Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Koper melkquotum wacht af

De quotumhandel ging taai deze week. Het is kenmerkend voor de tijd van het jaar. Als de boeren druk zijn met andere zaken is er weinig handelsactiviteit Voor een prijs van €19,25 (BTW) zijn wel zaken gedaan, €19,50 is de grens waarbij de kopers afhaken. Er is aan de andere kant weinig aanbod voor die prijs. Belangstelling bij melkveehouders om door te groeien is er wel, maar het is nog vroeg in het seizoen. Er wordt goed gemolken, maar men wacht af. Zodra de melkprijzen doorstijgen zit er meer activiteit in.

Er is veel aanbod voor €20. Stoppers verspreiden hun aanbod over het jaar en kunnen zo relatief de beste gemiddelde prijs scoren. Aspirant-kopers doen op hun beurt hetzelfde om niet ineens voor een te hoge prijs hun extra quotum aan te schaffen. Dit jaar is de handel in koopmelk dan ook op een relatief hoog niveau begonnen. Vervolgens had de eerste verhoging van de voorschotmelkprijs in april gek genoeg meer effect op de koopbereidheid dan de maand erna, toen de verhoging substantieel meer zoden aan de dijk zette. Blijkbaar is het vertrouwen in de melkprijzen nog niet groot genoeg, ondanks positieve geluiden uit de zuivelhandel.

Over de gedane transacties is nog op te merken dat er ook grotere partijen van de hand gingen, van rond 100.000 kg. Er is een categorie boeren die een groeiscenario hebben ingezet en toch doorpakken.
Leasemelk doet €4,50 tot maximaal €4,60.

Prognose: Prijzen stabiel

Eén reactie

  • no-profile-image

    jhp

    Is het niet eerder koper haakt af (zie ING-bericht) en gunstige vooruitzicht zuivelhandel... ja ja zie LEI lange termijn 28 ct/kg

Of registreer je om te kunnen reageren.