Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

De Letse lijst van 25

De toppers in Letland duikelen in melkproductie. Maar ook hier zijn er bedrijven die alle boekhoudkundige trucs uit de kast halen om maar te scoren.

De Letse lijst van 25? Dat is de lijst van de 25 hoogstproductieve melkveebedrijven van Letland in 2009, op volgorde van gemiddelde productie per koe in kilo’s per jaar. Ieder jaar is het een waar gevecht voor de top 10-bedrijven om de eerste plek te veroveren. De afgelopen vier jaar was het steeds hetzelfde melkveebedrijf dat met meer dan 11.000 kilo per koe per jaar aan kop stond.

Helaas, in 2009 is dit bedrijf als gevolg van de bankencrisis en een dreigend faillissement teruggezakt naar de vierde plek. De veestapel van 91 pure Holstein-koeien heeft nog maar een gemiddelde productie van 10.825 kilo per koe per jaar met een vetpercentage van 4,06 en een eiwitgehalte van 3,32 procent. Het heeft met 136.000 wel het laagste celgetal in de top 5.

Nummer 1 zit boven 11.000 kilo

11.209 kilo melk per koe per jaar met 3.59 procent vet en 3,19 procent eiwit. Het celgetal is 224.000. Ook hier een 100 procent Holstein-veestapel. Die wordt gehouden in een oude schuur in groepshuisvesting. Het bedrijf wil eerst investeren in biogas en als er daarna nog investeringsruimte over is in een nieuwe ligboxenstal.

De grote vraag is of het terecht is dat dit bedrijf aan kop staat, aangezien de eigenaren twee bedrijven op dezelfde locatie hebben. Dat is makkelijker bij het aanvragen van subsidie. Ja ja. De hoogproductieve koeien worden onder de eerste bedrijfsnaam geplaatst, terwijl alle dieren met een lagere productie onder de tweede bedrijfsnaam vallen.

Geen echte toppers

Als je zo naar de melkgiften kijkt, is een productie van 12.000 kilo per koe per jaar op zich niet extreem bijzonder. In Nederland zijn genoeg bedrijven die daar overheen gaan. Toch is boeren in Letland kennelijk iets lastiger, want de eerste en zo ongeveer de enige Nederlander die in Letland boert, staat op nummer 13. De gemiddelde productie van zijn 270 koeien is 10.030 kilo per koe per jaar. Het vetpercentage is 4,32, eiwit 3,53 procent en celgetal 226.000.

Blijft over de vraag welk bedrijf op nummer 25 staat. Dat heeft 311 koeien, een gemiddelde productie 9.108 kilo per koe per jaar met een vetpercentage van 4,60 en een eiwitpercentage van 3,46. Een productie die menig boer in Nederland al heel gewoon vindt. Al met al is het leuk om te zien zo'n lijst, maar één foutje in het management en je kukelt vlot weer naar beneden.

Foto

Hens Mekking

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hens hoe echt zijn de cijfers?
  Hier wordt ook van alles gedaan om de koeien "te pushen" naar een hoge productie dus melk van 2 koeien wordt zo gemiddeld dat 1 koe wat meer geeft. Alles voor de "show" richting de buren.

 • no-profile-image

  freek

  als ik even naar de cijfers kijk en er even een zak azieer (politiek correct) bijpak en even naar de kilogam milksolid reken zit de nummer 1 daar op 760 kg ms per koe (11209/100=112.09x(3.59+3,19)=759.97) en die nederlandse boer komt dan aan 787 kg ms per koe (10030/100=100.3x(4.32+3.53)=787.35) dus als deze boeren in nieuw zeeland zouden zijn zou de nederlandse boer nummer 1 zijn .

 • no-profile-image

  piotr

  Ik sluit me aan bij Jeroen. Hier in Polen zijn er ook dergelijke lijsten. Opgedeeld daar koe-aantal. Ik steek mijn hand er voor in het vuur dat 90% van de topboeren behoorlijk superheffing zou moeten betalen als hun aantal koeien daadwerkelijk de genoemde productie zou realiseren. Hier noemt men dat geloof ik 'pic na woda' (oid)

 • no-profile-image

  Hens

  @ Jeroen:
  Die cijfers komen van de Letse "CBS". En zijn toen gepubliceerd in een agrarisch magazine.
  Of de cijfers betrouwbaar zijn... Ik geloof nog steeds de werkeloosheidscijfers van de Letse staat niet, dus laat ik hier ook maar geen oordeel over geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.