Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Keizersnede duurt ruim 4 uur (4)

Zijn wij de enige boeren met een veearts die geen fatsoenlijke keizersnede kan uitvoeren? Is het een regionaal probleem? Een ronde langs allerlei boeren levert diverse verhalen op.

Ik deed navraag bij een aantal boeren in de buurt, die dus dezelfde veearts hebben, en sta niet te kijken van de antwoorden. Kurt Solli heeft 25 jaar geleden ook zo’n horrorkeizersnede meegemaakt, die hem een koe kostte, en sindsdien is zijn motto: ‘ik stuur alles gelijk naar de slager.’

Koe afschieten na keizersnede

Ook het gezicht van Rune Granrud betrekt, zodra ik het woord ‘keizersnede’ laat vallen. “Het was mijn eerste keizersnede en ik zal niet zeggen dat ik het nooit weer zal doen. Maar blij zal ik niet kijken! Het duurde inderdaad de hele nacht, en hoewel de operatie goed verliep, stopte de koe na een x aantal dagen met het geven van melk. Ze kreeg nog antibiotica van me, maar dat hielp niet. Ik moest haar afschieten en de kadaverdienst laten komen! Ik deel de mening van de veearts, dat het niet zeker is of de keizersnede de oorzaak was van de stagnerende melkgift”.

Beroerde hechting met dik ijzerdraad

Maar hoe is de situatie in de rest van Noorwegen? Op een Noors agrarisch forum doet een boer zijn beklag over een keizersnede die uren duurt, en waar met dik ijzerdraad nogal beroerd wordt gehecht. Goh, dat klinkt bekend!

In 45 jaar geen enkel probleem!

Anneke Liesker en Anders Vatn melken 250 ton met 40 melkkoeien (ecologisch) en hebben nog nooit een keizersnede meegemaakt. Dit geldt ook voor de vader van Anders, die de boerderij in 1994 overdeed aan zijn zoon. Als het al eens moeilijk gaat, wordt de krik gebruikt, of de kettinkjes. Navraag onder hun veeartsen wijst uit dat er één à twee keer per jaar een keizersnede wordt uitgevoerd.
Hetzelfde verhaal bij Dennis van Leur en Annechien van Essen. Vorig jaar oktober zijn zij in Kåsa een boerderij gaan pachten met 24 stuks melkkoeien. De eigenaresse heeft in 45 jaar geen keizersnede, geen andere geboorteproblemen en ook geen noodslacht gehad. Houden zo!

Geluksvogels

Ook Enne en Annie Beukema behoren tot de geluksvogels. In mei 2005 kochten ze in Isfjorden, provincie Møre og Romsdal, een boerderij met 182.000 liter quotum, waar in een loopstal 25 à 30 koeien worden gemolken. Hoewel af en toe gekruist wordt met Fleckvieh en de kans op een keizersnede daardoor iets wordt vergroot, is tot nu toe alles goed gegaan.

Kampioenen in afkalven

Het is dus een waarheid als een koe! Met NRF-koeien hoef je als boer niet bang te zijn voor geboorteproblemen. Zij zijn kampioen in afkalven. Erg vervelend voor al die boeren die vleesvee houden. De laatste jaren laten een behoorlijke toename zien in het aantal vleeskoeien. Vooral de Limousin is erg in opmars. Maar ook Hereford en Charolais zijn populair. Rassen waarbij een keizersnede vaker voorkomt dan bij het NRF!

Veearts vindt keizersnede te duur!

Een Nederlandse vleesveehouder die anoniem wil blijven, heeft jarenlang Herefords gehad. Deze zijn voornamelijk gekruist met Simmenthaler, NRF en zo nu en dan Charolais. Hij woont al 13 jaar in Noorwegen en komt met het volgende, niet zo positieve verhaal. “Het is niet leuk om er weer aan terug te denken! We hebben vier keer het dode kalf met veel hangen en wurgen, met geboortekettingen, eruit gekregen. Arme koeien! Dat was vier keer geen noodslacht. Tot twee keer toe is het niet gelukt om het kalf eruit te krijgen, dus dat werd noodslacht voor de koe. Redenen die door de veearts aangevoerd werden om geen keizersnede uit te voeren, waren in de eerste plaats de kosten en baten. Alle diensten zijn in Noorwegen gigaduur, en omdat het in beide gevallen ook nog weekend was, zou het nog duurder worden. Het tweede argument dat gebruikt werd, was dat het niet verstandig is om met probleemdieren door te fokken. Het werd dus de noodslacht.”

Chauvinisme moet gebrek aan Noors vakmanschap verhullen

De Nederlander in Noorwegen vervolgde: “Nu ik jouw verhaal heb gehoord en op alles terugkijk, is mijn indruk dat ze de keizersnede hier niet onder de knie hebben en daarom beginnen over ‘te duur enzovoort’. Men kijkt toch wel een beetje op tegen de landbouwnatie Nederland, maar men zal dit niet gauw toegeven. Mijn ervaring in het onderwijs en op andere gebieden heeft me de indruk gegeven dat men hier behoorlijk gehersenspoeld wordt met het motto ‘wat Noors is, is het beste! Wij kunnen alles beter dan andere landen en niemand anders buiten de Noren om gaat ons vertellen wat en hoe we het gaan doen!’ En men geeft niet gemakkelijk toe, iets niet te kunnen. Was jouw cursus keizersnede doorgegaan, dan zou dat toegeven zijn aan het feit dat er gebrek aan vakkennis is. Dat zal men dus niet gauw doen”.

“Geen problemen met een Nederlandse veearts!”

Op de Agroteknikk in Oslo, in de stand van ‘Kom jentene mine!’, vroeg ik Nils Drabløs, de boer uit het fotoboek, of hij keizersneden heeft meegemaakt. Hij schudt ontkennend zijn hoofd en begint breeduit te lachen. “Ik heb Niek, een veearts uit Nederland. Mocht het ooit zover komen, dan ben ik niet bang voor een keizersnede!” Hij schrijft Nieks telefoonnummer op een blaadje, en ik zie al voor me hoe Niek, die acht uur van ons vandaan woont, met zijn helikopter naar ons toe zal vliegen, mocht dat ooit nodig zijn (geintje). In de volgende blog vertelt Niek hoe het is om als veearts in Noorwegen te werken.

Lees ook deel 1 »
Lees ook deel 2 »
Lees ook deel 3 »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ingrid van Leeuwen

    Bij ons duurt een keizersnede een +/-35 minuten. Onze veearts doet 1000 keizersnedes per jaar vaak Belgische blauwe koeien.
    Kosten zonder BtW 95 euro per keizersnede. De koeien starten meestal goed op.
    Maar lebmaag operaties lukt nooit vaak moeten we daarna de koe op ruimen.

Of registreer je om te kunnen reageren.