Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

‘Al 30 vrienden van ons zijn vermoord’

Danie Coetzee vertrok uit Zuid-Afrika onder meer vanwege het toenemende geweld tegen blanke boeren.

Zestien jaar geleden ben ik met mijn gezin geëmigreerd van Zuid-Afrika naar Paraguay. Het was in de tijd dat het ANC aan de macht kwam en je als blanke boer niet veilig meer was. Sinds 1994 zijn al 30 van onze vrienden en kennissen vermoord tijdens overvallen op boerderijen van blanken.
Toen we nog in Zuid-Afrika woonden, vroegen mensen ons steeds: en wanneer zijn jullie aan de beurt? We leefden onder enorme spanning en dat maakte het leven niet aangenaam. De situatie is sinds 1994 niet verbeterd en ik heb ook geen aanwijzingen dat dit zal gaan gebeuren.

Te weinig regen

Een andere reden waarom we zijn weggegaan is het gebrek aan water. Zuid-Afrika is een droog land. In grote delen is de regenval minder dan 500 millimeter per jaar en verspreid over slechts een paar maanden. Droogte is altijd een factor om rekening mee te houden. Ook dat maakte dat het niet leuk meer was om actief te zijn in de landbouw. De watervoorzieningen zouden dit jaar verdubbeld moeten zijn om goed te kunnen produceren en dat is bijkans onmogelijk.
Verder maakt Zuid-Afrika deel uit van het continent Afrika. De geschiedenis van Afrika betekent alleen maar achteruitgang in mijn ogen. De afgelopen jaren waren daarvan het bewijs: het gaat slecht.

In Zuid-Afrika had ik Merinoschapen in Zuid-Oost Vrijstaat, in het Smithfield-district. Nu heb ik vleesvee. Ik houd Brahman-runderen. Ik heb nu zelfs een Bonsmara-stier. Dat ras is in Zuid-Afrika ontwikkeld door professor Jan Bonsmara.

Wennen in Paraguay

Het is hier goed boeren, maar als nieuwelingen komen sommige dingen ons vreemd voor. Zo drinken de mensen hier samen thee uit een soort pijpje. Ik ben wel benieuwd wat mijn vroegere juffrouw die gezondheidsleer gaf, mevrouw Van Coller, daarvan zou vinden. Niettemin doen wij lustig mee en voor zover ik weet, heeft nog niemand van ons een vreselijke ziekte opgelopen.

Dat theezuigen doen ze hier met yerbathee. ’s Winters worden yerbabladeren met veel warm water gedronken en dan heet het maté. Als het warm weer is, drinken de Paraguyanen het met koud water en heet het terreré. Yerbathee zou allerlei goede eigenschappen bevatten. Of dat echt zo is, weet ik niet. Maar dat het gezonder is dan alcoholische dranken, weet ik wel zeker.

Hasta la Próxima

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Via <> heb ik met verbijstering en toenemend ongeloof naar de documentaire van Mike Campbell (Zimbabwe) gekeken. Schrijnend wat daar gebeurt! Van Zuid-Afrika naar Paraguay, dat is een enorme verandering. Alleen al de cultuur! Aangetrouwde familie van mijn oom heeft in Peru in de buurt van de Marañon een boerderij, ook vleesvee voor zover ik weet. Mijn vader is daar een paar keer geweest (voor het eerst in 2006, 60 jaar nadat mijn oom uit Nederland was vertrokken. Opgepakt bij de grote razzia van Hilversum om te gaan werken in Duitsland, onderweg uit de trein gevlucht, via Denemarken in Zweden terechtgekomen en vandaar naar Peru). Mijn vader vertelde me dat hij Maté heeft gedronken tegen Hoogteziekte toen hij de Andes bezocht.
  Ik ben heel benieuwd naar uw verdere blogs! Misschien kunt u dan een foto van uw Brahmans plaatsen!

 • no-profile-image

  kees

  Welkom op hier die Hollandse Webwerf Danie. Jou blog was vandaag in die papiere uitgawe van die Boerderij. Gaan jy hier nou ook `n blog skryf?

Of registreer je om te kunnen reageren.