Rundveehouderij

Achtergrond

Jonge rosé vleeskalveren duurder

De vraag naar kalfsvlees is goed als gevolg van Pinksteren. Consumenten willen met dat feest graag een luxer stukje vlees op tafel zetten. Daarvoor kiezen zij vaak voor blank of jong rosé kalfsvlees. Door die goede vraag naar kalfsvlees brengen blanke en jonge rosé vleeskalveren 5 tot 10 cent per kg meer op dan vorige week. De prijs van de laatstgoemde dieren komt daarmee op € 3,20 tot € 3,25 per kg geslacht-gewicht. Daarmee ligt de opbrengst van jonge rosé vleeskalveren weer op het niveau van een jaar geleden. De afzet van jonge rosé vleeakalveren heeft geen last van het faillissement van Weyl Beef Products in Enschede. Deze runder- en kalverslachterij verwerkte niet of nauwelijks jonge rosé vleeskalveren.
De afzetmogelijkheden van oude rosé vleeskalveren zijn wel beperkter door het staken van het slachten bij Weyl Beef Products. Voor deze dieren valt daardoor ineens één afnemer weg. Zodoende moeten kalverhandelaren en vleeskalverhouders die hun dieren bij de slachterij in Enschede afzetten een nieuwe afnemer zoeken. Dat houdt een prijsstijging van zware rosé vleeskalveren tegen. De prijs van deze dieren blijft daarom hangen op € 2,95 tot € 3,00 per kg geslacht-gewicht. Die prijs ligt 8 cent per kg hoger dan halverwege mei vorig jaar.
De prijs van blanke vleeskalveren stijgt met 7 cent naar € 4,07 tot € 4,17 per kg. Dat is 22 cent meer dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.