Rundveehouderij

Achtergrond 16 reacties

Typisch boerenhumor

Boeren hebben een apart soort humor. Wat te denken van een dekafdeling met daarop de tekst: hier wordt spek gemaakt.

Boeren hebben echt een typisch soort humor. Dat zal wel voor elke bedrijfstak gelden, maar de humor van de agrarische sector spreekt me dan net iets meer aan dan die van bijvoorbeeld het havenbedrijf in Rotterdam.

Ik herinner me bijvoorbeeld de rondleiding op een bedrijf waar een oude elektrische veeprikker naast de computer lag. ‘Die gebruik ik voor als de muis weigert’, zei de boer droog. Dat vond ik geestig.
Of ergens anders, waar een koe niet in de benen wilde komen en de boer tegen zijn zoon riep: ‘Vort Arjan, haal de veeprikker eens!’ Het jochie maakte zich uit de voeten en kwam terug met een stok waar aan het uiteinde een punt was geslepen. De boer porde met deze ambachtelijke veeprikker de koe in de flank en waarachtig, het dier stond nog op ook.
Zo’n stok een veeprikker noemen, terwijl de ‘echte’ grijze veeprikkers verboden zijn, dat noem ik humor.

Ook leuk: de boer die bij zijn vrouw een tweeling had verwekt. ,,Dat krijg je ervan als je geen driftarme spuitdoppen gebruikt.” Erg plat natuurlijk, maar wel erg leuk.
Nog een voorbeeld: ooit liep ik stage op een zeugenbedrijf. Op de deur van de dekafdeling hing een bordje met daarop de tekst: hier wordt spek gemaakt. Het duurde even voor ik ‘m doorhad, maar ik ben de tekst nooit vergeten.
Of boeren die zich voor een feest hullen in witte RVV-achtige wegwerpoveralls en daarop schrijven: ‘Kijk uit, ik ben ontsmet door Grolsch.’

Misschien wordt het wel tijd voor een speciaal agrarisch moppen- en spreukenboek. Maar dan heb ik nog wel een beetje input nodig. Wie heeft nog wat paraat?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Feike v.d. Zee

  Hallo,

  Nog meer platte humor: Weet je waarom een biologische boer geen kinderen kan krijgen? Hij mag alleen maar schoffelen en niet spuiten.

 • no-profile-image

  LT

  Vraag: Wat doet een een veenkoloniale akkerbouwer die een Miljoen gewonnen heeft?

  Antw.: Doorboeren tot het op is. • no-profile-image

  Marnix

  hoeveel wil je er hebben?

 • no-profile-image

  Marnix

  Het knechtje van de boer gaat het land op en kijkt naar een koe. Hij denkt bij zichzelf: 'die koe kijkt scheel!'
  De boer komt eraan en zegt: 'verrek die koe kijkt echt scheel!' Ze bellen de dierenarts en zij komt ogenblikkelijk. Ze haalt uit haar tas een PVC buis en stopt het in de kont van de koe. Dierenarts tegen de boer: 'kijk jij even of hij weer goed kijkt.' 'Oke!' zegt de boer. Leonie blaast zo hard zij kan in de PVC buis. 'Ja!!' zegt de boer. 'Haar ogen staan weer recht'. De volgende ochtend gaat het knechtje weer het land op en ziet dezelfde koe weer scheel kijken. De boer komt naar buiten met een PVC buis. Ze proberen het nou samen. Het knechtje begint te blazen en te blazen terwijl de boer kijkt. 'Het lukt niet', zegt de boer. Laat mij maar even blazen! Opeens haalt de boer de PVC buis uit de kont van de koe. Zegt het knechtje verontwaardigd:' waarom haal je die buis uit zijn reet?' Antwoord de boer: 'je denkt toch niet dat ik aan dat stukje PVC gaat blazen waar jij met je mond net aan heb gezeten!!! Ik draai hem wel effe om!'

 • no-profile-image

  t!

  Kom zelf vanuit de verpleging: iedere beroepsgroep zijn eigen humor hoor! Aantal broers van me werken in de bouw: ook zeer bijzondere humor. soms kruist dat elkaar: toen we 10 jaar geleden ligboxenstal bouwden (ben met melkveehouder getrouwd), hoorde ik een van de jongens zeggen 'neem jij de lul even mee?'
  vond ik toch wel een erg vreemde opmerking. Tot ik zag wat het was: bij het betonstorten werd er een soort slang met een motortje eraan in het gestorte beton gestoken om het beton te verspreiden. Tja.

 • no-profile-image

  patatje

  Komt een vrouwelijke reporter bij een boer, "leg eens uit wat dolle koeieziekte is "? 'wij melken de koeien 2x daags en 1x per jaar gaat de koe bij de stier' zegt de boer. "nou en " zegt het vrouwtje. Zegt de boer " als ik 2x daags met je tieten speel en je 1x per jaar zou nemen, zou jij toch ook gek worden"

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Gehoord op m'n 16e van een Eemnesser boer en nooit meer vergeten:

  Gerrit, 80 jaar, zat op zijn bankje aan de Meentweg (Eemnes) zijn pijp te stoppen en staarde in gedachten over het weiland richting Eemdijk, toen er twee mensen op de fiets stopten om een praatje te maken. Het bleken een Amerikaan die met zijn vrouw die in Nederland op vakantie waren. Ze hadden twee fietsen gehuurd vertelden ze; ze wilden de omgeving verkennen op een echt Nederlandse manier.
  De Amerikaan vroeg aan Gerrit: Is al dat land van u? Jáááh, zei de boer lijzig. Al dat weiland voor u, tot aan het Raboes, da's bij die bomen die u daar in de verte ziet staan, is van mij. Mijn zoon heeft het nu overgenomen. Yeah! Zei de Amerikaan. Mijn broer in Amerika heeft ook land, you know, en als hij met zijn Range Rover onderweg gaat om de omheining eromheen te controleren is hij pas na een week weer terug! Really! Jáááh, zei Gerrit langzaam, en na een korte stilte hield hij op zijn pijp te stoppen. Hij keek de Amerikaan aan en na een tijdje zei hij "Jáááh, ik ken dat hoor, zo'n auto heb ik ook gehad!"

 • no-profile-image

  Fjo

  Een boer is met zijn knecht op het land als hij tot aan zijnenkels in de blubber zakt."Ga mijn laarzen halen", zegt de boer. Als de knecht bij de boerderij is komt hij de twee bloedmooiedochters van de boer tegen."He, wat doe jij nou hier", vragen de meiden."Ik mag van de boer met jullie allebei naar bed," zegt hij."Daar geloven we niks van," zeggen de meiden."Oh nee? Wacht maar dan vraag ik het hem," zegt de knecht.En hij roept keihard naar de boer op het land :"Moest ik er nou 1 pakken of 2 ?" De boer schreeuwt terug : "Allebei natuurlijk!"

 • no-profile-image

  Fjo

  Er was eens een boer en die wilde een koe over de grens smokkelen
  De grenswachter zei “Je mag geen koe de grens over smokkelen !!”
  De boer ging naar de winkel en kocht boter en brood.
  De boer deed boter op de kop en de kont van de koe,
  plakte er boterhammen op, en ging terug naar de grens.
  De grenswachter zei “Je mag geen koe de grens over smokkelen !!!”
  En de boer zei “Ik mag toch kiezen wat ik tussen mijn boterhammen doe ???”

 • no-profile-image

  Koeiekoper

  Mijn vader is 1980 gestorven. Tot die tijd reden we altijd met een stier en een beer de boer op. Er stond bij ons op de schuur Hier wordt gebokt,gebeerd, gestiert en gerammeleerd.

 • no-profile-image

  Theo Danen

  Komt een pastoor bij een boer die een nuchtere kalf melk geeft ,depastoor hoe kan het toch dat z,on kalf al zo vluch drinkt
  o zecht de boer ik heb zijn kruin afgeschoren

 • no-profile-image

  Theo Danen

  Opa ja jongen waar zijn de boeren
  gebleven?
  In het muzeum jongen

 • no-profile-image

  Theo Danen

  mijn kleinzoon vraagt ,opa krijg ik later die ouwe traktor ,dat is goed jongen. opa dan hang ik er een caravan achter en ga er mee op vacantie .maar dan moet jij wel mee om tezeggen hoe ik hem moet starten

 • no-profile-image

  Marnix


  Een kippenkweker zit in zijn stamcafé naast een vrouw en bestelt een glas champagne.
  De vrouw kijkt op en zegt: "Kijk nu, ik bestelde ook net een glas champagne."
  "Wat een toeval", zegt de man, "want dit is 'n speciale dag voor mij. Ik heb iets te vieren."
  "Voor mij is het ook een speciale dag en ik ben ook aan het vieren, zegt de vrouw."
  "Wat een toeval," zegt de man. Als ze klinken vraagt hij: "En wat ben jij aan het vieren?"
  "Wel, mijn echtgenoot en ik proberen al lang een kind te krijgen en vandaag vertelde mijn dokter dat ik zwanger ben."
  "Wat een toeval", zegt de man. "Ik ben een kippenkweker".
  Jarenlang waren mijn kippen onvruchtbaar, Maar vandaag zijn ze eindelijk bevruchte eieren beginnen leggen."
  "Dat is groot nieuws", zegt de vrouw. "En hoe werden je kippen vruchtbaar?"
  "Ik veranderde van haan." antwoordt hij.
  Zij lacht eens en zegt: "Wat een toeval"

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Een oudere Nederlandse boer in Canada wilde wel weer eens in Nederland kijken. Hij gaat daarop naar een bank in Toronto en vraagt of hij een lening kan krijgen voor 2 weken van $ 5000 voor zijn trip. Als onderpand biedt hij zijn auto aan en belooft direkt na terugkeer de lenng in te lossen. De bankdirecteur gaat accoord en de boer vertrekt. De directeur stuurt een van de medewerkers naar buiten om de auto in de garage van de bank te parkeren en die ontdekt dus dat het gaat om een peperdure Ferrari. Als de boer na 2 weken weer bij de bank verschijnt betaalt hij gelijk de 5000 dollar terug en vraagt hoeveel er aan rente bij komt. Dat blijkt $ 10 te zijn, waarop de boer de $ 10 betaald. Vraagt de directeur aan de boer waarom hij een dure Ferrari als onderpand voor zo;n klein leninkje heeft gegeven. Daarop antwoordt de boer: Waar kan ik vandaag de dag mijn auto 2 weken lang veilig parkeren voor 10 dollar???

 • no-profile-image

  Nico

  De knecht werkt al 20 jaar bij dezelfde boer in het Groningse. Iedere ochtend is het: Goedemorgen boer. Antwoord: Goedemorgen knecht. Iedere avond: goedenavond boer. Antwoord: goedenavond knecht. Op een ochtend komt de knecht met een nieuwe fiets op zijn werk. goedemorgen boer zegt de knecht. goedemorgen knecht zegt de boer. Neie fietze zegt de boer. Ja zegt de knecht. Die avond: goedenavond boer en goedenavond knecht. De volgende ochtend, geen knecht. De weken daarna: Geen knecht. Weken later loopt de boer op de veemarkt en komt zijn knecht tegen. Mogge knecht. Mogge boer is het antwoord. De boer: lang niet meer gezien knecht, heb je geen zin meer in werk? De knecht, dat wel boer, maar al dat gezeur over mien nije fietze werd ik zat!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.