Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Vleeskalveren 5 tot 10 cent goedkoper

De vraag naar blank kalfsvlees zakt weg na Pasen. Daardoor verwerken de kalverslachterijen minder vleeskalveren. Het aanbod van deze dieren is daardoor te groot voor de vraag naar kalfsvlees. Vooral blanke vleeskalveren leveren minder geld op. De prijs voor deze dieren zakt met 10 cent naar € 4,50 tot € 4,60 per kilo geslacht-gewicht. Deze prijs ligt 25 cent per kg hoger dan een jaar geleden.
De afzet van voorvlees van blanke vleeskalveren loopt matig. Levers, een belangrijk bijproduct van kalfsvlees, gaat ook moeizaam van de hand. Ondanks de forse prijsdaling van blanke vleeskalveren, brengt het vlees van deze dieren nog voldoende op voor de kalfsvleesintegraties om er winst mee te maken. De opbrengst van vleeskalveren ligt nog enkele dubbeltjes per kg boven de kostprijs.
De opbrengst van blank kalfsvlees moet echter niet te veel dalen, omdat de prijzen voor nuchtere kalveren met €5 tot €10 per stuk stijgen. Die stijging verhoogt de kostprijs van vleeskalveren. De opbrengst van deze dieren ligt nog ver verwijderd van de recordprijs van € 6,20 in 2007.
De afzet van rosé vleeskalveren loopt moeizamer. De prijs van jongere rosé vleeskalveren (€ 3,45 tot € 3,50 per kilo) staat iets meer onder druk dan die van oudere dieren (€ 3,15 tot € 3,20 per kilo). Het aanbod van rosé vleeskalveren boven 8 maanden is kleiner, omdat veel vleeskalverhouders overstappen van oudere naar jongere dieren. Het vlees van die laatstgenoemde dieren valt onder de definitie kalfsvlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  edje

  Derk, ik wil aan jou wel wat oude roze's verkopen, in jouw optiek zijn die duurder dan jonge roze's !?!?!?.........

 • no-profile-image

  vrijemester

  Denk dat Derk zelf maar eens een stal met witte neer moet zetten

 • no-profile-image

  vrijemester

  Helemaal mee eens vrijemester overijssel. Ik vraag me af waar die kostprijs berekening vandaan komt. Dubbeltjes marge? Werd pas ook al iets dergelijks gezegd maar je mag nu blij zijn als je rond de kostprijs zit.

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  Sorry, ik heb de prijzen van jonge en oude rosé vleeskalveren omgedraaid. Derk.

Of registreer je om te kunnen reageren.