Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Dure vaccins tegen fokverbod

De enting tegen Q-koorts wordt een hele dure. Als de minister een nog geheim advies overneemt, wordt inzet ervan wel beloond.

Ik had, zoals ik schreef, vrijdagmorgen contact met Iris, de geitenhoudster in Assendelft wier bedrijf ineens positief testte op Q-koorts. Ze was nogal geschrokken van de gepeperde rekening van de veearts. Ik heb even uitgezocht dat wij -bij een uurtarief van 125 euro en 27,50 euro voorrijkosten- ongeveer twee kwartjes per geit kwijt zijn. Dat moet dan het eerste jaar nog keer twee, vanwege de herhalingsenting.

‘Duur vaccin’

Ik heb ook nog even geïnformeerd wat het vaccin gaat kosten op het moment dat we dit zelf zouden moeten betalen en dan schrik je wel even. Want hoewel de fabrikant niet het achterste van z'n tong laat zien, laat 'ie wel doorschemeren dat 't een ‘duur vaccin’ is en dat we rond de vijf euro moeten denken. Dat wordt dan voor een bedrijf met 1000 melkgeiten en 350 stuks jongvee een jaarlijkse rekening van tegen de 10.000 euro.

Ander beleid na de verkiezingen

Op dit moment betekent een foute tankuitslag een fokverbod voor het leven. Of dat zo blijft is maar de vraag. Want inmiddels heeft minster Verburg al samen met minister Klink het -nog geheime- deskundigenadvies bestudeerd. Daarin nemen de veterinairen een minderheidsstandpunt in over het fokverbod voor het leven. Maar Verburg wacht even tot na de verkiezingen alvorens ze bekend maakt wat er eventueel versoepeld wordt. ‘De Q-koorts kost het CDA stemmen’, concludeerde de minister deze week. En ze weet heel goed dat het aankondigen van versoepelingen net voor de verkiezingen nog meer stemmen kost. De boerenachterban is electoraal zo marginaal geworden dat Verburg daarvoor geen risico's durft te nemen, of van de partijtop mag nemen.

Ik denk overigens dat je het Verburg amper kunt aanrekenen. Elke andere minister van landbouw zou ook de toorn van het volk niet durven te trotseren door tegen de wil van de medici in te gaan. Ik denk dat alleen Bas van der Vlies het had aangedurfd om als minister van Landbouw te zeggen: ‘We zien dat de geiten na vaccinatie geen gevaar meer opleveren voor de volksgezondheid, dus we halen dat fokverbod voor het leven er af.’ Of Marianne Thieme. Maar Bas vertrekt en Marianne komt niet verder dan één zetel.

Foto: Klaas Sjoerd Meekma

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    klaas sjoerd

    Krijg net een berichtje uit Frankrijk dat melkveehouders daar 30 euro betalen voor een flesje vaccin van 20 cc. Dat zou op 3 euro per vaccinatie (2 cc voor een geit) uitkomen (en dus 6 euro voor de dubbele basisenting). Bij het enttarief wat onze veearts hanteert zou een complete enting voor een bedrijf met 1.000 geiten en 350 lammeren op een dikke zesduizend euro per jaar uitkomen. Bij het tarief wat de dierenarts van Iris hanteerde kom je overigens 2000 (!) euro hoger uit. 't Is dus nog wel 'es de moeite waard om dierenartstarieven te vergelijken. Ik heb vanavond tarieven gehoord die variëren van 65 tot 350 euro per uur!

Of registreer je om te kunnen reageren.