Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Klein aanbod slachtvee houdt prijs overeind

De rundvleesmarkt laat een tegenstelling zien. De vleesverkoop gaat volgens de slachterij uiterst moeizaam, maar de prijzen neigen in meerdere kwaliteitscategorieën tot stabiliteit of zelfs een stijging.
Door de bank genomen is het luxere rundvlees lastig te verwaarden. Dit uit zich in dalende noteringen voor slachtstieren in het Duitse Noordrijn-Westfalen, een representatieve markt. In de aanloop naar Pasen werden ze duurder, maar dat sloeg snel om, net als vorig jaar. Alleen ligt het niveau nu circa 15 cent per kilo lager.
De worstkoe – het andere uiterste – is gewild, maar dient tot industriële verwerking. Voor slachtkoeien die bestemd zijn voor de versvleesmarkt, de categorieën R, O en P, geldt gestage prijsverhoging. De O3-koeien halen hetzelfde gemiddelde prijsniveau van €2,30 per kg als in de lente van 2009.

In Noordrijn-Westfalen loopt de bandbreedte tussen de ondergrens en de bovengrens van de noteringen niet gelijk op met de gemiddelde kiloprijs. Verhoudingsgewijs is in het eerste kwartaal meer uitbetaald in de bovenste range. Het aanbod binnen iedere categorie is dus van relatief goede kwaliteit. Dit sluit aan bij het volgens slachterijen minimale tot zorgelijk krappe aanbod slachtvee.
De melkveesector krimpt. Dat blijkt uit het algemeen krappe aanbod. De slachterij staat voor een dilemma. Slachthaken moeten bezet blijven. Meer uitbetalen is feitelijk werk kopen.

Prognose: prijs stabiel

Eén reactie

  • no-profile-image

    onbekend

    en aub die noteringen van de stieren doetichem wijzigen in eerlijke prijzen of verwijderen de lto rundvleesprijzen zijn dan 100x eerlijker

Of registreer je om te kunnen reageren.