Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Minder aanvoer, maar toch prijsdruk

Het is over de hele linie wat rustiger. De aanvoer is redelijk goed te noemen, althans voor deze tijd van het jaar Er begint onderhand een einde te komen aan de extra stroom jaarlingen, die enkele weken geleden nog druk zette op de prijs voor zware lammeren en slachtschap. De jaarlingen die er nog zijn worden door de gegroeide aanvoer van zuiglammeren echter moeilijk plaatsbaar.

De export is minimaal. In Frankrijk en Italië heeft men momenteel voldoende schapen en lammeren uit eigen productie, waar de Nederlandse prijstechnisch niet tegen kunnen concurreren. Er is op de veemarkten dan ook weinig tot geen aanvoer van ooilammeren. Schapenhouders vinden het prijsniveau blijkbaar te ver gezakt.

In Nederland speelt wat betreft de ramlammeren sterk mee dat de landgenoten van Turkse en Marokkaanse origine veelal bezig zijn met voorbereiding voor hun (verre) vakantie en daarvoor ook geld opzij leggen. Juist deze consumenten zijn belangrijk voor de afzet van rammen.

Enig extra aanbod is deze week ook te verwachten omdat Europese regelgeving voorschrijft voor dat per 1 januari 2010 alle slachtdieren zijn voorzien van voedselketeninformatie (VKI). Op 1 juli verstrijkt de overgangsperiode voor de schapen- en geitensector.

Prognose: Prijzen blijven hooguit gelijk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    vK

    Wat hebben we nu aan marktberichten van schapen die 3 weken achterlopen ??

Of registreer je om te kunnen reageren.