Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

In den vreemde

Kunnen jullie wel kaas op brood eten, daar in Paraguay? Die vraag werd me gesteld toen we weer eens ‘thuis’ in Zuid-Afrika waren.

We bezoeken nog regelmatig onze familie en vrienden in Zuid-Afrika, het land dat wij nog steeds ‘thuis’ noemen. We ontmoeten dan ook minder-bekenden en wildvreemden. Velen zijn nieuwsgierig naar hoe het ons vergaat in Paraguay en naar onze leefomstandigheden. Velen hebben de vrijmoedigheid vragen te stellen naar ons pioniersleven hier in den vreemde. Soms zie je ze er zelfs bij huiveren.

Een rijk leven

Gelukkig is een van de eerste dingen die we geleerd hebben ons niet meer te bekommeren om de mening van anderen. We hebben meelij met mensen die ons vertellen dat onze levensstandaard gedaald is en almaar verder daalt. Hoe kunnen mensen zoiets tegen ons zeggen? Ze kennen ons niet eens en weten eigenlijk niets van ons.
Iemand vroeg ons of wij daar in Paraguay wel kaas op ons brood kunnen eten. Ik vraag me nog steeds of wat hij bedoelde. Of we wel een rijk leven leiden? Of wilde die persoon alleen maar weten of er kaas en brood te koop is in het oerwoud?

Schulden vermijden

Dat wij een eenvoudiger leven leiden dan vroeger, het zij zo. Wij hebben daar zelf voor gekozen. We hebben behouden wat voor ons van waarde is. Een eenvoudiger leven gaat niet alleen over goederen, maar ook over beschouwingen en vooroordelen die opzij gezet moeten worden.
Van schulden wilden we zo ver mogelijk wegblijven. Schuld maakt dingen zeer ingewikkeld. In al die jaren hier, heb ik nooit een chequeboek gehad. Wel een bankrekening, maar niet bij een als ABSA, Nedbank, Standard of welke Zuid-Afrikaanse bank dan ook. Hoezo controleren of mijn gegevens juist zijn via het verstrekken van een creditcard? Bijna alles is op te lossen zonder creditcard. Ik heb er twee maanden geleden pas een gekregen. Die nam ik om Skype te activeren, zodat mijn vrouw Hettie haar bejaarde moeder regelmatig kan bellen.

Nog iets wat we geleerd hebben: vertroetel uw buren en de gemeenschap. Zorg dat je meer van je buren weet dan van bekende soapfiguren, popzangers en andere openbare figuren.

O, ja. We eten veel kaas. En als de kaas op is, kopen we weer een blok van 3 kilo.

Hasta la próxima!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Danie Coetzee, misschien heb ik wat gemist in het verleden. Daarom wil ik u vragen wat u daar doet voor uw boterham met kaas er op??? 30 jaar geleden heb ik ook gesprekken gevoerd om in Paraqua land te kopen om koeien te weiden (vleesproductie). Maar vondt de overstap toch te groot, u hebt meer lef !!!... Groeten uit Polen.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hoe bizar dat sommige mensen, juist uit hèt land van de Voortrekkers, ervan uitgaan dat U in een Zuid-Amerikaanse versie van een hartebeeshut woont! Maar zoals ik het lees laat u de kaas niet van het brood eten :)

 • no-profile-image

  John

  Meneer Coetzee !!
  Ik heb enkele praktische vragen ; hebt U Uw boerderij in Zuid-Afrika nog kunnen verkopen ? Of bent U gewoon met Uw spaarcenten vertrokken ??
  In Zuid_Amerika is het niet eenvoudig om eigendomsbewijzen van de grond te krijgen. Hoe zit het met corruptie e.d. ?
  Ik ken enkele boeren die berooid uit Brazilië zijn teruggekomen. Vriendelijke groet !!

 • no-profile-image

  Danie Coetzee

  Antwoorde vir John, Monique en Piet. Ek het my grond en boerdery in Suid-Afrika verkoop.Dit is geen probleem om eiendomsreg hier te kry nie. Korrupsie is erg in Suid-Amerika, maar dit word darem minder. Monique ek verstaan nie baie goed nie, ons woon hier in geen hartebeeshut nie en ons het genoeg kaas om op ons brood te eet. Piet, jammer ek verstaan ook nie mooi nie, hopelik sal my Nederlands verbeter. Dit is maar ´n groot verandering. Die deel van die wêreld is goeie landbou wèreld.
  Groetnis
  Danie

 • no-profile-image

  kees

  Beste Danie,

  Baie lekker om jou blogs hier te lees. Het is wel even wennen, om jou verhaal hier in het Nederlands te zien :) Ik hoop dat je nog vele Blogs hier schrijft. Erg leuk!

 • no-profile-image

  Danie Coetzee

  Kees, baie dankie vir jou goeie wense. Ek hoop om nog lank hier bedrywig te wees.
  Groetnis
  Danie

 • no-profile-image

  arie maas

  erg interresante informatie, dit is een wereld die maar weinig van ons kennen, kijk uit naar jullie volgende blog

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.