Rundveehouderij

Achtergrond

Lauwe vraag naar melkvee drukt prijs

De afzet van melkvee gaat moeizaam. Dat geldt in het bijzonder voor de export van drachtige en net afgekalfde vaarzen. Die liep een deuk op door de recent aan het Verenigd Koninkrijk toegekende nieuwe status voor blauwtong. De Britten kunnen nu geen ongeënte dieren meer accepteren vanuit Nederland.

Als gevolg daarvan blijven ze op de binnenlandse markt, doordat er geen echt alternatieve buitenlandse bestemming is voor deze restgroep. De prijs ligt daardoor aanzienlijk lager dan een maand geleden.
Als een voor de lange termijn niet te onderschatten bij-effect loopt in het Verenigd Koninkrijk de prijs op door sterk verminderd aanbod. Duitse en Franse leveranciers kunnen in het gat springen, waardoor de Nederlandse exporteur marktaandeel kan verliezen.

De export van vaarzen naar Rusland kan goed doorgaan, maar is veel minder dan voorgaande jaren, vanwege gedaalde koopkracht in dat land. Complicerende factor is dat er in de Russische Federatie gebieden (‘oblasten’) zijn met grote autonomie, ook veterinair, die zelf kunnen bepalen of ze gevaccineerde dieren toestaan. Voor veehouders blijft het correct afhandelen van de entingprocedures ook met het oog op de toekomst cruciaal, om zowel prijsbederf tegen te gaan als de export gezond te houden.

Voor de melkkoe is momenteel matige belangstelling. Er wordt goed gemolken en de dieren produceren veel. Melkveehouders wachten voorlopig af en neigen naar uitstel van aanschaf tot eind augustus, begin september.

Prognose: Prijs hooguit stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.