Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vette stress van Gecombineerde opgave

Heb je na uren ploeteren alle gegevens ingevuld, knalt de computer eruit. En dan komt net je vrouw vragen of je een leuke avond hebt gehad.

Als het goed is, heeft iedereen het inmiddels voor elkaar: de Gecombineerde opgave. Voor wie er niet mee te maken heeft: dit is een geïntegreerde opgave voor de landbouwtelling, de mestwetgeving en de aanvraag voor bedrijfstoeslag en subsidies. Boeren hadden tot 15 mei gelegenheid de opgave te doen. LNV adviseerde op zijn website er niet tot het laatste nippertje mee te wachten, voor het geval er iets mis zou gaan.
Nou heb ik de indruk dat er heel wat boeren en boerinnen zijn die niet meteen op 1 april achter de computer kropen om de opgave in orde te maken. Velen schoven de klus voor zich uit, richting 15 mei.

Het is net als met de belastingaangifte. Die wacht bij veel mensen ook tot het laatst. Was het nou een simpel klusje, dan was het anders. Maar zulke klusjes zijn niet simpel.
Pas was ik bij een boer die er ook zo lang mogelijk mee gewacht had. Toen verder uitstel echt onverantwoord begon te worden, zette hij zich achter zijn bureau. Uren was hij bezig en om half een ’s nachts was het eindelijk af. Opgelucht drukte hij op de verzendknop. En toen sloeg de boel muurvast. Er zat niks anders op dan de computer opnieuw op te starten. Maar alle ingevoerde gegevens waren natuurlijk weg. Even daarna kwam zijn vrouw thuis van een feestje. Lichtelijk aangeschoten riep ze: „Dag schat, heb jij ook een leuke avond gehad?”

Niet dus. En deze boer is niet de enige. Ik heb er al veel meer gehoord die verschillende pogingen moesten doen voor het invullen en verzenden van de opgave uiteindelijk lukte. En dan al die termen: fosfaatfixatie, fosfaatdifferentiatie, PAL-waarde, Pw-getal, het is geen lichte kost.
Van die Gecombineerde opgave is één ding met zekerheid vast te stellen: het is een hele opgaaf.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Boerinneke

    Beste Margreet,
    Volgens mij snap jij er niet zo veel van. Als je je computer afsluit, of als je door het vastlopen weer opnieuw inlogt voor de gecombineerde opgave staan gewoon je oude gegevens er nog in. Niet alles aandikken!

Of registreer je om te kunnen reageren.