Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Drama in Assendelft

Ik kon vannacht de slaap niet te pakken krijgen en ben maar gaan bloggen over wat me bezighoud: de besmetverklaring van een bedrijf van kennissen in Assendelft. Bijna tien jaar fokkerij naar de Filistijnen.

Vrijdagmiddag mailde één van m'n Q-koorts-contacten dat een bedrijf in Assendelft besmet is verklaard. De schrik sloeg me om het hart, want er zit maar één melkgeitenbedrijf in Assendelft en ik ken Iris en Alex. Iris doet de geiten en Alex de koeien. Dit kan toch niet? Ze hadden toch steeds nul-uitslagen? Ik heb meteen even gebeld en het blijkt inderdaad foute boel. Na een hele serie nul-uitslagen was de tankmelkuitslag ineens omhoog geschoten.
Daar zit je dan. Machteloos. Een mooi bedrijf met een gezonde veestapel, gecertificeerd vrij van de bekende geitenziekten CAE en CL, een hoge produktie, alle geiten in de melkcontrôle, hoge fokwaarden en dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer een bok op nummer één in de top 100 van Nederland.

Het bedrijf in Assendelft heeft niet individueel geiten bemonsterd om uitscheiders op te sporen. Afgaande op wat we bij collega's zien die dit wel hebben gedaan, gaat het op de duizend geiten veelal om minder dan tien uitscheiders waardoor de tankmelk positief wordt. Zo’n handjevol uitscheiders is volgens de grootste deskundige op dit terrein, Annie Rodolakis, geen aanwijzing voor abortusproblemen door Q-koorts. Maar die paar uitscheiders resulteren in ons land wel in een besmet-verklaring, ruiming van drachtige geiten en een fokverbod voor het leven voor de hele veestapel.

Kwart miljoen schade

Ik becijfer zo even uit de losse pols dat de waarde van de geitenstapel in Assendelft door het fokverbod voor het leven een kwart miljoen minder waard is geworden. De dieren zijn immers onverkoopbaar, ze kunnen alleen naar de slacht. En dan brengt zelfs de beste, jonge melkgeit niet meer op dan een tientje tot vijftien euro. Volgens het vergoedingsschema voor geruimde geiten van LNV is zo’n dier meer dan vijfhonderd euro waard. En ook de honderd euro compensatie die daar nog overheen komt per geruimde geit krijg je niet als er niks is om te ruimen. En in Assendelft is er niks meer om te ruimen, want er zijn geen drachtige geiten meer, alleen melkgevende.

Kromme regels

Ik had stomtoevallig 's morgens nog even contact met Iris -acht maanden zwanger en Q-koorts-negatief- omdat ze wilde weten wat wij voor de Q-koorts-enting kwijt waren, waarover eerdaags meer. Iris lijkt nog vrij rustig onder de besmetverklaring, lijkt amper te kunnen bevatten wat haar overkomt. Ze piekert al wel een hele tijd hoe de infectie op het bedrijf heeft kunnen komen. Ze heeft al negen jaar geen geiten meer aangekocht. Alleen een paar bokken van bedrijven die vooralsnog Q-koorts-onverdacht zijn. Ze weet het niet, zoals veel collega's het ook niet weten.

Als ik zeg dat ze in elk geval gelukkig geen ruiming hoeft mee te maken, reageert ze met: ‘Ja, maar ik heb net vandaag nog wel een hele tijd bij onze lammeren staan kijken.’ Bijna tien jaar fokkerij naar de Filistijnen. Ze kan nog niet geloven dat er voor die dieren geen toekomst is. Ze realiseert zich nog wel dat diezelfde lammeren aan het noodlot ontsnapt zouden zijn als ze naar een ander bedrijf of een ander UBN waren overgebracht. Alsof het volksgezondheidsrisico, wat er na vaccinatie al niet meer is, daar nog anders van zou worden. Hoe krom kunnen regeltjes uitpakken?

Export

Ik suggereer nog om de geiten te exporteren. Er zijn veel landen waar ze een hoop over zouden hebben voor zo'n prachtige gecertificeerde veestapel. Geitenstapels van deze omvang, kwaliteit en met zo'n hoge gezondheidsstatus zijn buiten Nederland nauwelijks te vinden. En nog gevaccineerd tegen Q-koorts ook.
Wij gaan als alles meezit binnenkort naar Moskou om te kijken hoe de bokken die we daar kort geleden hebben geleverd het doen. De eigenaar van dat bedrijf zou een moord doen voor de veestapel uit Assendelft. Alleen in Nederland wordt zo'n veestapel waardeloos verklaard.

Foto: Klaas Sjoerd Meekma

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jochem Schutten

  Het is toch ook te gek voor woorden...
  Sterkte!.

 • no-profile-image

  Boertje

  In december 2009 was nog uit te leggen dat er geen tijd was om al de geiten van de 'besmette' bedrijven individueel te testen op Q-koorts. Op dit moment zijn er geen drachtige geiten op het bedrijf in Assendelft en heeft LNV de gelegenheid om de positieve dieren op te sporen en te laten slachten. Eventueel deze test herhalen totdat er geen positieve dieren meer zijn. Het levenslange fokverbod moet dan ingetroken kunnen worden en het melkbedrijf kan dan weer VOORUIT MET DE GEIT!

 • no-profile-image

  overeem

  Het is onbegrijpelijk. Als je steeds vrij in de melk geweest bent , ook de lammerperiode door, dan gaat het waarschijnlijk om een paar geiten. Alle geiten zijn geent en op een kinderboerderij met 13 besmette geiten is er geen sprake van groot gevaar omdat het niet om grote getalen gaat. Hoe krom kan het zijn. We leven erg mee met de familie en hopen dat het fokverbod eraf zal gaan.

 • no-profile-image

  Anna Ni 43

  Gisterochtend toen baasje het hek van de stal opendeed zodat wij naar de wei konden, maakte ik een paar jolige sprongen en botste tegen haar op. In plaats van de speelse duw die ze me dan altijd geeft kreeg ik een knuffel en zei ze:'ik moet er niet aan denken niet meer met jullie verder te mogen.' Oei, de stemming is mineur, dat gebeurt wel vaker de laatste tijd.
  Voor het eerst merkte ik dat in de aflamperiode. Toen maakten de baasjes een wat gespannen indruk. Op 20 februari kreeg ik zelf een zoon en een dochter, alles ging vlot en goed en ik kreeg daarvoor een schouderklopje.
  Toen we allemaal hadden gelamd en de weideperiode begon leken de baasjes echt opgelucht. We kregen een enting en drie weken later nog één. De baasjes keken uit naar 1 juni. Maar toen het bijna zover was werden ze erg boos, niet op ons maar op een stel 'achterlijke ezels' in Den Haag. Nou, ik zou niet graag een ezel in Den Haag willen zijn...
  Zaterdag onder het melken hadden ze het over weer een geitenkoppel waar niet meer mee gefokt mocht worden. Een fokverbod voor het leven? Ik probeer me dat voor te stellen; Dan zou ik nooit meer dat schouderklopje krijgen.. En als ik dan na een tijd minder melk zou gaan geven, hoe moet dat dan? Ik ben nu drie en van plan zeker nog 5 jaar melkgeit te blijven. Dat zou ik dan niet redden. En mijn jongste dochter, Anna Jo 29, die is net drie maanden en heeft al haar eerste enting tegen Q-koorts gehad. Zou die helemaal geen melkgeit meer mogen worden? Is zij dan zo gevaarlijk?
  Ik weet niet hoe het is op andere geitenhouderijen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat mijn baasjes hier soms moedeloos van worden...

 • no-profile-image

  veehouder

  gerda verburg- cda of andere partij let op veel voorkeursstemmen kun je krijgen als je de qkoorts regels in overleg met deskundigen aanpast

 • no-profile-image

  meisje

  Wij hebben dan wel geen geiten (wel varkens), maar dit grijpt me zeer aan. Op wie moeten we nou stemmen?

 • no-profile-image

  william

  voor deze mensen is het extra klote dat je zo op het laatst moment toch nog onderuit geschopt word. ik kan de hele situatie nog steeds niet begrijpen. Waar ik erg boos over kan worden is dat ons vakblad de boerderij zelfs suggereerd dat het ruimen zin heeft gehad met een ondertitel:
  "De drastische maatregelen tegen Q-koorts lijken te werken". Hou toch op man; die drastiche maatregelen hebben 89 bedrijven kapot gewerkt en meer niet!!!
  alleen zal het ministerie nu met de eer gaan strijken dat ze het zo goed gedaan hebben, alstublieft vraag het aan meneer Meekma voor je zo iets publiceerd die weet wel beter gelukkig.
  tevens mijn complimenten aan deze man voor zijn manier van schrijven.
  veel sterkte vooral aan de vrije bedrijven die afgelopen maand geënt hebben en daardoor nu nog twee keer met spanning op een verhoogde uitslag mogen gaan wachten van onze corrupte overheid.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.