Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

In een hutje op de hei?

Het is meer dan zes maanden geleden dat ik blogde, dus ik kan me voorstellen dat de meeste mensen denken dat ik ergens in een hutje op de hei heb gezeten. Maar niets is minder waar.

De afgelopen maanden zijn erg druk geweest. Als gevolg van de situatie op de melkmarkt hebben we hebben onze bedrijfsvoering grotendeels omgegooid. Toen de melkprijs in Letland zover zakte dat de gemiddelde boer zijn rekeningen niet meer kon betalen, hebben wij alle klauwbekappers ontslagen. Deze afslankformule heeft ervoor gezorgd dat we nu nog steeds bestaan, terwijl grote bedrijven (zoals Case- en Kverneland-dealers) in Letland omvielen. Vandaar dat we in april in Riga op de landbouwbeurs ineens tussen een lading nieuwe bedrijven stonden met bekende oude gezichten.

Op dit moment trekt de vraag naar klauwbekappen weer aan, maar de betalingen blijven nog steeds een groot probleem. We hebben daarom besloten (nog) niet opnieuw te starten met klauwbekappen en alle bestaande klanten over te dragen aan bevriende bedrijven die met onze producten werken. Ons bedrijf richt zich nu volledig op de verkoop van klauwbekapboxen en benodigdheden. Een specifieke tak in de melkveehouderij die specifieke kennis vraagt.
Daarvoor hebben we wel onze focus moeten verleggen. Letland alleen is te klein en te instabiel om een gezonde thuismarkt te vormen, dus hebben we nu onze ogen gericht op Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Allemaal landen met een gebrek aan kennis en een grote potentie. Kennis, kwaliteit en service zijn daar erg gewenst.

De komende maanden zullen er nog een aantal verrassingen uit de hoge hoed komen. En wie weet zie ik een groot gedeelte van de lezers wel terug in Hardenberg in november.

Foto

Hens Mekking

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gary

    Mijn klauwverzorger heeft altijd een overall aan.

  • no-profile-image

    Hens

    Hahaha, wees maar niet bang, ik normaal gesproken ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.