden.

Inkuilen is iets waar ze in Rusland absoluut niet goed in zijn. Ze lopen wat dat betreft ver achter. Het gras of de luzerne moet er lang zijn en het moet erg droog worden. Terwijl voor de voederwaarde juist geldt: hoe korter en groener, hoe beter. Dus was ik druk in de weer met het fototoestel en ik heb Arjan gevraagd naar cijfers over drogestofgehalte. Want ja, onze Russische vrienden moeten getallen hebben. Op gevoel doen ze niets.

Dinsdagmiddag was het droog genoeg om te maaien, woensdag droogde het goed en donderdagochtend is de luzerne gehakseld. Donderdagmiddag hebben mijn zoon Mark van bijna 12 en ik Arjan geholpen met het afdekken van de kuil. Ook dat laatste is in Rusland in de meeste gevallen een drama. Als er al plastic op gaat, is het al heel wat. Afgelopen jaar was ik bij een boer die de kuil pas afdekte na een dag. Want ach, dat maakt toch niet zo veel uit.

Preek rond het heilige plastic

Zoals iedereen in Nederland weet, is het vastrijden en afdekken van de kuil erg belangrijk. Ik weet nog goed dat ik dat eens met een man van Cehave Landbouwbelang besprak met wie ik naar Kazachstan reisde. We verbaasden ons allebei over het gemak van de Russen bij het afdekken van de kuil. Ik kreeg vroeger al een flinke preek van mijn vader als we alleen al kwaad naar het plastic keken. Immers, een klein gaatje en je hebt rot voer. Het plastic was heilig. Je kreeg dan ook meteen een preek van pa als je met je laarzen, schop of scherpe nagels ook maar in de buurt van het plastic kwam. De Cehave’er vertelde dat het bij hem thuis net zo was, dus we hadden het allebei met de harde hand geleerd.

Sfeer stukken beter

Donderdagmiddag was de sfeer echter heel anders dan vroeger. Arjan is heel rustig en staat niet bij het minste of geringste te mopperen. Maar hij is minstens zo secuur met het afdekken van de kuil als pa vroeger. Voordat het kuilen begint, legt hij eerst smalle stroken plastic over de muur van de sleufsilo. Na het kuilen haalt hij eerst met de hand het gras weg. Daarna maakt hij een rand langs de kuil, zodat de zandzakken strak tegen de muur blijven liggen en het zand niet van de kuil spoelt. Dan gaat er zout over de kuil en een krimpfolie erop. Daarna worden de stroken smal plastic over de krimpfolie gelegd en gaat een rol zwaar plastic eroverheen. Tot slot volgt het beschermkleed en wordt alles afgedekt met halve autobanden.

Bij het verwijderen van gras langs de kant viel het Arjan op dat het gras goed vast zat. De loonwerker had een nieuwe, grotere en zwaardere shovel gekocht die het gras duidelijk beter aandrukte dan de vorige. Arjan was daar erg blij mee, want het moet wel goed gebeuren.

Ik vertelde Arjan dat de foto’s vooral voor Rusland bedoeld waren, maar dat ik over dit inkuilen ook een weblog zou schrijven. ‘Maar die Nederlandse boeren weten toch wel hoe ze een kuil af moeten dekken? Die kunnen daar toch niets van leren?’, merkte hij op. Ik legde hem uit dat ik in Nederland ook volop verhalen hoor dat het wel beter kan, met name het aanrijden. Verder vinden veel mensen het ook gewoon leuk om te zien en te lezen hoe het elders gebeurt. In ieder geval heb ik er wel iets van geleerd: secuur een kuil afdekken kan ook zonder tieren en razen. Misschien dat ik dat ook kan leren. Want als er bij mij iets fout gaat, kan ik ook erg boos worden, tot ergernis van mijn omgeving.

Foto: René Kremers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Renaat Rommelaere

  De banden, halve of hele, het blijft een zware klussen die op de kuil te brengen.
  Kijk eens op (verwijderd. reclame, RB).

 • no-profile-image

  boer

  mooie foto`s, alleen die met te volle kipper waar de lucerne over heen geblazen wordt is minder geslaagd als les materiaal

Of registreer je om te kunnen reageren.