Rundveehouderij

Achtergrond

Hogere drempel vaarzenexport

De afzet van gebruiksvee loopt zeer stroef. De aanleiding ligt in de ontwikkelingen rond vaccinatie tegen blauwtong. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is laag risicogebied geworden, zodat daar geen Nederlandse dieren zonder blauwtong enting meer heen mogen. Dit beperkt de plaatsingsmogelijkheid van melkvee en vaarzen aanzienlijk. Weliswaar staat minister Verburg export van niet tegen blauwtong gevaccineerde runderen toe naar derde landen die dat accepteren. In de praktijk betekent dit echter dat alleen Marokko in beeld is voor ‘overschot’ dat niet meer naar het VK kan. Voor Rusland liggen de voorwaarden voor levering in dat opzicht veel strenger. Hoe dan ook, het is juist meer dan voorheen noodzakelijk de procedure rond blauwtong enting zorgvuldig af te handelen. Er dreigt een tweedeling in de markt voor exportvaarzen. Geënt levert veel meer op.

Prognose: Prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.