Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs vleeskalveren flink onderuit

Het aanbod van blanke vleeskalveren is de komende weken veel te groot voor de vraag naar de dieren. Door de feestdagen ontbreken er een aantal slachtdagen (Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren). Kalverslachterijen kunnen het aanbod van slachtrijpe dieren in de dagen die zij wel open zijn maar moeilijk verwerken. Bovendien valt de vraag naar blank kalfsvlees ook nog eens tegen.
Door de hierboven genoemde factoren daalt de prijs van blanke vleeskalveren met 10 cent per kg geslacht-gewicht. Het niveau van de prijzen is wel wat aangepast, want dat stond iets te laag. Zodoende noteren blanke vleeskalveren € 4,10 tot € 4,20 per kilo geslacht-gewicht. Dat is zo’n 30 cent per kg meer dan een jaar geleden. Desondanks lijden kalfsvleesintegraties en niet-contractgebonden vleeskalverhouders verlies. De kostprijs ligt op € 4,50 tot € 4,60 per kilo.
De afzet van rosé vleeskalveren loopt nog slechter dan die van blanke vleeskalveren. Oude en jonge rosé vleeskalveren brengen hetzelfde (€ 2,95 tot € 3,00 per kilo) op. De prijs van lichte rosé vleeskalveren is de afgelopen weken zo snel gedaald, dat veel houders van deze dieren hebben besloten om ze zwaarder af te leveren. Dat kan de afzet van zware rosé vleeskalveren de komende tijd onder druk zetten.
Misschien kunnen een betere afzet van rosé kalfsvlees de prijsdaling van rosé vleeskalveren beperken. In de zomer loopt de afzet van rosé kalfsvlees vaak beter dan die van blank kalfsvlees. Toeristen eten liever goedkoper vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.