Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Piekeren over topbokken

Topbokken hoeven niet geruimd te worden. Als ze vrij blijken van Q-koorts, mag je ze aanhouden. Maar om minstens €300 euro per stuk aan testkosten te maken?

Hoewel er in Assendelft geen drachtige geiten meer zijn om te ruimen, informeerde de VWA wel meteen even naar de bokken. Die zijn er nog; ook de bok die twee jaar nummer één stond. De VWA komt dinsdag de I&R controleren en wanneer de eigenaren beslissen dat de bokken geruimd moeten worden dan nemen ze gelijk een veewagen mee.
Het alternatief is de bokken individueel sperma te laten onderzoeken op Q-koorts; drie keer met tussenpozen van zes weken à honderd euro per onderzoek. Dat is al driehonderd euro kosten per bok, buiten de kosten van het spermavangen. Plus het risico voor de boer dat een bok wat Coxiella's uitscheidt en dan vervolgens ook voor een paar tientjes naar de slager moet.

Nummer één

Een jonge bok met gezondheidscertificaat en een moeder met een melklijst (hoog of laag doet er niet toe) wordt behoorlijk vergoed. Een bewezen oudere fokbok, zelfs al staat 'ie nummer één van Nederland, brengt weinig op. LNV kijkt namelijk niet naar fokwaarde en zo kan een jonge bok uit de slechtste geit van de hele veestapel, als ze maar op produktie is gecontroleerd, meer opbrengen dat de nummer één van Nederland. Die brengt nu een paar honderd euro op, terwijl hij een dag eerder misschien wel een paar duizend euro waard was.
Maar het alternatief -drie keer testen op eigen risico- is ook niet erg aanlokkelijk. Zeker niet omdat, zelfs al zou de bok drie keer negatief testen, hij bij ongewijzigd beleid nooit meer één van de eigen geiten mag dekken.

P.s.: (maandag 7 juni 15:20 uur) Iris heeft besloten om zes van haar topbokken niet te laten slachten, maar te laten testen op Q-koorts. Op de foto hieronder staat ze met haar bok Merilla 3300 die twee jaar nummer één heeft gestaan met de hoogste fokwaarde van alle bokken in Nederland.

Foto: Wilma Wolters

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Drenthe

    Valt Friesland tegenwoordig ook al onder het kopje "boeren in het buitenland"??
    Loopt de boerderij niet een beetje vooruit op de zaken??

Of registreer je om te kunnen reageren.