Rundveehouderij

Achtergrond

Slachtkoeienmarkt meer in evenwicht

Met het wegvallen van de bedrijfsactiviteiten van slachterij Weyl Beef in Enschede ziet de Nederlandse markt voor slachtrunderen er ineens anders uit. Deze sanering brengt met één klap vraag en aanbod meer in evenwicht. De slachtcapaciteit in Nederland is zeker voldoende om de teruggang in slachthaken op te vangen, er even van uitgaande dat er geen doorstart komt.

De prijzen zullen wel een tik krijgen en voorlopig meer aansluiten op de markten in het buitenland. Denk daarbij aan een kiloprijs voor de zware koe (O-rond) van €2,25 tot €2,30. De NBHV hield de verlaging van de noteringen vorige week redelijk bescheiden: een stuiver. De noteringen van veemarkt Leeuwarden gingen drastischer onderuit: met €0,10 tot €0,15.

Dit voorjaar hebben de Nederlandse slachterijen slechte marges gemaakt. Hun prijzen en die in Noordrijn-Westfalen groeiden steeds verder uiteen. Om enigszins uit de vaste kosten te komen moest er slachtvee komen en werd meer betaald voor het krappe aanbod koeien. Dat was voor een deel dus werk kopen. Dat de prijzen nu veranderen, zullen de slachterijen niet willen rechtvaardigen als een maatregel om verlies weer terug te pakken, maar om de sector gezond te krijgen. De grotere onder hen, te weten Vion, Abbatoir Amsterdam, Hilckmann en Gosschalk, kunnen dankzij ruimere aanvoer nu in ieder geval rendabeler werken. Ze kunnen vol slachten en ‘vleesmarktconforme’ prijzen nastreven. Voor boeren heeft het geen zin uit te wijken naar Duitsland. Daar zijn de prijzen voor slachtvee lager dan hier.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.