Rundveehouderij

Achtergrond

Mais kleumt op het land

Het is overdag met moeite 15 graden en de grond is nog koud. Dat is duidelijk te zien aan de mais, die staat te kleumen op het veld. Maar het is nog vroeg.

Het koude voorjaar houdt de gemoederen bezig. We zitten al in de tweede helft van mei en hier en daar beginnen de eerste boeren met winnen van de eerste snede. Maar van harte gaat het nog niet. Het weer is niet vast en de wind blijft in de noordoosthoek. De dagtemperatuur komt vaak niet verder dan een magere 15 graden en ’s nachts koelt het nog hard af.

Als ik voor mijn werk op pad ben valt mij de mais, of misschien wel het ontbreken ervan, het meest op. Op veel percelen is de mais nog niet opgekomen. Daar waar de mais er al wel op staat, ziet het er maar droevig uit. De mais is hartstikke geel en lijkt maar niet te willen groeien. Het staat echt te kleumen op het land en je vraagt je dan af of dat allemaal nog wel goed komt. Daarbij komt dat de mais op dit moment gevoelig is en als er straks onkruidbestrijding moet plaatsvinden terwijl de mais nog niet helemaal hersteld is, zal dat ook even groeivertraging opleveren.

Wachten op warm weer

Toch is mais een bijzonder sterk gewas. We hebben wel meer jaren gehad waarbij de start van het groeiseizoen matig was. Maar vaak trekt mais, in een periode van warmer weer, hard bij. Oké, het zal misschien een paar ton verse opbrengst kosten, maar het is veel belangrijker dat de mais tijdens de korrelzetting en korrelvulling voldoende vocht heeft. Dan heeft de plant relatief veel kolf en kan de kwaliteit beter worden dan gemiddeld. Of dat gebeurt? De tijd zal het leren. Ik houd u op de hoogte.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.