Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Grotere partijen quotum gevraagd

Ondanks een kortere werkweek is er toch redelijk in melkquotum gehandeld. Daarbij zeker ook grotere partijen, van incidenteel 200.000 kg, maar regelmatig transacties van 50.000 tot 100.000. Daarbij hing de prijs rond €19,50. Voor boeren met plannen om te stoppen is de prijs waarvoor ze hun quotum nu van de hand kunnen doen blijkbaar gunstig genoeg. Wie bijvoorbeeld geen opvolger heeft kan nu zijn melkquotum verzilveren.

De vraag naar leasemelk is beantwoord door wat meer aanbod dan de voorgaande week, ook weer vanwege de relatief hoge prijs, van €4,60 en op. Dat brengt melkveehouders in de verleiding om een deel van hun quotum te verleasen en daarmee verzekerd te zijn van opbrengt, om vervolgens zelf minder te gaan melken. Het gegroeide aanbod blijft qua volume nog krap, het is vroeg in het seizoen.

De quotumprijzen kropen in de loop van de week omhoog, tot €19,75. Daarboven ligt een barrière waarbij kopers afhaken. Vraag en aanbod waren in evenwicht, met de kanttekening dat het volume van de handel beperkt blijft.

Prognose: prijs stabiel, leasemelk iets duurder

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Betrokkene

  Wat is er aan de hand?
  - melkquotum wordt afgeschaft in 2015
  - europees melkquotum wordt niet volgemolken komende jaren
  - grenzen van de productie bepaald door N, P2O5
  - nu 85 ct per kg melk investeren is zeker weten dat je financieringslasten de komende 5 tot 7 jaar dusdanig zijn dat je aan extra melken verlies lijdt.

  Melkveehoudend nederland wordt door een kleine groep handelaren zaken aangepraat en jammer genoeg wordt het voor waar aangenomen.
  Je zult er ook niet direct aan onderdoor gaan. Je polstok is alleen wat korter in de toekomst. En dan zullen er sommigen zijn die ook een flinke smakker maken. Hopelijk alleen financieel, het zou jammer zijn dat je mentaal er aan onderdoor gaat. Goede melkprijzen gewenst en een helder verstand!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik zie de komende jaren de quotum prijs nog niet dalen. Als je nagaat hoeveel capaciteit er bijgebouwd is, blijft de vraag onverminderd hoog.

 • no-profile-image

  Quotumwinnaar

  Ik ben blij dat ik in dit gekke land woon. Vorige week 200.000 kilogram melk verkocht voor een topprijs! Wellicht deze week ook nog 400.000, er zijn genoeg mensen die een leuke prijs willen betalen voor lucht!

Of registreer je om te kunnen reageren.