Rundveehouderij

Achtergrond 28 reacties

Koeien gedijen op slecht voer (2)

In Kazachstan krijgt het vee veel slechter voer dan wat de Nederlandse boer kent. Toch doen ze het daar erg goed op. Daar kunnen we lessen uit trekken.

Het stengelige voer dat de koeien hier krijgen heeft effect op de dieren. Bij het insemineren van de koeien merk je het verschil al. De geïmporteerde koeien hebben een zeer dunne endeldarmwand. De lokaal (op)gefokte dieren die je hier het meest tegenkomt, hebben juist een heel dikke en vaste endeldarmwand. Als je dan af en toe insemineert op een bedrijf met importvaarzen, is je eerste reactie: oei opletten, anders gaat de darmwand kapot.

Ik verwacht dat in de rest van de magen en darmen eenzelfde verschil zit. Die zijn bij de lokale koeien veel dikker en sterker door de schrale voeding. De Duitsers halen niet voor niets veel schapendarmen uit Kazachstan voor hun Frűhstűckworst. De darmwanden zijn dikker en springen daardoor op de barbecue minder snel kapot.

Andere jongvee-opfok levert geld op

Op de bedrijven is duidelijk te zien dat de importkoeien het veel moeilijker hebben met het lokale voer dan de lokale koeien. Geïmporteerde vaarzen met prima afstamming en een goede uierontwikkeling vallen ondanks vier, vijf maand gewenning aan het voer nagenoeg droog na afkalven en groeien niet. Dat terwijl de lokale beestjes wel groeien en melk geven. Duidelijk is dat de importvaarzen zachter voer met granen moeten hebben om toch hetzelfde aantal liters te halen.

Jongvee rustiger opfokken

Voor mij is het zonneklaar dat de opfok van het jongvee veel minder hard moet gaan, met minder krachtvoer en meer harde stengels zodat de dieren dikke, hard werkende magen en darmen kunnen ontwikkelen. Zeker, je zult ze dan niet op 14 à 15 maanden insemineren, maar een maand of twee later. Maar die twee maanden betalen zich uiteindelijk wel terug door veel minder krachtvoerkosten in de jeugd en tijdens de productie. Ze vreten gewoon meer ruwvoer en zetten het efficiënter om. Lang niet iedereen zal het hiermee eens zijn, maar ik ziet het hier in de praktijk heel duidelijk. Ik zie volop koeien die drooggezet worden terwijl ze nog meer dan 20 liter geven. Ze zijn dan in goede conditie, al worden ze amper bijgevoerd, buiten wat luzernehooi of ingekuilde luzerne en snijmais.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul

  De beste koe van de boer met de slechtste omstandigheden zal het best presteren bij de boer met de beste omstandigheden.

 • no-profile-image

  Bert

  Paul Budel.Ben dat je in dit geval niet gelijk zult hebben.Om dat als de beste koe van hier bij jouw zou staan ze wel eens heel grote problemen kon krijgen met maag en darm.OM dat ze behoefte heeft aan veel ruwe ruwe celstof.en die er niet is bij jouw.Dus gaat alles van streek.maar normaal gesproken heb je gelijk.
  Groeten

 • no-profile-image

  Ruwvoer

  Hoe veel kost ruwvoer? Is dat gratis dan?
  Voordat het voer op de voergang ligt, hoeveel tijd en geld is er aan een kilo drogestof gebonden?

 • no-profile-image

  Bert

  Mister ruw voer?!.Ruw voer.Bedoel ruw voer kost als echt ruw voer per ha minder met oogsten dan krachtvoer van ruw voer als je dat bedoelt.want je maait het hoog uit 2 maal per jaar en dat is dus geen 4 a 5 keer per jaar maaien en schudden wat hier niet gebeurd en oprapen en of persen.Mar daar gaat het hier NIET over.Het gaat er over dat een kalf van begin af aan hard voer moet hebben en geen room taartjes.alleen dan komt alle 4 de magen en darmen aan het werk.Wie jong niet leert werken leert het nooit.Kan Han Arie en Patrick me onderstrepen.Zien het hier dagelijks ze willen maar kunnen het niet.
  Deze blog nogmaals gaat over het hard en in werk zetten van 4 magen en de darmen.Het kan heb het gezien en zal het met de 600 stuks die nu komen in august weer zien.Hun nakommelingen zullen doen wat van de moeders beloofd word.
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Verschil is er overal.
  Handelaars in vee willen "duur" vee met goeie afstamming verkopen, maar in een land als Rusland, waar ze die niet kunnen voeren, weet je haast op blote vingers dat het mis gaat.(uitzonderingen daar gelaten).
  Je moet ook je management aanpassen aan het gebied waar je zit.
  Bert mooi blog.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Bedankt voor de les Bert!!!... Deels was het nieuws voor mij (ik ben geen inseminator), grotendeels kan/moet ik jou ervaringen en ondervindingen dik! onderstrepen!!!... Vooral jou opmerking over het nageslacht van het ge-importeerde vee moet ik driedubbel onderstrepen!!!, daar pluk je pas de vruchten, van de ge-importeerde genetica, groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Piet.Eindelijk iemand die het heeft begrepen zoals het bedoeld was door mij.
  En je hebt de ervaring al de nakommeling doet wat beloofd was de moeder zou doen.WAAROM.OMDAT. die nakomelingen opgeroeid zijn met ruw ruw voer en geen taartjes zacht voer.en met beperkte vitaminen en mineralen en eiwit en zetmeel in rantsoen.Dus ze zijn veel efficiënter.en ook tijdens lactatie hebben ze minder krachtvoer per kg melk nodig ook al is het ruw voer zelfs nog minder dan in NL.Ben heel blij dat er iemand is die het durft te onder strepen
  Groeten

 • no-profile-image

  klaas sjoerd

  Buitengewoon leerzame blog, Bert! Geeft veel stof tot nadenken! Ik denk dat de toekomst van de koe als landbouwhuisdier vooral ligt in het feit dat ze goedkoop ruwvoer kan verwerken. Terwijl wij van haar een luxe-consumptiedier hebben gemaakt dat uitsluitend nog functioneert op duur ruwvoer met veel aanvulling.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Klaas. Juist Klaas zo je schrijft is het gegaan.Mede door krachtvoer fabriek,voorlichting.En het is gewoon waar zoals in mijn blog staat en Piet Slingerland heeft er ook al dik en dubbele praktijk ervaring mee. Gewoon aan beginnen Klaas kan je onmogelijk geld kosten als je het op eigen vee doet in NL.gewoon wat mineralen vitaminen mengsel over het voer 2 maal per week bij jong vee ouder dan 4 a 5 maanden.Werken motten ze leren.
  Groeten

 • no-profile-image

  Anton

  Hallo bert , een tijdje niets van je gehoord.
  Een paar opmerkingen : er zij streken waar groenvoer met de kwaliteit van krachtvoer groeit en omgekeerd.
  Herkauwers zijn aan die omstandigheden aangepast, ze verhuizen veroorzaakt een aanslag op het dier en de pensbakterien (waarmee de herkauwer in symbiose leeft).Een geleidelijke omschakeling van rantsoenen is dus aanbevolen.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Anton.Ja lang niks laten horen.Je product spreekt mij aan maar de lokale veehouder kan het moeilijk. is 4 maanden registratie enzo.Anton je hebt gelijk hier beneden klopt.Maar dan nog kan de koe het na maanden niet met maag en darm.Voorbeeld. 60 kwamen er uit NL. na 15 maanden nog 35 over. die ik dacht die gaan het maken. blonken op eind van droog stand en waren mooi dikkig.Maar niks he kalven af en weer mager en melk amper geweest boven 25 L en snel naar beneden.Ze kunnen het gewoon niet met hun maag en darm om ruw ruw voer te vreten en er alles uit te halen.De andere die weg waren na 15 maanden werden mager en bleven mager en niet drachtig.heb ze allemaal bijna elke dag mee gemaakt ruim een jaar.En vraag Piet Slingerland maar hij heeft bewijs op zijn stal en zegt ook de nakomeling die doet wat op papier bij moeders was beloofd.OMDAT de nakomeling van begin af aan armoede en tekorten en ruw ruw voer is gewend.en er uit haalt wat er uit te halen is.en met weinig kracht voer in jeugd en lactatie goed produceren.Ik schrijf je eerdaags een mail heb misschien iets voor je.
  Groeten

 • no-profile-image

  boerin

  Het tegenovergestelde is ook waar: een Kazachstaanse koe red het niet op een NL stal waar veel krachtvoer gevoerd wordt. Evolutie noemt men dat.

 • no-profile-image

  Bert

  Boerin.Klopt.Als de Kazakh koe heel langzaam op NL voer komt over leeft ze het toch wel.Anders om niet.En het is geen evolutie.Evolutie is niet binnen 1 generatie.Het is nooit geleerd hebben werken van jongs af aan met magen en darmen.Vroeger bonden ze paard veulen langs de moeder als die werkte op veld met ploeg en zo.Zo leerde die dat slapen en eten en drinken en niks doen niet zomaar ging en dat het hele dagen lopen was.Zo ook met kalveren in opfok.
  Groeten

 • no-profile-image

  Anton

  Hallo Bert : Precies zoals je het zegt mooi dikkig en glimmen.Het grootste probleem bij dieren die gefokt zijn om veel melk te geven is vervetting. Dat komt doordat de melkproduktie op het eind van de laktatiete laag wordt of doordat dat de dieren te laat drachtig worden.
  Een heel groot probleem is het eiwitgehalte van het voer(duur). Te weinig eiwit voeren aan het einde van de laktatie en in de droogstand geeft ook te vette koeien die slecht afkalven.Als ze niet goed opstarten is de laktatie voor 50 % verloren.Management en voeding rond het afkalven zijn hiervoor verantwoordelijk en daar ontstaan de meeste problemen door.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Leuke en leerzame discussie. Elke verstandige veehouder/in zal zich aanpassen aan haar/zijn omstandigheden om het optimale te bereiken Dat vereist grote oplettendheid in de praktijk en van het gedrag van onze dieren (rundvee) van kalf tot afgekalfde vaars en daarna van lactatie naar lactatie inclusief de droogstandperiode!!!... Dat zijn wij met elkaar eens denk ik (?). Persoonlijk vind ik het belangrijk dat ons rundvee ruim voldoende structuur krijgt, ons melkvee krijgt minimaal 3 kg. hooi/stro per dag en maximaal 6 kg. krachtvoer (incl. 4 kg. eigen graan Triticale/Rogge) verder snijmais en bierbostel. Ons doel is 6.500. liter melk per lactatie/jaar (gemiddelde tussenkalftijd 385 dagen) Lebmaagverdraai-ing slechts één keer en pens verzuring is ook zeldzaam. Een paar procent van onze melkkoeien wil meer produceren die krijgen dan een langere tussenkalftijd ca. 5 á 600. dagen en komen dan op hetzelfde gemiddelde. Het gaat uiteindlijk om het netto resultaat!!!... En een tevreden veestapel. Alleen dat is het doel wat ik nastreef, gezien mijn leeftijd heb ik geen behoefte op mijn tenen te lopen en ik verlang dat ook niet van onze koeien en personeel !!!... Maar orde en netheid is bij ons een must!!!... Wij hebben natuurlijk geen pretpark!!!... groeten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Voor alle duidelijkheid moet ik nog aanvullend vermelden; dat wij sinds anno 2000. ingekruist hebben met MRIJ, Montbelliarde en Fleckvieh, dubbeldoel dus. Daardoor is omzet en aanwas ook een belangrijke post bij ons en ligt het accent niet op de 'hoge' melkproductie. Wel op een optimale ruwvoer opname, omdat wij daar genoeg van hebben. Ons jongvee krijgt veel hooi/gras een beetje snijmais 1 kg rogge en een kwart kilo raapschroot en wat vitamientjes met mineralen. Zij moeten vreten en herkauwen, dat ben ik met je eens Bert!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Sybren

  Hier in Amerika wordt ook wel veelal gekruist met Jersey's vooral voor de betere gehaltes en ze vreten minder. Een optie dat sommige boeren doen is kruisen van Holstein vaarzen met Jerseys (de oudere koeien gewoon met Holsteins) en daarvan de vaarzen met Zweeds rood en de oudre koeien met Montbeliarde en dezen weer met Holsteins. gr Sybren

 • no-profile-image

  huub

  En welke kruislingen heb je het liefste piet?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geachte Huub, na 10 jaar expiriementeren gaat mijn voorkeur uit naar Fleckvieh. Maar dat komt ook omdat ik graag een rustige robuuste koe zie. Iedereen heeft z'n persoonlijke voorkeur en uiteindelijk heeft elk ras zijn positieve en negatieve bijkomstigheden!!!... 'k Heb gelezen dat de HF-koeien in Nieuw-Zeeland gem. 4000 liter melk produceren, dan vraag ik mij af waarom high genetic bij een lage productie (?) Anderzijds denk ik zij zullen wel hun redenen daarvoor hebben. Tenslotte is het zo dat elke melkveehouder/ster zo moet fokken en werken waar zij/hij zich het meest gelukkig bij voelt!!!... Ondanks alles ben ik net als Bert er van overtuigd dat het succes van een goede melkkoe begint vanaf de geboorte en de verzorging tot en met de eerste lactatie. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Geert Latino

  Denk dat het voor de nederlandse boer niet interesant is, voor boeren(liefhebbers)ver weg wel omdat:
  Nederlandse boeren moeten hoge produktie per hectare halen mbt hoge grondprijzen en mestwetgeving en dus zul je toch best krachtvoer moeten voeren.
  Het gras in nederland is van hoge kwaliteit met minder struktuur dan in veel andere landen.
  Genetica moet je gebruiken waar het voor bedoelt is. Gebruik je genetica uit hoog produktieve landen dan zul je moeten voeren naar hoge produkties net zo met genetica uit ruwvoer landen bv Nieuw zeeland.
  Wij zijn dit jaar begonnen met het inkruisen van het tropische ras Gyr om de teken en muskieten beter de baas te kunnen dat is hier haast net zo belangrijk als voeding
  Nog een vraag aan Bert Kazachstan. Las laatst dat jij ook niet zo´n fan bent van high tech trekkers en dat je Belarus op het erf hebt staan, hoe goed/slecht zijn die trekkers tegenwoordig.
  Groeten Geert

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Geert.Nou jij bent ook aan het boeren ergens op een wereld plek.Maak daar eens een blog over voor de lezers.Klopt wat je schrijft maar nog steeds is het punt van harde opfok zo dat darmen en maag sterk op groeien onder harde omstandigheid.Geloof je helemaal dat je zegt jij bent aan het kruisen om de teken en muskieten weerstand te verhogen.dat is zeker belangrijker in jouw gebied.kun je niks met die oor merken tegen vliegen.En vroeger in NL gebruikte men voor staart bijten en voor wonden zo dat vliegen weg bleven een zwarte stink zalf.kwam geen vlieg op af weet de naam niet.Hier is het nog maar ken de Rus naam ook niet er van.Belarus.toen we ze hier nieuw konden kopen voor 6000 $ was er niks mis mee als je zelf reparatie kunt doen en onderdelen aanwezig zijn.maar nu vragen ze er 30 a 40.000$ voor en dan heeft het geen zin meer.zoveel geld voor zon lage kwaliteit niet zinvol.Dan koop liever een oudere trekker in Europa ben je beter mee af.je hebt volgens mij geen zware nodig?en die lichtere in Europa zijn nog goedkoop en goed 2e hands.En met weinig electronica
  Groeten

 • no-profile-image

  geurt

  Hallo Bert,Die zalf waarvan jij de naam niet weet is waarschijnlijk kamferzalf/trekzalf. groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Geurt. Nee geen kampfer zalf. iets wat erger stinkt.Rus is iets van carboliet of zo.
  Groeten

 • no-profile-image

  jos

  he bert als jij nu weet dat vaarzen importeren niet werkt, is het niet beter om gewoon jonge kalveren te importeren?
  dan heb +- 10 maanden eerder de nieuwe generatie die wel met jullie situatie overweg kan. groeten

 • no-profile-image

  Geert Hoekstra

  Moi Bert,
  Ik zal er eens over nadenken om met een blog te beginnen weet niet of ik schrijversbloed heb. De oormerken heb ik nog niet geprobeerd omdat je ze hier niet kunt krijgen maar ik zal er een paar laten opsturen. Die zwarte zalf ken ik niet maar als het nog erger stinkt dan kamferzalf moet het wel effektief zijn. Over Belarus: heb inderdaad geen zware nodig 80/90 pk maar heb andere (lees goedkopere) prijzen gekregen dan jij noemt. Mischien een ouder model de Belarus 820 of mischien heb jij het over een zwaardere trekker. Dank voor je reactie. Groeten, Geert

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jos.Pinken ben ik heel voor in.Maar er is een rvv probleem mee. en toen ik ze naar Oezbekistan wilde halen zeiden ze me dat het moeilijk is om die te kopen om dat de op fokkers ze liever drachtig verkopen. hogere prijs.En de koper wil zo snel mogelijk melk.Maar ja pinken duw je er veel meer op een wagen. dus in kosten veel goed koper .hebt meer vaarzen voor zelfde geld.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Geert. Ik bedoelde ook de 60-80 pk Belarus.hier echt stom duur.totaal niet interessant meer voor geld en kwaliteit. dan liever oude uit NL van 60 pk. kan nog jaren werken.Maar als je goed koop de Belarus kunt kopen. en onderdelen aanwezig en je zelf graag sleutelt dan moet je er maar eens over denken. Weet niet beste is alle koeien een merk in.Ik zal nog eens na vragen wat die stink zalf naam is en proberen te vertalen.Er is ook iets om over de rug te schudden in Europa.maar ja het bij jouw krijgen is natuurlijk grote probleem.Dat vlieg gespuis bij je koeien.zijn die groot?Kun je niet met rug spuit gewoon vliegen doder op rug spuiten?
  Groeten. Ja man maak eens wat bloggen. zou jouw leven en hoe je daar werkt en zo echt wel eens willen zien.en velen anderen.
  Bert

 • no-profile-image

  W Geverink

  Bedoel je mischien hertshoorn olie Bert? Tjeeemig wat een stinken. Volgens mij kwam dat spul in een blik en moest je het teerachtige goedje aanbrengen met een kwast. Later kwam BPH spray in een spuitbus. Stonk hetzelfde.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.