Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Pauze in je onderbroek

Als het heet is, trek je voor de koffiepauze meestal niet eerst een driedelig pak aan.

‘Dat ga je toch niet opschrijven?’ vroeg een collega bezorgd. Hij vond het stigmatiserend. Net of alle boeren zo zijn. Waar het om ging? Om maatschappen. Vader die met zijn zoon in maatschap zit, of broers die met elkaar een maatschap vormen. Het gaat vaak goed, tot één van de maten met een vrouw komt aanzetten. Niet zelden schudt dan de maatschap op zijn grondvesten.

Ik sprak een jongedame die in een dergelijke situatie zat. Haar maat woonde op het ouderlijk bedrijf. De anderen niet, maar die kwamen er wel elke dag om te werken. Daarbij gedroegen ze zich als directeuren die zich nergens wat van aan hoefden te trekken, en al helemaal niet van die nieuwe in hun midden. Om die reden liepen ze als dat zo uitkwam gewoon in hun ondergoed door de keuken.

Ik kan me wel voorstellen hoe dat gaat. Met warm weer draag je onder die dikke overall alleen een hemd en een onderbroek. Als dan met koffiedrinken die overall uitgaat, verwissel je die meestal niet voor iets anders. Dan houd je het praktisch en drink je snel even koffie in je ondergoed. Lekker koel en trouwens, je bent hier toch onder familie? Nou ja, op dat ene mens na dan.

Ze had aangekaart dat ze het gênant vond en dat was een hele toestand geweest. Waar ze zich mee bemoeide? Zij waren toch de baas hier? Nou dan.

Nee, ik wil helemaal niet suggereren dat álle boeren bij de koffiepauze in hun ondergoed lopen. Waar het mij om gaat, is dat nieuwkomers zich moeten aanpassen aan de heersende gebruiken, maar dat de heersende orde ook open moet staan voor de wensen van nieuwkomers. Een gesprek daarover moet mogelijk zijn zonder dat er meteen wapengekletter klinkt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  komkommer

  Nou, Margreet heeft wel een grote komkommer als trofee verdiend hoor, het is er tijd voor toch, je moet ze maar bedenken! Maar effe serieus in deze complexe zaak, als nieuwkomer kun je toch maar niet zo even de regels aanpassen, deze meid moet gewoon met de billen bloot en ook in de onderbroek aan tafel, dat is veel beter voor de saamhorigheid. Hier is het trouwens heel normaal dat alle dames bloot rondhuppelen. Zelf loop ik daar tussen te paraderen in een sportieve korte spijkerbroek en een lekker gebruind bloot bovenlijf. Die blote dames zorgen nog wel eens voor een vies klusje, uiteraard moet dan de overall even aan. Met de koffie echter gaat de overall uit, maar de korte spijkerbroek blijft natuurlijk aan.

 • no-profile-image

  boerin

  Als elke boerezoon eerst eens 5 jaar bij een uitzend-buro zou werken; zou hij vele werkplekken kunnen vergelijken en weten wat het is om nieuw-komer te zijn.
  Niet elke boer gedraagt zich A-sociaal, maar de hele beroeps-groep wordt aangesproken op het gedrag van een aantal nooit volwassen geworden pubers.

 • no-profile-image

  Han

  Boerin. uiteraard geldt dit verhaal maar voor een 9klein) deel van de boeren, maar ik vind dat het niet getuigd van enig respect voor anderen. Koffie tijd is doorgaand bekend bij vertegenwoordigers en andere relaties, ontvang je deze gasten in onderbroek. Nee zou ik zeggen. Ik zou het een goed idee vinden om alle toekomstige boeren te verplichten een jaar op en ander bedrijf of meerdere bedrijven te werken. Niet alleen om ze te leren dat er andere gebruiken zijn dan thuis, maar vooral om te ontdekken dat er heel andere manieren van boeren zijn, dan die van papa en mama.

Of registreer je om te kunnen reageren.