Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Keizersnede duurt ruim 4 uur (2)

De horroroperatie is voorbij, maar het leed is nog niet geleden. Na een halfuur bellen met een Belgische veearts weet ik meer over keizersnedes dan onze Noorse arts.

Wij hadden weinig vertrouwen in de behandeling, ook al omdat de huid naast de wond vreemd opgezwollen was. Daarom namen we contact op met een veearts in België. Kristof van Hoye heeft meer dan 5.000 keizersneden op zijn naam staan en is dus met recht een routinier in het vak. Daarnaast is hij eigenaar van Panagro (Health & Nutrition) en komt zodoende nog eens ergens.

'Misdadigers van de veeteelt'

Mijn verhaal klonk hem niet helemaal vreemd in de oren. Hij schrijft me: ”Toen ik in Zweden al meer dan 14 jaar geleden gedurende drie maanden vertoefde, hekelden ze ons Belgen als misdadigers van veeteelt wegens de keizersnede op dikbillen (Belgisch Witblauw, BWB). Mijn antwoord was toen al dat ze koeien liever lieten sterven, dan gebruik te maken van een techniek die dankzij het BWB op punt is gesteld. Nu blijkt dat jullie daar in Noorwegen nog steeds last van hebben en dat de dierenartsen daar nog steeds geen goede ervaring kunnen opbouwen richting een ingreep die ook levensreddend kan zijn voor rassen die normaliter geen keizersnede nodig hebben. Blijkbaar houdt men daar de regel van de natuurlijke selectie aan. Is ook iets voor te zeggen, doch men moet wel rekening houden met uitzonderingen en dan als dierenarts paraat staan om daar daadwerkelijk een oplossing te bieden, namelijk een degelijk uitgevoerde keizersnede”.

Belgisch Blauw verguisd

Na een halfuur bellen met Kristof, weet ik meer dan ‘onze’ veearts! (grapje) Ik weet dat epidurale anesthesie (ruggenprik) bij koeien wél bestaat, en dat er twee methoden zijn om op buikvliesontsteking te controleren. Wat de zwelling betreft, adviseert hij een opening te maken van circa 10 centimeter. De koe mag hier rustig drie tot vier dagen mee staan.
Over antibiotica zegt hij het volgende: ”De keuze van antibiotica was waarschijnlijk beperkt door wettelijke standaarden. Door gebruik te maken van een preparaat waar enkel penicilline in zit, geef je het vrije spel aan gram- negatieve bacteriën, zoals een E coli. Preparaten waarin amoxy, ampi of peni en streptomycine of neomycine zitten, krijg je een veel betere bescherming. Gasontwikkeling onder de huid doet ons grijpen naar amoxycilline- of ampicilline- preparaten. Het is raadzaam om dergelijke producten te infiltreren rond het abces. Dit betekent een deel van dit spul inspuiten rond het aanwezige gezwel. Daarnaast kun je het best deze vaars nog minstens tien dagen nabehandelen met hetzelfde middel.”
Onze veearts wil niets horen over methoden ‘uit het land van de dikbillen’. Hij denkt dat de zwelling niets anders is dan gas, neemt de door zijn collega voorgeschreven standaardantibiotica terug en start met het agressievere, intraveneus toegediende Terramycin.

Eindelijk brandt het lampje!

Na een paar dagen ziet hij eindelijk in wat wij de dag na de keizersnede al geprobeerd hadden duidelijk te maken, namelijk dat het onderste stuk van de wond nooit dicht zal groeien. Deze wordt nu wel verder opengemaakt, gespoeld en ingespoten met antibiotica. De vaars, ondertussen ook nog met een zwelling zo groot als een voetbal in haar hals (door de infusen), knapt hierna zienderogen op.

Hechtdraad uit de kofferbak

Eind goed, al goed. Maar wanneer Johan thuiskomt met de mededeling dat wij ‘alleen maar’ de medicijnen hoeven te betalen en niet de voorrijkosten en het loon, steek ik ‘de bewuste vinger’ kwaad in de lucht! Het is toch zeker niet onze fout dat er zo belabberd is gehecht, dat die nacht het steriele hechtdraad in zijn koffer ontbrak en dat hij een reserverol uit de kofferbak heeft gebruikt!

Studiereis naar België

Ondertussen smeden Kristof en ik snode plannen! Wanneer hij vertelt dat hij voor zijn werk zo nu en dan in Denemarken komt, vraag ik of hij wil doorreizen naar Noorwegen om een cursus keizersnede te geven. Waarop hij oppert dat de veeartsen naar België zouden kunnen komen, om een week mee te draaien:
”Binnen enkele weken (half januari) start hier alweer het keizersnedeseizoen en gaan vele collegae weer dag en nacht aan één stuk door aan het werk gedurende drie maanden. Denken jullie er aan om mij naar Noorwegen te halen om de Belgische visie op de keizersnede in praktijk te brengen aan dierenartsen en een soort van opleiding te geven, dan ga ik even na bij mijn collegae op de universiteit in Gent of daar connecties bestaan die dat mede mogelijk maken.”

Geen reis maar instructievideo

Een reisje naar België… dat lijkt me wel wat. Dat wordt vast een interessante reportage! Maar onze veearts ziet me aankomen. Dat gaat nooit gebeuren. Waarop Kristof met het volgende voorstel komt:
“Dierenartsen naar België sturen heeft wel zin, doch de Noorse dierenarts heeft dat niet. Is het voor jullie iets dat ik een video maak hoe het er hier aan toe gaat. Ik kan bij enkele klanten een camera opstellen en de hele gebeurtenis filmen. Ze zijn wel ongeduldig vermits de hele ingreep hier nooit meer tijd inneemt dan 1 uur! Als ik dat een beetje kan samengooien in een instructiefilmpje zijn jullie dierenartsen misschien geneigd om wat te leren.”
“Voordat jij zo veel tijd daarin steekt, lijkt het me beter om eerst met hem te praten. Ook zal ik hem een paar YouTube-filmpjes van keizersneden sturen”, antwoord ik hem.

(wordt vervolgd)
Lees ook deel 1 »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Heftig zeg! Onze vorige vee-arts wilde ook nooit naar ons luisteren "Ik heb voor vee-arts gestudeerd, je man is boer wat weet hij daar nu van" ik hoor het hem nog zeggen. Ik zal je blogs doormailen aan onze huidige, vlaamse, vee-arts. Vind hij leuk om te lezen, "Zeker en vast"!

 • no-profile-image

  Marlies Jacobs

  Hej Vera, ik had het verhaal al van Kristof meegekregen (hij komt ook hier via Panagro). Wat een beulen toch. Hier gaat het ook nog regelmatig fout hoor. 1 op de 2/3 koeien overleeft het ook niet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Marlies,

  Dan heb jij de verkeerde vee-arts. Genoeg die het wel kunnen! Dat de belgen meer ervaring hebben ben ik wel mee eens, maar om nu alle de vee-artsen waardeloos te noemen gaat mij te ver.

Of registreer je om te kunnen reageren.