Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoe bleef overeind

Amper een week na het faillissement van runderslachtlocatie Weyl Beef trokken de prijzen weer aan. De aanvoer was minder dan in voorgaande weken, zodat er weer sprake was van een te krap aanbod, zelfs in een week met een slachtdag minder. Meer activiteit op het land, gecombineerd met even vasthouden van koeien in een neergaande markt zijn oorzaken. Bovendien heeft dankzij de aangetrokken melkprijs sanering van de veestapels bij de boeren geen urgentie.

Daarnaast speelt mee dat Weyl Beef runderen uit België liet aanvoeren, zodat het wegvallen van zijn slachtcapaciteit minder directe invloed heeft op het Nederlandse evenwicht tussen vraag en aanbod.

In de komende tijd gaat de markt voor slachtkoeien zich pas echt zetten naar de ontstane situatie. De capaciteit van de overgebleven slachterijen is zeker voldoende om de aanvoer van slachtvee aan te kunnen. Er wordt nog niet voluit geslacht. De rundvleesprijs is in deze periode van het jaar doorgaans relatief goed. Over enkele weken is duidelijk of de slachtkoe blijvend goedkoper kan worden ingekocht.

Op de Duitse markten in Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen is het aanbod heel krap. Dat geldt zowel voor slachtkoeien als voor stieren. Ondanks de geringe vraag naar luxe vlees in Duitsland, is het aanbod van stieren zo gering, dat de prijs zelfs iets opveerde na weken gestage daling.

Prognose: Prijs gelijk, maar daalt op termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.