Rundveehouderij

Achtergrond

Melkpoederprijzen kunnen doorstijgen

De Europese prijzen voor mager melkpoeder stijgen gestaag, in het kielzog van de Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse. Ze staan in de diverse lidstaten op min of meer gelijk niveau, ook waar de euro nog niet is ingevoerd. Zo komt de Poolse prijs al in de buurt van de Duitse. Intussen zijn er vanwege de verbetering van het prijsniveau voor melkpoeder geen EU-exportrestituties.

Belangrijke invloed op de stijging van de Europese prijzen is de ten opzichte van de dollar verminderde waarde van de euro, want die bevordert de export. De export heeft ook een impuls gekregen door de in de Verenigde Staten verminderde beschikbaarheid. Uit gegevens van het Amerikaanse bureau voor agrarische statistiek NASS blijkt dat in het najaar van 2009 de Amerikaanse productie van mager melkpoeder sterk is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Daardoor zijn voorraden in de VS geslonken. Deze waren in januari en februari beduidend kleiner dan in het voorgaande jaar (februari -38 %). Dat scheelt druk op de wereldmarkt door gesubsidieerde Amerikaanse export.

De Amerikaanse melkveestapel is in 2009 weliswaar afgenomen met 1,2 % en neemt dit jaar verder af, met 1,7 %, meldt de The Dairy Network. De grote melkveehouderijen werken aan verjonging en voeren de productie op, geholpen door gunstiger veevoerprijzen. Zo verwachten de VS toch licht groeiende melkproductie. Daartegenover staat groei van de industriële verwerking. De prijzen op de wereldmarkt kunnen doorstijgen, maar in een gematigd tempo. De vooruitzichten zijn zodanig dat de Nieuwzeelandse coöperatie Fonterra aanleiding zag de voorschotmelkprijs voor het seizoen 2009/2010 weer te verhogen, naar € 3,31 per kg droge stof. Dat is een verhoging met 22 eurocent.

Prognose: melkpoederprijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.