Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Integreren

Onze dochter was weer even ‘thuis’ in Canada. Twee jaar geleden is zij geremigreerd naar Nederland.

Afgelopen week was onze dochter weer even ‘thuis’ uit Nederland. Zij is twee jaar geleden, na negen jaar Canada, geremigreerd naar Nederland. Na die negen jaar was zij tot de conclusie gekomen dat Canada toch niet het land was waar haar toekomst lag. Zij had moeite met de mentaliteit hier en kon zich daar moeilijk mee vereenzelvigen. Nu woont en werkt zij dus alweer bijna twee jaar in Nederland en ze heeft het er uitstekend naar haar zin. Ook gaat zij weer naar school, omdat de opleiding die zij hier had gevolgd van weinig waarde bleek in Nederland.

Het was een erg gezellige week voor ons. Het is fijn om als ouders al je kinderen weer eens om je heen te hebben. Ook voor hen is het leuk om weer eens met zijn drieën bij elkaar te zijn. Dat gebeurt niet zo vaak als er een zover weg zit.

Ondanks het feit dat wij het hier in het algemeen prima naar ons zin hebben, blijven wij ons ook verbazen over bepaalde gewoontes en methodes. Hier nemen mensen bijvoorbeeld de telefoon op met Hello. Wij plegen altijd onze naam te zeggen. Maar omdat mensen dat hier niet gewend zijn, horen ze dat niet en vragen ze alsnog naar de persoon die dus al aan de lijn is.

Betalingsverkeer is archaïsch

En neem het betalingsverkeer. In plaats van telebankieren gaat dat hier grotendeels nog met cheques. Dat gaat als volgt. Als je een rekening wilt betalen neem je een cheque, schrijft daar de naam op van de begunstigde, het bedrag en zet je handtekening. Vervolgens stuur je die per post naar de begunstigde. Die levert de cheque in bij zijn bank en het bedrag wordt onder voorwaarde bijgeschreven. De cheque gaat vervolgens naar een betaalcentrale in Toronto, dan terug naar onze bank en die stuurt hem weer terug naar ons voor de administratie. Ondertussen moet blijken dat wij voldoende saldo hebben om de transactie uit te voeren. Is dat niet zo, dan wordt het bedrag weer bij de ontvanger van de rekening gehaald en spreekt men van een bounced cheque. Ondertussen houdt dit wel erg veel mensen aan het werk. Wel kun je tegenwoordig bepaalde betalingen doen via internet, zoals gas en elektra. Ach, alles went.

Sociaal contact met collega’s verboden

Onze jongste dochter (20) werkt hier in een winkel. Haar werd laatst gevraagd of zij zin had om opgeleid te worden tot manager van die zaak. In eerste instantie was zij erg enthousiast. Maar toen een van de voorwaarden was dat zij in die functie buiten werktijd geen sociale contacten mag onderhouden met collega’s, was haar animo weg. Heb je eindelijk een sociaal netwerk opgebouwd, moet je dat allemaal weer opgeven. Dan maar geen hogere functie.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Tsja, '' 's-lands wijs, 's-lands eer '', zo is dat. Zo zijn er veel, voor ons onbegrijpelijke dingen/zaken en toestanden in het buitenland die ons vreemd blijven!!!... Soms kan je daar aan wennen, of het accepteren. Maar ik moet ook toegeven er blijven toch dingen/zaken waar ik nooit aan zal wennen, in de praktijk wordt dan een zekere vorm van aanpassing gerealiseerd, voor 100% lukt dat nooit denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  bam

  Ik zeg laat deze boerenberichten ook eens aan Wilders lezen. Dan begrijpt hij waarom onze Turken en Irakezen zich toch deels aan hun eigen cultuur blijven houden.....

 • no-profile-image

  Sybren

  Ja, inderdaad Jan, het is soms moeilijk je in het buitenland te gewennen. Zeker voor kinderen die wat ouder zijn zoals jouw en dan het uitgaansleven is zo anders in Canada en de USA, maar saai vergeleken met Nederland. Ik ben blij dat in Nederland te hebben meegemaakt.
  Ook wat je zegt over het cheque schrijven, hier in USA ook zo, lopen nog een eeuw achter hier, haha.
  Ik betaal echter via internet, maar de bank print dan de cheque en stuurt die per post naar de begunstigde. Vele banken rekenen daarvoor, maar sommigen doen zoveel voor gratis als je een balans van minimaal zoveel dollar hebt. Veel succes daar en gegroet

Of registreer je om te kunnen reageren.