Rundveehouderij

Achtergrond 24 reacties

Ja! We zijn live!

We hebben MijnAkker nu ook in Rusland live. Als je dan vanuit Canada de Russische velden ziet, verbaas je je weer over de technische vooruitgang van de laatste 15 jaar.

Difco is nu al bijna anderhalf jaar bezig met de introductie van MijnAkker in Rusland onder de naam fieldlook.ru. Sinds twee weken zijn de eerste gegevens (bladindex, vegetatie-index en stikstofkaarten) op internet te zien. Na wat technische strubbelingen zijn ook de andere gegevens (biomassa, CO2-opname, verdampingstekort) te zien. Afgelopen donderdag vloog ik naar Canada. Meteen na aankomst keek ik op internet, en ja de gegevens stonden erop! Dat was nog eens een goed begin van mijn vakantie.

Dit weekend had ik wat tijd om eens enkele stukken land goed te bekijken. Dat is toch wel fenomenaal: vanuit Canada inloggen op de computer en dan de groei van gewassen in Rusland volgen. Dat is toch wat anders dan 15 jaar geleden toen ik voor de eerste keer naar Rusland ging. Toen werkten mobiel telefoons nog niet in Rusland en was je dagen niet te bereiken. Nu kun je zelfs met een gprs-telefoon de weg vinden naar elke boer op het platteland in Rusland. Je kunt zelfs vanuit Canada volgen of zijn gewassen het goed doen.

Aardappelen nog niet boven de grond

De aardappelen staan er in Rusland nog niet op, dus daar kunnen we nog niet veel van zien. Voor goede informatie is 60 procent bladbedekking nodig. Maar van gras en granen zijn al wel goede beelden beschikbaar. Eindelijk kunnen we aan de slag.
We hebben veel ideeën, met name gebaseerd op de ervaringen in Nederland. Zo kunnen we goede bodemkaarten maken via MijnAkker, in Nederland verzorgd door Agritip (www.agritip.nl). Het idee is om op basis van de kaarten van MijnAkker de plaats te bepalen van het monster, dus niet zomaar een willekeurige plek in het veld te kiezen. Dan kun je een monster nemen dat representatief is voor een groot deel van het veld. We hopen dat we daarmee in Rusland met één monster per 20 hectare toch goede kaarten kunnen maken.

Verschillen analyseren in grasland

Een van de grasvelden in Rusland waarvan ik toegang tot de data heb, laat goed zien wat je met MijnAkker kunt. Het veld is 74 hectare groot en laat vier verschillende zones zien. Twee hoeken (toch nog zo’n 5 hectare per hoek) zijn heel anders. Bovendien zijn er twee hoeken waarop gewassen op de ene goed groeien en op de andere minder. Een vergelijking met de info van vocht en mineralen toont interessante verbanden. Het gebied dat goed groeit laat het grootste verdampingstekort zien. Het gebied dat minder goed groeit heeft een klein verdampingstekort. Daarbij is het neerslagoverschot negatief, dus het is er te droog. Maar het hardgroeiende gewas heeft meer water nodig en verdampt meer water. Vergelijk het met hardlopen: iemand die langzaam loopt verbruikt minder water dan iemand die hard loopt.
Ook het verband met stikstof is overduidelijk. In het gewas dat de grootste biomassaproductie heeft, zit de meeste stikstof. Maar is dat nu omdat er geen stikstof in de bodem zit of omdat de plant het niet opgenomen heeft? Vaak is structuurbederf de oorzaak. Dan zit het water en de stikstof er wel, maar neemt de plant het niet op. Daarom is verder onderzoek ter plekke nodig. Daarvoor hebben we een Nederlandse student in de arm genomen, die binnenkort die kant op gaat. Hij zal dit samen met de universiteit van Moskou en Russische studenten verder uitzoeken, zodat er voor de boeren bruikbare plannen uitkomen.

Boer wil niet denken, maar doen

Net als in Nederland wil de boer eigenlijk niet kijken en denken, maar alleen maar doen. Daar werken we dus aan. We zijn er zeker van dat we met MijnAkker veel zullen zien, nog meer moeten denken en uiteindelijk een grote stap voorwaarts kunnen zetten met praktische acties.
Verder zijn er vele toepassing voor aardappelen, maar daar moeten we nog even geduld mee hebben. Bijbemesten, beregenen, doodspuiten en oogstmoment zijn echter zaken waarmee we in Nederland al veel goede ervaringen hebben. Die zullen in Rusland ook veel opleveren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Rene gefeliciteerd met dit succes. Probeer de positieve kant voor de boer te versterken en de negatieve te elimineren. Je weet wat ik bedoel.

 • no-profile-image

  piotr

  Ik snap het nut er niet helemaal van. Kun je niet een link geven van een geslaagd project waarbij er ook echt geld verdiend werd met dit systeem? En hoe denken jullie het economisch rendabel te maken?

 • no-profile-image

  Herman

  Beelden van MA geven interessante informatie over de verschillen in productie op percelen. Dus goede maat om plaatspecifiek actie te ondernemen. Daarnaast kan de productie van percelen vergeleken worden en geeft het systeem een goede opbrengstindicatie. Prima hulpmiddelen voor de goede manager van grote bedrijven. Mist deze leert de informatie ook werkelijk goed te benutten. De ervaringen dit jaar zullen het uitwijzen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Herman, goeie manager van grote bedrijven. Hoeveel bedrijven draaien nu echt zo goed in Rusland om met dit programma een xtra plus te bereiken?

 • no-profile-image

  patrick

  Ik heb niets tegen mensen als René die pogen een modern idee uit stralen in Rusland en wens hem daar vooreerst ook alle sucses mee toe !MAAR!
  Zal ik eens iets zeggen.
  Rusland of een ander Oostblokland ik vrees dat we in Hongarije al verder staan als -Rusland .
  En een ding weet ik die sateliet hierboven word gretig gebruikt voor gps met de bedoeling grondbewerkingen zaaien en sproeien snel en defitg uit te voeren op grote percelen. Maar voor de rest heb ik ook hier het gevoel dat er ook hier gezaaid en gestrooid word naar de zak...(belgisch gezegde)en naar de ervaring die wel eens jaar per jaar dient te worden aangepast . Het klimaat en andere dingen verschillen hier zo van jaar tot jaar dat geen enkel program een uitkomst zal geven aan dit wisselvalig akkerbouwgedoe. Ik ken dat wel bij die grote bedrijven ook hier pochen met die dingetjes rondom gps enz maar geldgebrek door onstabile economie doet de energieke aanzet van die dingen gauw verwateren . Leuk maar ik vrees dat dit programma wel echt een groot verschil zal moeten kunnen aantonen wil het slagen , Zou een snelle hap business zijn moest dat in een groot ontwikkelingsprogramma zitten maar ik vrees dat dit ontwikkelingsprogramma niet bestaat aldaar

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Met dergelijke 'moderne' systemen gaat hier de wet van de aantallen gelden. Wanneer GPS en/of Mijnakker in Nederland uit kan, kan het hier zeker uit. Je hoeft met deze systemen maar 1% rendementsverbetering te bereiken en je verdient ze al ruimschoots terug... Een investering in GPS verdien je hier zonder moeite binnen een jaar terug enkel al door het elimineren van overlap in graan/kunstmest. Dan heb ik het nog niet over besparingen op afschrijvingen, brandstof, arbeid en eventuele opbrengstverhogingen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Mijnakker.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Christian,
  Het gaat erom dat ze eerst eens de basis goed is. Dan kan je met zulke gadgets nog meer winst halen.
  Zoals je zelf ook wel weet is de basis nog niet goed op vele plekken.
  Men moet de getallen/gegevens wel gaan gebruiken, zie jij dat meteen gebeuren.

 • no-profile-image

  christian de Vries

  Jeroen, Met mijnakker heb ik geen/weinig ervaring zowel in NL als in Rusland. Met GPS heb ik wel veel ervaring en uit die ervaring weet ik dat je de investeringen zeer snel terugverdiend en dat die systemen vaak zeer eenvoudig in gebruik zijn.
  Voor Mijnakker zie ik grote mogelijkheden in Rusland, maar de bedrijfsleiders zullen er zelf wel actief mee bezig moeten en de beelden goed interpreteren om de juiste actie te ondernemen. Hier ligt de grote uitdaging voor Rene: zorgen dat de klanten het systeem (goed) gaan gebruiken.
  Wat betreft de basis in Rusland, er zijn zat bedrijven die de basis meer dan goed voor elkaar hebben hier. Mijnakker kan zelfs een tool zijn om die basis te verbeteren ten opzichte van de huidige manier van werken: op alle percelen precies hetzelfde doen terwijl de variatie zeer groot is.

 • no-profile-image

  Natasha

  Is fieldlook wel zo een goed gekozen naam? look betekend namelijk "ui" in het Russisch! veld-ui hihi

 • no-profile-image

  Jan-Jaap

  En wat betekent Field in het Russisch dan?

 • no-profile-image

  piotr

  Joh, fine-tuning zijn 99% van de Russen nog niet aan toe. Zo als, volgens mij, in een web-log van Patrick viel te lezen is het afstellen van een Westerse combine al te hoog gegrepen. In deze gedachte wordt ik ondersteund door 11 jaar ervaring in Oost Europa.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Christian,

  Ik bedoel er mee te zeggen, dat ze zoveel stappen overslaan er genoeg die stappen waar ze nu mee bezig zijn al niet bijhouden.
  Daar is een basis die nog op veel bedrijven opgebouwd moet worden, daarvoor heb jij en andere werk toch? Want als de basis goed is waarom zijn er dan zoveel buitenlanders er bezig?

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vind de reacties van Jeroen geslaagd zo is dat en ook piotr NIWY zit erop.
  Bv nu het regent hier nog altijd en zekers tot en met maandag al zijn er vandaag opklaringen genoeg geweest om met de trekker buiten te komen (mais sproeien enz en tot ieders verbazing (niet enkel die van mij ) stel ik godgeklaag vast dat ook hier grote helden van (grote)bedrijven die met veel poespas de minste reden aanhalen om met hun GPS schotels te paraderen vandaag aan het broebelen zijn met grondbewerkingen.
  Dat hou je toch niet voor mogelijk er zijn er hier die al voor de 3 de maal achter elkaar met een dermate domme en achterbakse grondbewerking bezig zijn dat het nooit lukte om een ,,zaaibaar" zaaibed te hebben. Maar pronken met GPS kunnen ze wel , meer nog ze broebelen al zo erg dat ze nu nog het spuittoestel met roundup moeten bovenhalen om verkeerd gelopen velden onkruid vrij te houden. Zoals Jeroen zegt als de basis al aan flarden ligt valt er niet veel meer aan te doen.
  GPS ? ja misschien ooit eens maar de gps toestelen op mijn sproeier hebben een steel en 4 ijzeren pinnen nl 2 rieken en twee handlangers die ze besturen en het brein van die GPS affaire : ,,een chauffeur met verstand en karakter"

 • no-profile-image

  piotr

  Graag zie ik nog steeds een economisch onderbouwde reactie van de auteur van deze website. Zo nu ga ik spuiten zonder GPS en fieldlook maar wel met mijn gezonde boeren verstand.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Het elimineren van een meter overlap met een zaaimachine van 12 meter, het elimineren van 5 meter overlap met een spuitmachine van 36 meter, het elimineren van 30% uitval door groene aardappels door het verkeerd aanfrezen van aardappelruggen etcetera etcetera etcetera noem ik geen fine-tuning maar het creeren van een goede basis.

  Een ieder die niet snapt hoe je GPS hier in Rusland terugverdiend wil ik vragen om een rekenmachine te pakken en met jullie zogenaamde 'boerenverstand' eens na te gaan rekenen.

 • no-profile-image

  Nico

  Volgens mij worden hier 2 gps mogelijkheden door elkaar gehaald. Allereerst de "rechtrij" GPS welke in Rusland zonder twijfel rendabel is. Deze systemen zijn eenvoudig te bedienen renderen op korte termijn

  Het tweede GPS systeem is het maken van beslissingen op management niveau op basis van GPS data. Dit wordt volgens mij toegepast bij het FieldLook programma. Dit heeft zeker een positieve bijdrage hoewel daar volgens mij wel enige geschiedenis voor nodig is om gegevens te intreperteren, klopt dat?

  Als een dergelijk systeem in Nederland werkt kan er in Rusland helemaal voordeel mee gedaan worden. Neem alleen al het controleren van de gewassen, bij grootschalige bedrijven is dit bijna niet te doen. Een dergelijk GPS systeem kan daar zeker aan bijdragen.

  Het leze van de reacties doet de indruk wekken dat men van mening is dat er in Rusland enkel idioten leiding geven aan akkerbouw bedrijven. Er zullen ongetwijfeld dergelijke bedrijven zijn maar ook in Nederland is lang niet iedereen geschikt om met GPS te werken. Er zijn in Rusland bedrijven genoeg waar een systeem als deze gebruikt kan worden.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Nico, Helemaal met je eens! Uiteraard gingen mijn reacties over de 'rechtrij-systemen' en niet over mijnakker. Zoals eerder gezegd heb ik hier weinig/geen ervaring mee, maar ik geloof zeker dat hier (veel) winst mee behaald kan worden in Rusland. En zoals je al vermeldt wordt hier de indruk gewekt dat er alleen idioten leiding geven op akkerbouwbedrijven, wat uiteraard deels waar is, maar er zijn zeker zoveel bedrijven die prima in staat zijn rechtrijsystemen/mijnakker goed te gebruiken, jammer dat vele mensen dit niet inzien en een ander beeld hebben van Rusland.

 • no-profile-image

  piotr

  Christian uit Moskou, het ging mij dus puur om mijn akker, eerst even lezen voor je zo reageerd. Daar naast behoort iemand die met 5 meter overlap spuit op een 36 meter spuit nimmer achter het stuur van een trekker GPS of niet. En wat rusland betreft, ach ik heb daar maar drie maanden gewerkt maar ik blij er bij dat een groot deel van de mensen eerst de basis princinpes maar eens onder de knie moet krijgen voor je gaan fine tunen.
  (ps en nog steeds heeft Kremer geen reactie gegeven, zegt toch genoeg.....)

 • no-profile-image

  christian de Vries

  En mij om rechtrijsystemen (=GPS) :-) wellicht ook even lezen voor je zo reageert? Wat betreft die reactie van Kremers, ik zou zeggen neem eens contact met hem op via mail of telefoon, hij wil je vast graag het een en ander toelichten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Als een dergelijk systeem in Nederland werkt kan er in Rusland helemaal voordeel mee gedaan worden. Neem alleen al het controleren van de gewassen, bij grootschalige bedrijven is dit bijna niet te doen.
  En als je dit als vervanging van controleren wil gebruiken, kan je net zo goed ophouden.
  Chrisian die overlap die jij noemt is ook, wat overdreven en jij weet ook wel,dat ik niet helemaal oneens met je bent.
  Maar het ging om mijnakker, daar maakte constatering over.
  Christian geef hem dan ook even het email adres.

 • no-profile-image

  kremers

  Beste Piotr,

  Het is niet mijn gewoonte te reageren om de reacties op mijn weblog. Ik vind het heel interessant om de reacties te lezen, maar probeer me er niet in te mengen. Maar ja als je mij daar om vraagt prima. Zoals overal heb je goede boeren en slechte boeren. Over het algemeen is het verschil in kostprijs tussen de 25 % beste boeren in verschillende landen veel kleiner dan het kostprijs verschil tussen de 25 % beste en 25 % slechtste in 1 land. Ook in Nederland zie ik grote verschillen tussen boeren. Maar wil je overleven moet je streven om bij de 25 % beste te horen. Daar richten we ons zeker in Rusland op, ook daar zijn professionele bedrijven, maar ze zijn erg groot zelfs tot 1.000.000 hectare, ja je leest het goed 1 miljoen hectare. Dat is niet te overzien en met mijn akker kun dan heel snel de verschillen tussen de percelen zien en dan weet je in ieder geval waar je aandacht aan moet geven. Qua toepassingen wordt er samen gewerkt met diverse bedrijven om zoveel mogelijk praktische toepassingen te ontwikkelen. Ik wil hier niet oneindig op in gaan, maar 1 van de bedrijven die in Nederland een top product levert op basis van mijnakker is AGRITIP. Op basis van mijnakker gegevens bepalen zij waar een grond monster moet worden genomen en daarmee kunnen ze met een gelimeerd aantal monsters een super gedetaileerde en betrouwbare bodem kaart maken en op basis van deze bodem kaart exact de juiste hoeveelheid kunstmest toe dienen. Zo'n toepassing alleen al rechtvaardigd in Rusland al het gebruik van FIELDLOOK.RU. Wellicht interessant voor jou en anderen om je te registreren op FIELDLOOK.RU zodat je kunt meekijken bij enkele boeren in RUsland en ook geinformeerd blijft over nieuwe toepassingen. Ook een registratie op mijnakker.nl is nuttig zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in NL, o.a. ALTIC gebruikt mijnakker info bij het maken van een bijbemestigings advies in aardappelen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Zeer mooi allemaal , maar toch heb ik eens vernomen dat een ,,duitse " boer en machinefabrikant met 25000 ha in Rusland en ooit de eerste voorloper in de wereld voor plaatsbepalend te gaan bemesten ondertussen heeft afgezien van die strategie omdat de bepalingen van jaar tot jaar verschillen en daar moeilijk een fixe filosofie in te trekken is.
  Op grote velden zullen er altijd verschillen zijn om meerder reden de ene plaats nooit de andere is en dat is meestal niet allen op te lossen met mestoffenstrooien te gaan bijpassen.
  Meestal de vochtigheidsgraad , de grondsoort , een plaatselijke regenbui enz kan het verschil maken .
  Per sateliet de velden in zijn algemeenheid volgen lijkt mij OK maar precieus te gaan bijsturen dat zal wat anders zijn in context wat ik hierboven zei.

 • no-profile-image

  piotr

  Bedankt Kremers, duidelijk verhaal! Ik heb indertijd een aantal maanden voor het 'Rode Oosten' gewerkt met rond de 200.000 ha. En inderdaad satelieten in de ruimte kunnen echt wel winst op leveren voor zon bedrijf. Mits er eerst een heel bataljon goede mensen op de aardbol in het veld staat.
  Succes er mee!

 • no-profile-image

  Zandboer

  Tja, de eerste case in Nederland die positief uitpakt moet nog uitgevoerd worden. Dus verwacht geen wonderen van deze technieken. We kunnen al wel bijkleuren met behulp van sattelieten, bijsturen is echter nog niet gelukt. Voor guided sampling is het wel een aardige tool, maar de kaart van dit seizoen zal hooguit bij gelijke omstandigheden volgend jaar enigszins bruikbaar zijn. Basfood heeft een perfecte marketing, jammer dat er nauwelijks gevalideerd landbouwkundig onderzoek bij zit. Maar ach, tegenwoordig is dat met de meeste nieuwe producten.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.