Rundveehouderij

Achtergrond 502 x bekeken 2 reacties

Keizersnede duurt ruim 4 uur (3)

Onze veearts komt ’s morgens om zes uur thuis en gaat na een hele nacht opereren, filmpjes van keizersneden kijken op YouTube!

De filmpjes die wij bekeken, waren voor Johan aanleiding om onze veearts nooit meer een keizersnede te laten uitvoeren. Te veel risico! De veearts keek verbaasd toen ik hiermee het gesprek opende. “Alles was toch goed afgelopen, en de vaars gaf prima melk”, was zijn reactie. Het ‘foute’ draad weerlegt hij met het argument dat dit het soort draad is dat hij in Duitsland tijdens zijn studie heeft gebruikt. Daarop vertel ik hem over de filmpjes op YouTube en dat een keizersnede in een uur gedaan kan worden. “Ik heb ’s nachts toen ik thuiskwam, ook filmpjes zitten kijken”, bekende hij daarop.

Na operatie gelijk bijscholen!

Vreemd! Welke veearts gaat er nu, na de hele nacht gewerkt te hebben en met weer een lange werkdag in het vooruitzicht, ’s morgens om zes uur nog filmpjes van keizersneden kijken? Alleen de veearts die zich onzeker voelt, zou ik zo denken! Dit geeft mij de moed hem te vertellen dat hij welkom is in België, om daar een week mee te lopen.
Hij bedankt voor de uitnodiging met de opmerking dat hem dit geld en vrije dagen gaat kosten. Geld dat hij niet kan terugverdienen, omdat een keizersnede te weinig voorkomt.

‘Jij stuurt op noodslacht aan’

Hier had ik het bij moeten laten, maar wanneer mensen over geld beginnen in een situatie als deze, begint er iets in me te borrelen. “Gezien alle ervaringen in het verleden (die hij me zelf heeft verteld) durven de boeren niet voor een keizersnede te kiezen. Daarbij komt dat jij het gesprek richting noodslacht stuurt, zeker als je begint over alle risico’s (wat zijn plicht is, maar het gaat erom hoe het gebracht wordt). Een (onzekere) boer zal dan nooit voor een keizersnede kiezen”, gooi ik hem voor de voeten. Oei! Waar haalde ik het lef vandaan! (ondanks dat het waar is).

‘Wat een afschuwelijke filmpjes’

Op dat moment kwam Johan tussenbeide en bracht het gesprek in veiliger banen. De veearts is het niet met mij eens, maar vindt een instructievideo uit België wel cool en sluit het gesprek af met de zin dat hij ‘uitkijkt naar mijn filmpjes’. Ik stuur hem een filmpje van Vetpulse TV en twee gefilmde keizersneden uit Nederland.
Dat gebeurde zonder gedachten als ‘oh, wat kunnen ze dat in Nederland toch goed!’. Het hadden net zo goed drie Engelse filmpjes kunnen zijn. Of één uit Mexico. Had hij gelijk kunnen zien, dat ze het daar ook beter kunnen. Nu maakt hij er een Holland-kwestie van en mailt terug:
”Hei, ik dacht dat je me inspirerende filmpjes zou sturen om wat van te leren :o). De twee uit Holland zijn echt afschuwelijk. Op de ene kun je zien dat de koe plaatselijk niet goed is verdoofd, maar de veearts snijdt gewoon door zonder er iets aan te doen! Op de andere zie je hoe het kalf met de kop hard op de grond valt… dus nee, dit is helemaal geen goede inspiratie. Er zijn heel veel andere filmpjes op YouTube die echt stukken beter zijn dan deze twee uit Holland :o) Die van Vetpulse is oké, maar ook daar heb ik niet veel van geleerd.”
‘Niet veel van geleerd!’ Nee, die is goed! Ik geef het op. Ik laat Kristof weten dat hij geen instructievideo hoeft te maken. Dat is echt verspilde tijd.

‘Houd je gedeisd’

Onder de reacties op het nieuwsbericht ‘Nederlandse veehouder in Zweden mishandeld’ zegt men onder meer dat het beter is je in het buitenland terughoudend op te stellen, je aan te passen en niet aan de weg te timmeren. Veeartsen naar België willen sturen of ze een cursus keizersnede in de maag schuiven, vallen daar niet onder. Vaak heb ik me afgevraagd of het juist is wat ik heb gedaan. Maar wanneer ik in gedachten de volgende koe aan de haak zie hangen, omdat een keizersnede hier niet op fatsoenlijke wijze wordt uitgevoerd, kan ik niet anders. Nu heb ik er alles aan gedaan, ook al heeft het niet opgeleverd wat ik had gehoopt.

De verstandhouding met de veearts is er niet door verslechterd. Men zegt dat Noren niet van openheid houden, maar uitzonderingen zijn er altijd. Ik denk dat hij mijn openheid wel op prijs heeft gesteld, ook al viel dat eerst nogal rauw op zijn dak. Maar de gemiddelde Noor is ook relaxed, laconiek en niet gauw te intimideren.
Ons geval staat niet op zich! In de volgende blog vertellen andere boeren over hun ervaringen met de keizersnede in Noorwegen.

Lees ook deel 1 »
Lees ook deel 2 »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  erg boeiend om jullie blogs te lezen.

  Ik heb altijd veel respect voor de veeartsen hier in Nederland. Wanneer ik moet assisteren bij een lebmaag operatie krijg ik al ``slappe knieen``, laat staan bij een keizersnede.

  Ps, ik ben nu 16 jaar boer, en heb gelukkig nog nooit een keizersnede gehad op mijn bedrijf hier. Ik zal eens goed kijken naar m`n stierkeuze als ik jullie was.

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Kees, blij te horen dat je de blogs boeiend vind. Wat de stierkeuze betreft; daar wordt juist heel erg op gelet. Dit was absoluut een geval van 'stomme pech'. De vaars had (ze is net geslacht) een afwijkend geboortekanaal (erg nauw). Groet

Of registreer je om te kunnen reageren.