Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Melk huren voor 5 cent de liter

De Noorse melkquotummarkt is doorzichtig. Vraag, aanbod en prijs zijn bekend. Maar als de verhuurder buiten de beurs om de potentiële huurder gaat bellen, loopt het mis!

Melkquotum huren gaat in Noorwegen erg gemakkelijk, en duur is het ook niet. De prijzen liggen rond de 40 øre (€0,05) per liter. Een geluk, want de eigenaar van de boerderij die we pachten, liet weten geen geld te hebben om quotum te kopen. Dit gesprek vond plaats vorig jaar half september, dus twee weken vóór de sluitingsdatum voor quotumaan- en afmelding bij de Staat. Actie was dus geboden. Op mijn voorstel of hij misschien een lening zou kunnen afsluiten, op basis van een hogere pachtprijs die wij met de extra 30.000 liter zouden gaan betalen, werd erg lauw gereageerd. En voordat je dat bij de bank hebt geregeld! Dus werd de volgende pijl afgeschoten: “wil je dan quotum huren!”

Doorzichtige markt

Hij beloofde zijn best te doen, en de dagen erna bekeek ik vol spanning de sites van de Melkebors en de Melkekvoter. Want de quotummarkt is in Noorwegen volkomen doorzichtig. Als koper en huurder weet je precies wat er aangeboden wordt, en ook wat er in het verleden is betaald. Logischerwijze geldt dit ook voor de verkoper en verhuurder. Quotum is provinciegebonden en wordt voor vijf jaar gehuurd. Na vijf jaar mag men onderling bepalen of men het contract wil voortzetten. De transactiekosten voor de huurder zijn bij Melkebors 4 procent per jaar, en bij Melkekvoter in het eerste jaar eenmalig 25 procent, over het totale aantal liters.

De beurs op

De eigenaar ging eerst achter een aanbieding aan in de plaatselijke krant. Er werd 35.000 liter aangeboden voor 35 øre (€0,04). Voordeel hiervan is dat je geen transactiekosten betaalt. Hij viste helaas achter het net, en koos voor inschrijving op Melkebors. Op foto 1 zie je onder til leie (te huur) quotum aangeboden worden van 59.329, 80.000 en 99.000 liter voor 40 øre. Daar tekende hij op in. Een gedeelte (89.329) wordt ook aangeboden op de Melkekvoter (zie foto 2, wit is de vraag, geel is het aanbod en rood is afgesloten).

Op 20 september zijn er drie transacties afgesloten voor 35 øre (foto 3), maar om nu de eigenaar te vragen 5 øre onder de prijs te gaan zitten, is wel risico’s nemen! Er wordt zo kort voor de sluitingsdatum veel melk verkocht en dit extra quotum mislopen om €0,01 zou stom zijn. Wel werd besloten voor de 50.000 te gaan. Er staat geen boete op het niet vullen van het quotum, en met een melkprijs boven de €0,50 zijn de kosten al snel terugverdiend.

Miscommunicatie

Een tijd later vertelt de eigenaar, dat de laatste 20.000 mis is gegaan. Hij had een zogeheten non-binding contract hiervoor wel getekend, maar kreeg bericht van Melkebors dat de boer in kwestie de 20.000 al had verhuurd aan de buurman. Melkebors stuurde hem een nieuw non-binding contract voor 20.000 van een andere boer. Nog geen 10 minuten later ging opnieuw de telefoon, en een boer vertelt hem dat hij zijn quotum aan de buurman heeft verhuurd. ‘Onze’ eigenaar dacht op dat moment dat dit de boer was waarover Melkebors hem al eerder bericht had gedaan en dacht dat het met het nieuwe toegestuurde non-binding contract wel ‘snor’ zat. Het speelde zich allemaal af in nog geen half uur tijd.

30.000 + 4 procent

Pas een paar dagen later, toen hij het definitieve contract binnenkreeg voor 30.000 liter en niets voor de 20.000, ging het lampje branden dat beide boeren hun 20.000 hadden verhuurd aan de buurman. Maar toen was het al 1 oktober, dus te laat om voor het aankomende quotumjaar nog een nieuwe poging te ondernemen. Na ja, 30.000 is ook zat. Het totale quotum komt nu op 202.000 liter en coöperatie Tine heeft nu al 4 procent extra toegezegd, vanwege het verwachte tekort aan melk het komende jaar.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE011173D01
 • GXDOWNLOADS-BOE011173D02
 • GXDOWNLOADS-BOE011173D03

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  erg Intressant om te lezen. Is er ook een maximum aan quotum wat je mag leasen? Want als ik het zo lees is groeien best te doen voor 5 cent. Ik dacht altijd dat alles zo strikt was qua groei in Noorwegen

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Kees, een limiet aan qt.huur is me niet bekend, wel dat het totale qt. nooit meer mag zijn dan 400.000 voor 1persoonsbedrijven, en 750.000 voor maatschappen (cijfers 2009). Ook kan men niet maar zo qt. huren, wanneer een boerderij wordt gekocht zonder qt. Er moet eerst toestemming verleend worden door de SLF, en een bepaald gedeelte qt. moet aangekocht worden, voordat men gaat huren. Wat ook star is, is dat je als boer niet halverwege het qt.jaar (dat loopt vanaf maart) niet even bij kan huren, zodra je merkt dat je overcapaciteit hebt. Je zit er gelijk voor 5 jaar aan vast!

Of registreer je om te kunnen reageren.