Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Koeien gedijen op slecht voer (1)

Als je ziet hoe goed koeien het hier in Kazachstan doen op waardeloos voer, ga je toch anders kijken naar efficiëntie en fokkerij. We moeten af van die taartjesvretende koeien en terug naar de afvalverwerkende koe.

Een boer die koeien en schapen houdt, haalt elke paar dagen het afval van de schoning van de saffloer op. Het afval bestaat uit grote wilde zaden, lege saffloerzaden, minuscule saffloer en andere zaden en plantenstengels. Ik sta ervan te kijken dat zijn koeien en schapen dat willen vreten, want de meeste zaden hebben echt heel stevige en vlijmscherpe stekels. Het zal wel komen doordat de koe hier nog is zoals de evolutie haar bedoeld heeft: een harde voer- en afvalverwerker met vier magen.

De Nederlandse koeien hebben er nog maar twee of drie nodig, want ze krijgt alleen maar delicatessen te vreten. Dat is volgens mij een van de redenen van al die lebmaagverdraaiingen in het Westen.
De Nederlandse koe krijgt voer dat beter van kwaliteit is dan wat de helft van de mensen hier op hun bord krijgt. Daar zou eens goed over nagedacht moeten worden in veeverbeteringskringen. Fokkers moeten geen taartetende koeien fokken, maar afvalverwerkers. Die zien er dan misschien wel wat minder mooi uit, maar zulke dieren kunnen wel zonder duur voer een hoogwaardige product leveren via het daarvoor bedoelde viermagenstelsel. Dus op basis van goed ruwvoer zonder taartjes van soja en granen.

Dat het kan, zie ik hier in de praktijk. Het is werkelijk gruwelijk slecht voer wat de koeien hier moeten vreten. De Nederlandse koe zou er na een week al dood van gaan. Toch realiseren ze een geweldige productie op basis van een rantsoen waar ik geeneens aan durf te rekenen. Als je geluk hebt, zitten er korrels in de mais en krijgen de koeien grove luzerne. Over de eiwitnorm moet je maar niet denken, want die halen ze bij lange na niet.

Toch is de productie op de betere bedrijven rond de 20 liter per koe per dag, weliswaar met weinig vet. Waar die productie vandaan komt is me een raadsel. De koeien zijn meest dochters van Amerikaanse prul-stieren die weggegeven worden door een Amerikaanse ki-organisatie. Het betreft voornamelijk Brown Swiss en Holsteins.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jos

  De ki organisatie heeft alleen interesse in mooie koeien van stieren met een sperma prijs waarmee ze op avontuur kunnen gaan in het buitenland om daar mooie sier te maken, en om hier te laten zien hoe goed ze daar bezig zijn. Maar het levert voor de boeren hier in nederland niets op, het kost ons, ons geld, en het bestuur maar zijn eigen zkken vullen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Tussen de taartje's en het afval zijn natuurlijk ook mogelijkheden. Waar is; dat de NL-Holsteiner alleen op taartje's kan functioneren, anders gaat het niet goed, schrijft Bert. Uit ervaring kan ik dit beamen!!!... In Polen gedijt een huis-tuin en keukenkoe ook beter, in verband met het schrale land. Een prettige bijkomstigheid is ook dat dit soort melkvee tegen een stootje kan. Maar als een gepassioneerde HF-fokker kiest voor een verwende taartje's koe en de juiste omstandigheden (goed land en goed ruwvoer) heeft, waardeer ik dat ook natuurlijk!!!... Belangrijk is dat wij een optimale combinatie vinden in de omstandigheden waarin wij boeren, want het gaat uiteindelijk om het netto-resultaat!!!... Dat ben ik helemaal met je eens Bert, groeten.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Een heel mooi stukje Bert. Ik ben het helemaal met je eens. Die hoogproductieve Holsteiners zijn misschien wel geschikt op plaatsen met optimale omstandigheden maar waar het voer minder is, of te duur, en waar door personeel grotere kans op fouten is, moet je een koe hebben die met eenvoudige rantsoenen en niet te moeilijk management kan produceren. Waarschijnlijk veel economischer op veel plaatsen in de wereld. En vaak brengen dit soort koeien aan de slachthaak nog meer op. En, niet te vergeten, de stierkalveren. Misschien moet je maar eens wat berekeningen maken en daar mee de boer op gaan. En dan wat gaan handelen in sperma.
  Verder nog de groeten Bert, het ga je goed.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Willem.Ik verkoop al jaren hier stieren sperma.En heb verschillende soorten van melk en vlees.Loopt dit jaar rede;lijk in de dorpjes.Want hun stiertjes zijn nou net niet wat het moet geen melk maar ook geen vlees.Hebben geen selectie.slachten elk jaar de grootste dus krijgt zo een negatieve selectie.klein en geen vlees.
  Groeten

 • no-profile-image

  geurt van rooijen

  Hallo Bert, je zult nog MRY-sperma moeten gaan verkopen in Kazakhstan!
  Helaas heb ik uit eerdere blogs begrepen dat dat niet jouw favoriete ras is.groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Klopt Geurt ik moet de mry niet van uit vroeger met dat ellendige karakter.En de mry van vandaag is de holstein van 20 jaar geleden.Klopt Siementhaler zou passen maar is duur in sperma aankoop voor me hier.Qua genetica zou het beter moeten passen.Maar Ik heb hier ook een 30 stuks gezien en die gingen er ook onder door.Heb er dagen geholpen maar ze konden het niet aan.Reden. dat verteld de 2e blog koeien gedijen op slecht voer.Van de 160.000 geïmporteerde koeien in heel oud Rusland is volgens mij gegeven informatie nog niet een derde over na een jaartje.Klein jaartje.En dat klopt met wat ik hier zie waar ik kom.Reden nogmaals 2e blog zal het duidelijk maken hoop ik.Heeft voor1/3 met genetica te maken.Rest blog 2.Hoop dat die het begrijpbaar overbrengt.Voor mij praktijk en er werken met de import koe verklaart 100% mij.Het waarom het niet gaat.De ..... die bepaalt of de koe het in deze management en voeding situatie kan.En daar zou zelfs elke veehouder geld mee kunnen verdienen.Zie jullie reacties wel bij de 2e blog
  Groeten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.