Rundveehouderij

Achtergrond 454 x bekeken 12 reacties

Winterstormen geven problemen

Winterstormen teisteren Alberta. In een maand tijd drie fikse sneeuwstormen, waardoor de stroom er dagenlang uitligt. Dan verlang je wel eens naar Nederland terug.

We hebben een koud voorjaar. Afgelopen week hadden we voor de derde keer in een maand tijd een winterstorm. De eerste, half april, was in de omgeving van Lethbridge het ergst. De laatste twee spookten meer tussen Edmonton en Calgary. Alle keren zaten duizenden mensen zonder stroom. Bij de laatste storm is waarschijnlijk door het slechte zicht een man met zijn twee dochtertjes verongelukt tegen een trein.

Bij de storm van midden april zaten in onze regio ook heel wat mensen vier tot vijf dagen zonder stroom. De elektriciteitsmaatschappij riep bedrijven uit heel Alberta erbij om te komen helpen. Er lagen volgens de krant zo’n 1.000 palen omver. Dat is een gevolg van de manier waarop de winterstorm zich ontwikkelde. Het begon met regen, die overging in natte, heel zware sneeuw. Die bleef aan de stroomlijnen zitten. Door het gewicht bezweken uiteindelijk veel palen en zo kwamen de lijnen tegen de grond.
Onder de lezers zullen er zijn die zich afvragen hoe dit in 2010 nog kan. In grote delen van Canada en zeker in Alberta, loopt de elektriciteit nog ouderwets met lijnen boven de grond. Dat heeft alles te maken met de kosten, omdat de afstanden zo groot zijn.

Lekker blijven liggen

Wij werden zo rond half 4 ‘s nachts wakker, toen we merkten dat de stroom eraf was. Lekker blijven liggen was de gedachte, het zal misschien wel weer snel aan gaan. Vergeleken met veel anderen ging het ook snel. ‘s middag rond drie uur hadden we weer stroom. Maar ondertussen was het wel behelpen. We hebben wel een aggregaat. Dat was groot genoeg toen we de varkens nog hadden. Maar nu met de melkmachine kon hij het niet trekken. En het was niet alleen de stroom dier eraf was, we zaten ook zonder water. Sneeuw naar binnen halen en laten dooien, duurde veel te lang.
Rond negen uur was er nog geen stroom en besloten we om een groter aggregaat te huren. Gerard dus naar Lethbridge, ongeveer een half uur rijden hier vandaan, maar met de slechte wegen nam dat wel wat langer dan gepland. Er lagen heel wat auto's in de sloten langs de weg.

Toen we het aggregaat zouden aansluiten, bleek dat onze stekker niet paste. Dus moest Gerard naar het dorp, wat gelukkig maar 5 minuten rijden is. Daar nam hij verschillende stekkers mee, maar geen een paste.
De elektricien gebeld, maar die was bezig, en moest eerst eten. Dus voor hij kwam was het ondertussen al half 2 geworden.

Andermans kelder bleef wel droog…

Ondertussen belde Gerards zus of we daar met ons aggregaat konden komen, want het water in de kelder begon omhoog te komen, en hun afvoerpompje deed het dus ook niet. Gerard was daar net op tijd om het putje leeg te pompen. Ondertussen was bij ons het putje overgelopen, en onze kelder dus goed nat helaas. We hebben geluk dat onze kelder niet is afgewerkt, maar hij wordt wel als opslag gebruikt, en onze zoon slaapt er ook.

Ondertussen begonnen de geiten zachtjes aan ongeduldig te worden. Geen wonder natuurlijk, ze hadden al 8 uur gemolken moeten zijn. Gelukkig lammerden er maar twee terwijl het licht er af was.

Toen de elektricien zijn werk klaar had, bleek het gehuurde aggregaat eigenlijk ook te klein. Wat nu? Het bedrijf waarvan we het aggregaat huurden was telefonisch onbereikbaar, waarschijnlijk omdat in Lethbridge ondertussen ook alles zonder stroom zat. De elektricien heeft toen wat aan het aggregaat gefrutseld, en met alle andere lampen en apparaten uit konden we de melkmachine eindelijk gestart krijgen. Het was zo strak afgesteld, dat toen onze zoon de schuur in kwam en de lampen aan draaide, alles gelijk weer uit was. We waren zo ongeveer een half uur aan de gang toen de stroomvoorziening weer op gang kwam. Een hele opluchting. Dan merk je pas hoe afhankelijk je van elektriciteit bent!

Te nat om het land op te gaan

Ondertussen is het mei geworden. Het is nog steeds veel te nat om het land op te gaan. De temperaturen zitten ver onder het langjarig gemiddelde. Vandaag (6 mei) werd het niet warmer dan het vriespunt, gisteren was het al niet veel beter met een wind van bijna 100 kilometer per uur erbovenop. Op zulke dagen verlang ik het meeste naar Holland. Laat Holland dan ook zijn natte weer hebben, de wegen en de meeste erven zijn verhard. Dan heb je niet zo’n bende.

Foto's: Hennie Klok

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hennie wat je beschrijft was hier in oost canada regelmatig het geval een halve dag zonder stroom kijkt niemand van op .
  Electriciteitspalen (hier hydro poles genoemd)breken elke paar jaar wel zo hier en daar door de het gewicht van ijzel Met de grote ijzelstorm zo'n tien jaar terug ook de grote hoogspannigsmasten als kaarten huisjes in elkaar zakten en hoogspannig en gewone lijnen over vele honderden kilometers kapot waren hebben wij 11dagen zonder en sommigen in west quebec en uiterst oost ontario meer dan een maand zonder stroom gezeten . Ik vond het lastigste geen water (ik heb geen vee en geen generatetor) dus ging ik elke dag water bij onze buren halen
  Verder hebben wij juist een erg vroeg voorjaar ook warmer dan normaal maar vorige week lag er s'morgens op sommige plaatsen 10cm sneeuw (onverwacht) het is toch een vreemd gezicht een trekker met maiszaaimachine midden in de sneeuw op het veld te zien staan

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Hennie,
  Wat een ellende daar bij jullie. Maar je moet weten dat een agregaat een primaire eerste levensbehoefte is hier in Canada als je livestock hebt. Al heb je het ding maar een keer per jaar nodig, je kunt het risico niet lopen om gedurende langere tijd zonder stroom te zitten. En dat kan zomaar gebeuren met die bovengrondse kabels. Voor een paar duizend $ heb je een goede trekker aangedreven generator, dus voor het geld hoef je het ook niet te laten. Wij hebben geen beesten maar wel een generator die het hele huis kan trekken, 10 kWh, want ik wil geen ellende met de sumppomp en de diepvries etc.
  Verder is het weer hier momenteel ook aardig van slag. Het begon mooi vroeg di jaar maar nu is het veel te koud en nat. Deze week weer 3 dagen regen dus we kunnen wel weer binnen blijven. Vandaar dat ik even kan reageren hier.
  Laten we hopen dat het weer een beetje normaal wordt, bij jullie en bij ons hier.
  Groeten uit Ontario

 • no-profile-image

  Elevator

  Je onthoud altijd de beste dingen .
  Bedenkt dan ook dat je in NL. op die mooie verharde weg druk is en vaak ook een file staat .

 • no-profile-image

  eric

  Ja jullie lekker sneeuw en hier verdroogd alles. overal water of sneeuw behalve in High Prairie. iedere nacht vorst waardoor de canola die opkomt weer afvriest. gras wil ook niet groeien. DStuur die sneeuw maar naar het noorden.
  sterkte eric

 • no-profile-image

  Hennie

  @ Jan en Ed, ja wij hadden dus wel een generator, maar dus te klein. We weten dat het wel te doen is er een te kopen, maar het is toch weer een paar duizend wat je dan kwijt bent, en dat moet dan ook net weer kunnen heh.
  Hey Eric, ik zou je graag wat sturen, maar helaas. Gelukkig begint het nu wat op te knappen, we hopen nu echt op een poos droog weer!
  Allemaal de groeten vanuit Zuid Alberta

  Hennie

 • no-profile-image

  Hennie

  @ Elevator, je hebt volkomen gelijk.

 • no-profile-image

  Sybren

  Hier in oost-Washington is het ook kouder dan normaal. Gelukkig geen sneeuw, wel in de Cascades bergen waar we het eigenlijk nodig hebben voor ons irrigatiewater. Maar we hebben wel harde wind gehad (over 65 miles per hour) vorige week. We kunnen zo teh horen allemaal wel wat "Global Warming" gebruiken. Veel succes toegewenst daar allemaal.

 • no-profile-image

  boer

  Hier in centraal AB hebben we meest last gehad van die laatste sneeuw storm. Maar wij hebben maar enkele uurtjes laat op de middag zonder stroom gezeten. Nou hebben wij wel een goede aggregaat die het hele bedrijf (melkvee) draaiende kan houden. Ik moet er ook niet aan denken om dagen zonder stroom te zitten met vee in de stal. Het kan gewoon niet. Maar hoe dan ook, wij waren heel erg blij met het vocht die we tot nu toe gehad hebben. Wij waren het ook hard nodig. Dus ik hoop voor Eric dat daar ook gauw wat vocht komt, ik weet wat het is als het zo droog en koud is. En je wordt er niet vrolijk van, als je gewassen opkomen en het droogt uit of vriest weer af. Maar het is ook algemeen bekend dat een vroeg voorjaar gevaarlijk kan zijn. Vorig jaar hadden we nog een winter storm (lees: sneeuw storm) rond de 18e van Mei. zoals meeste jaren wel. Wij hebben nog niks gezaaid, al gaat deze week de mais er wel in. De lucerne heeft ook vorst schade, dus die moet ook weer opnieuw beginnen. Maar aankomende dagen zal het warm worden, en met dat vocht wat wij gehad hebben, kan het snel herstellen. Groetjes uit Ponoka!!

 • no-profile-image

  Louise Lliebenberg

  Hoi Hennie
  Kom naar het noorden... geen winterstorm gezien, warme voorjaar en niks geen sneeuw of stroon uitval. kortom de zon schijn hier in het noorden. Sterkte met alle problemen...
  Groetjes Louise

 • no-profile-image

  Hennie

  Hey Louise, wie weet komen we wel eens een keertje kijken hoe jullie daar zitten, als dat goed is. Ik hou wel van een bosachtig.
  Groeten Hennie

 • no-profile-image

  Jozien Angenent

  Hoi Hennie en alle andere bekenden op dit web-log, hier onze ervaringen over die fatale winterstorm: wij wonen maar 10 minuutjes oost van BOERDERIJ schrijfster Hennie, ook op een farm in Picture Butte, Canada; aan een gravelweg: ok, er was gewaarschuwd half april voor veel natte sneeuw, wij krijgen ons water vanuit 2 dugouts buiten, aangedreven door een pomp; toch hebben ook wij heel veel emmers steeds vol sneeuw geschept en zo dat water kunnen gebruiken! je moet tenslotte toch iets! op woensdag stroomuitval door geknapte bovenleidingen, dus ook geen water meer, wel een aggregaat aan de meest belangrijke dingen, maar hij had ook een te lage capaciteit; dus onze 2 jongste kids sliepen en aten en deden de was bij hun vrienden waar al wel weer stroom was, ik werkte overdag ook niet buitenshuis(want op dat laboratorium in Lethbridge was ook geen stroom en dan doen de analyzers het niet!) en douchten, en aten bij vrienden of gewoon lekker buitenshuis, en lagen vroeg op bed, want toen was het donker in huis. Onze gravel-weg was met onze pick-ups wel te doen, maar niet met Stefanie's auto, en daar lag echt een bult van die vieze natte sneeuw, waar je dus wel een sneeuw-pop van kon maken; normaal valt hier poedersneeuw die meteen weer wegwaait en zeker niet plakt! Maar omdat wij aan de coulees van river The Oldman wonen en de grond hier afloopt hebben wij op de yard eigenlijk geen problemen met nattigheid. De 3e dag had Fortis, de stroom maatschappy, de 1 fase weer aangesloten, de dag erop de triple fase; wel was ons hele software system stuk, ik hoop dat de verzekering wat vergoed, maar de FARM software kan ik nog in Deventer op de server terugvinden gelukkig. Het was een hele ervaring, een boer die oorspronkelijk uit Gemert komt en hier al 50 jr. vlakbij woont, zei dat ie dit hier nog niet zo had meegemaakt. Maar nu, 1 maand later is het gewoon tropisch warm geweest vandaag May17. 32 oC! wij kennen hier geen voor- en najaar, dus hebben nu misschien de overgang naar de zomer? Vandaag waren hier in het zuiden van Alberta alle boeren met man en macht aan het zaaien en poten, ik hoorde op de radio dat de zomer/suiker-mais in Taber eigenlijk al 1 maand te laat in de grond zit en dat het groeiseizoen dus misschien wel te kort is, maar ik werk nu op een agrarisch laboratorium zoals Oosterbeek in NL, de boeren daar hopen dat het nu warm blijft, ze zenden veel grondmonsters in, om te kijken hoeveel fertilizer ze hier by het zaaigoed moeten mengen, of by hun pivots en wheel lines moeten toevoegen (voor beregening) en dan is er toch oogst hier, anders dan de dryland boeren, waar de akkerbouwers soms eens in de 4 jaar gewoon geen opbrengst hebben. Als je hier nu naar buiten kijkt beginnen de blaadjes aan de bomen pas groen te worden, onze Ronald heeft nu 2x het gazon kunnen maaien, ik wil over 2 weken als het zeker niet meer vriest wat zomerbloemetjes in de bakken zetten, en als je over de gravelwegen rijdt, stuift het verschrikkelijk, zo droog is het nu al; toen wij 3,5 jaar geleden hier kwamen wonen zei mijn nichtje die 4 uur noord van hier woont: het klimaat is zo anders als in NL dat je hier een aantal dingen heel gauw afleert: schoenen poetsen (die doet een Canadees uit op de mat bij de voor/achter deur als die bij je in huis komt), ramen wassen en auto's poetsen, ze had groot gelijk!!! het helpt toch niet.

 • no-profile-image

  Jozien Angenent

  P.s..... enne Hennie..... ik ga graag met je mee naar Erik en Louise in het noorden, we houden onderweg een koffie-stop bij boer Barkie in Ponoka, daar ben ik al eens geweest, dus ik weet de weg; en dan zien we ook weer eens bomen.............. die hebben we hier maar weinig op de prairie! Tot op de koffie, groetjes, Jozien.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.