Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Extra geld, lauwe reacties

Melkveehouders beuren deze week een extraatje. Maar ze zijn er niet eens blij mee.

Wie herinnert zich niet de melkacties van vorig jaar? De prijzen waren beroerd en dat kon zo niet langer. Om dat duidelijk te maken waren er nogal wat boeren die hun melk niet leverden aan de fabriek, maar uitreden over het land of gratis uitdeelden op scholen, of wat dan ook. Ik herinner me ook de lange rijen trekkers op de snelweg. Luid toeterend togen ze op weg naar Den Haag en later naar Brussel.

Tweespalt

En dan de tweespalt: leden van de DDB en de EMB waren het felst, anderen deden niet mee aan de acties. Over en weer was er kritiek op elkaar. Maar uiteindelijk was er toch resultaat: er kwam geld. Voor Europa in totaal 280 miljoen, voor Nederland dik 20 miljoen.

1.100 euro voor gemiddeld bedrijf

Deze week is dat geld uitgekeerd. Per 1.000 kilo quotum beuren de melkboeren iets meer dan 2 euro. Een gemiddeld bedrijf met 500.000 kilo melk krijgt dus zomaar €1.100 bijgeschreven.
Dat is toch iets om blij mee te zijn, zou je denken. Maar daar merk ik helemaal niks van.

Meevaller verdwijnt in het grote gat

Inmiddels heb ik er heel wat melkveehouders over gesproken, en allemaal reageerden ze bijzonder lauw. De strekking is: het is leuk meegenomen, maar het zet geen zoden aan de dijk. Dat beetje geld verdwijnt in de bulk van het bedrijf. Het gaat op de grote hoop, of liever gezegd: het verdwijnt in het grote gat. Ze merken er helemaal niks van. Vrolijk worden ze er ook al niet van. Daar is meer voor nodig. Zoals het mooie weer: dan kunnen we eindelijk grasmaaien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geitenboertje

  Zal ik mijn banknummer dan maar geven? Onze sector is volledig marktafhankelijk, heeft ook te maken met pieken en dalen in de melkprijs en krijgt geen dikke melkpremie zoals de koeienboeren. Ze moeten eens wat minder luxe investeren en niet lopen te janken.

 • no-profile-image

  varkensboertje

  Gemiddeld 3,5 cent melkpremie is voor een gemiddeld bedrijf (5 ton melkquotum) € 17.500,- wat ze zomaar krijgen. Voor dat bedrag moet ik een bijbaan hebben om rond te komen. En dan nog niet blij? Ze moeten zich schamen!

 • no-profile-image

  Willem

  Zielig zulke reakties.
  Als je het zelf slecht hebt, (en de veehouders hebben het vooral niet beter) de andere naar beneden trekken helpt niet er zelf beter van te worden. Als je inteert op je vermogen met tienduizenden euros is 1000 euro niks.

  De akties waren niet voor deze fooi.
  De akties waren voor een goede, logische melkprijs zodat zonder al die subsidies gewerkt kan worden.

  Met een beetje solidariteit kunnen we er allemaal beter van worden.
  Elkaar de sloot in trekken is nutteloos.

 • no-profile-image

  boerin

  Dit bericht schets een erg eenzijdig beel, alsof er niemand blij zou zijn met dat geld. Nou wij zijn er wel degelijk blij mee, want alles is welkom. Het is alleen jammer dat dat dan niet in de media komt. Weer alleen de negatieve berichtgeving. Jammer dat zelfs journalisten van de 'Boerderij' hier aan meedoen. Wees toch eens wat positiever over elkaar. En de premie zelf: wel jammer dat het nodig is, gewoon een eerlijke prijs voor alle producenten is ons aller wens!!

 • no-profile-image

  vrije markt

  Boerin, deze premies zijn helemaal niet nodig. Per direkt afschaffen alle premies en subsidies. Alleen de melkveehouders worden geholpen, de andere sectoren mogen het zelf uitzoeken. Ze hebben nota bene 1 jaar een lagere prijs gehad. Het is gewoon een verwend stelletje, met vaak een veel te grote broek aan.

 • no-profile-image

  Henk


  Jullie zijn allemaal een stel zeurkousen.
  Als je wat wilt beginnen moet je met alle agrarische sectoren op in lijn gaan staan.
  Dan met de handen in elkaar de belangen van de melkveehouders, varkenshouders kippenboeren akkerbouwers enz. met zijn allen verdedigen.
  Nu luistert de politiek toch niet die denken daar hen je de akkerbouwers te zeuren over te goedkope aardappelen dan de melkveeboertjes weer over lage melkprijs en dan het geiteboertje weet over Q koorts en het varkensboer die zij varkens cyclus niet meer om hoog wil.
  Gewoon met zijn allen een groep vertegenwoordigers per sector en da niet op elkaar afgeven, zonder lto of dat soort lui dit zijn allemaal mee lopers waar de zakken van vol lopen.

 • no-profile-image

  Han

  Willem ik ben het helemaal eens met je >een fooi< meer niet. In Nederland zal dit weer worden uitgelegd als>de boeren hebben weer miljoenen gehad niet zeuren<. Zo met de verkiezingen voor de deur was het beter geweest als deze fooi niet was uitgedeeld, kon geen partij het als wapen tegen de landbouw gebruiken. Deze druppel op de groeiende plaat gaat als een stortbui de politieke arena in bij de veeboer hatende partijen. Kost dit cadeautje in de toekomst meer dan het nu opbrengt.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Gemiddeld 3,5 cent melkpremie is voor een gemiddeld bedrijf (5 ton melkquotum) € 17.500,- wat ze zomaar krijgen. Voor dat bedrag moet ik een bijbaan hebben om rond te komen. En dan nog niet blij? Ze moeten zich schamen!
  GEPLAATST DOOR VARKENSBOERTJE, NERGENS

  Neem ook een bijles in rekenen of lezen, Magreet heeft het bedrag opgeschreven.

 • no-profile-image

  Eerlijk inkomen

  Zowel het varkensboertje als Jeroen hebben gelijk, het is en/en. De 1100 euro is eenmalige bijstand en de 17.500 euro is permanente bijstand. Met acties zou ik ook voor en/en strijden, zowel de melkprijs naar kostendekkend niveau (alles tellen), alsook alle bijstand uit Brussel eraf. Op de huidige wijze blijven we volledig afhankelijk van politieke grillen. Elke melkveehouder wil graag van zijn zielige imago van subsidieslurper af.

 • no-profile-image

  varkensboertje

  Jeroen vergeet even voor het gemak de structurele toelage die de melkveehouders elk jaar weer krijgen, te noemen. Voor het bedrag wat ze elk jaar krijgen moet een ander uit werken. Dat slaat toch gewoon nergens op. Willen ze dan nog meer toelages? Ga nou eindelijk eens echt ondernemen!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Daar ging dit weblog niet over, ging over de flauwe reacties nu over die 1100,- euro.

 • no-profile-image

  Boerin

  In plaats van schelden op collega's en elkaar het licht in de ogen niet gunnen zouden boeren solidair moeten zijn met elkaar. De denigrerende opmerkingen die gemaakt worden horen nergens thuis en zeker niet op een site van een vakblad. Mensen buiten de landbouw lezen de reacties ook en denkt u dat die op deze manier een positief beeld krijgen van de boeren?

 • no-profile-image

  boerderij varkensboeren het land uit

  "de slogan voor onze varkenscollega die hier bij boerderij reageren:

  Hol toch eens de bek.

 • no-profile-image

  Tonie

  met willem, doudrac eens. eerlijke prijs voor een eerlijk product. Het probleem ligt niet bij de veehouders, maar bij de tussenhandel en de machthebbers van dit nederland en europa. Ik vraag me af hoeveel mvh er zonder inkomenssteun van brussel, vrouwlief, zoonlief of bijbaan de zaak draaiend houden. Ja misschien wel, met 80-90 u/week

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.