Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

‘Het is maar wie je dak is’

Ik heb een nieuwe buur. Een Belg bouwde een premix-fabriek op een kilometer van mijn bedrijf. Ik hoop maar dat hij dit keer betrouwbare partners heeft.

Afgelopen week heb ik kennisgemaakt met mijn nieuwe buurman. Het is een Belg die een premixfabriek bouwde op een kilometer van mijn bedrijf. Zoals op de foto te zien is, was het erg gezellig. Met bier en wodka in een kruiwagen met koud water en mijn eigen Belgisch Witblauwen op de achtergrond. En ja, de laptop met internetverbinding staat op tafel. Een heel verschil met hoe het 20 jaar geleden ging toen ik hier kwam. Toen moest je je fax nog laten registreren bij de KGB.

Lokale partner als oplichter

De nieuwe fabriek is de tweede die deze Belg heeft gebouwd. De eerste, ook een moderne fabriek, staat nu stil. Zijn toenmalige lokale partner bedonderde hem. Hij probeerde alle officiële documenten te stelen en stuurde allerlei lokale inspecties achter hem aan om zo het aandeel van de Belg, een investering van ruim een half miljoen euro, te kunnen afnemen.
Dat gedonder begon al twee weken na ingebruikname van de eerste fabriek. Het gevolg: die fabriek staat sindsdien stil, en dat is nu al vier jaar het geval. De Belg probeert via juristen zijn aandeel er weer uit te krijgen, maar hij heeft pech. De rechters in dit conflict zijn sterk beïnvloedbaar en omkoopbaar. In het proces gaat niets zoals de Kazachstaanse wet het voorschrijft.

Wat deze Belg is overkomen, is niet uitzonderlijk. Velen overkwam hetzelfde. Investeerders/eigenaren zijn zelfs in de gevangenis beland door ontoelaatbare uitspraken van de rechters. Er zijn veel bedrijven overgenomen via vuile streken. Op eenzelfde manier ben ik tien jaar geleden mijn pluimveebedrijf kwijtgeraakt.

Lokale partner kan ook beschermer zijn

Zonder lokale partner mag je hier niks hebben. Maar met lokale partner weet je vaak niet waar je aan toe bent. Ze laten je investeren en als ze zien dat het af is, en er verdiend gaat worden, beginnen de moeilijkheden. Er zijn natuurlijk ook lokale partners waar het wel goed mee werken is. Het is maar wie je dak is, zeggen ze hier. Daarmee bedoelen ze hoeveel macht je partner kan uitoefenen tegen alle tegenwerkingen die je tegen komt.
In de afgelopen vier jaar heeft de Belg op een andere plek premixen gemaakt. Omdat het maar een kleine fabriek was, moest het personeel dag en nacht werken in een drieploegendienst.
De nieuwe premixenfabriek produceert vanaf half mei. Het bedrijf is echter nog niet af. Er moeten nog opslagloodsen en een kantoor bijgebouwd worden. Klanten zijn er echter meer dan genoeg om goed aan het werk te kunnen blijven. Het zijn voornamelijk pluimveebedrijven, daarnaast enkele bedrijven met varkens en koeien.

Industrieterrein zonder voorzieningen

De nieuwe locatie vlakbij mijn bedrijf staat omschreven als industrieterrein. Dat klinkt beter dan wat het in werkelijkheid is. Tijdens de oplevering moest de Belg zelf nog de 2 kilometer lange toegangsweg aanleggen. Het krijgen van elektriciteit duurde drie maanden en vergde flink wat smeergeld. Een eigen waterput moet nog geboord worden. Nee, dat is heel anders dan in Nederland, waar een industrieterrein wordt uitgegeven inclusief alle voorzieningen.

Ik hoop dat het deze Belg met andere lokale partners beter vergaat dan de vorige keer. Dat hij deze keer wel ‘een goed dak heeft’, en hem de ellende bespaart blijft waartegen je als buitenlander helemaal niets kunt doen.

Foto's: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert ik neem aan dat je die dag een zware dag achter de rug hebt zoals al eerder besproken geloof ik nog altijd dat je in rusland een liter wodka moet aankunnen en dan nog gewoon kunnen lopen Maar je verhaal verklaart wel duidelijk hoe moeilijk het is om bij jullie als buitenlander overeind te blijven Met veel interesse je verhaal gelezen Ik zal je van de week wel even @mailen wat we hier zoal uitspoken
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ed als je nu die fles voor je eigen had, kon je er nog water in doen. Zo ook menig feestje "overleefd" :)
  Bert die blauwen zien er goed uit, kunnen ze ook bij buurman wat mee eten :)

 • no-profile-image

  Patrick

  Als ook Belg ben ik vandaag alvast begonnen met Hell Vodka je moet mee iets beginnen ...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De Belg waar je over schrijft, is wel een erg moedige man Bert. Tsja en recht en gerechtigheid wordt vaak met voeten getreden in de voormalige sowjet-unie. Dat de dubie-euze ''zakenlieden'' hierdoor de ontwikkeling van een land vertragen is hun om het even!!!... Helaas zijn nog veel voormalige socialistische communisten a-sociaal, dat is jammer!!!... Ik ben daar ook een beetje kopschuw van geworden.

 • no-profile-image

  rick

  Hoi Bert,

  er verandert ook niets...

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Rick.Klopt maar als baasje van land niet oppast dan gaat het hier fout. want van Kiergiesie komen de mensen de grens over en hier in dit land zijn de meeste het ook kots zat hoe alles maar bedondert en uit gekleed word.Ik vrees voor komende tijd. niet goed als dat gebeurd zeer gevaarlijk voor allemaal.want je kent de lokale ook. kunnen zo uit hun verstand vliegen en is er geen houden aan.De geluiden zijn niet goed.spanning is er echt.
  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Rick.Kreeg net van een NL man die met geluid skype doet naar een translater in Osh Kyrgiesie en hij schreef me dat ie vandaag kon horen via skype van uit Osh de geweer schoten. op internet zie je er nog amper wat over maar het is er goed mis.
  Groeten

 • no-profile-image

  johan

  Intressant verhaal. Zelf was ik 3 jaar terug in de Ukraine. Daar waren ook diverse voorbeelden van westerse bedrijven, die met volle moed (en portemonee) begonnen, maar treurig eindigde..... Ik wens deze belg veel succes!.

  Ik schrik wel van de reacties hieronder, dat de spanning bij jou in Kaz ook begint op te lopen. Er is maar weinig in de media in NL hierover. Veel sterkte Bert! Laten we hopen dat de mensen hun verstand behouden

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Een goede, interessante en waarschijnlijk jammer genoeg reele blog. Je buurman weet van volhouden en kan het zich waarschijnlijk veroorloven. Of werkt hij met andermans geld? Want, jij weet het ook, het is toch risicovol om daar te investeren. En dat is nu juist waarom die hele corruptie zo schadelijk is voor het land. Niemand is zachtjesaan bereid om nog wat te investeren in een corrupt land. Ik geloof dat die Heiniken brouwerij ook al lang opgedoekt is daar niet dan? En dan de bevolking maar klagen maar het zijn hun eigen mensen die de zaak kapot maken. Alleen jammer dat juist door die corruptie er enkele rijken zijn ten koste van de rest! Nee, Bertje, in Nederland is het nog niet zo slecht. Groeten, Willem.

 • no-profile-image

  Erik

  Hoi Bert, vind je stukjes altijd mooi om te lezen! ga zo door zou ik zeggen!.
  Vraag, wat weet jij van het toepassen van Ozon of ECA water in Oost-Europa?
  Van horen zeggen wordt dit in de melkveehouderij op grote schaal toegepast?! En weet je eventueel wat resultaten er van?
  Groeten Erik

 • no-profile-image

  Bert

  Erik.Ik ken niemand die het gebruikt hier.Misschien is het meer gebruik in Rusland
  Groeten

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.