Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Kalveren voeren is een kunst

In Rusland is het niet alleen kommer en kwel. De kalveren doen het er prima, dankzij de motivatie en inzet van de verzorgsters.

Ik bezocht vorige week het bedrijf van onze partner voor het kalfsvleesproject dat we met een paar partijen vanuit Nederland willen opzetten. Ik sta elke keer weer verbaasd over de inzet van de dames, in dit geval van jong tot oud, die er het vee verzorgen. Vaak lezen we over slechte resultaten in de Russische landbouw, maar aan deze dames zal het niet liggen. De kalveren zien er prima uit, ondanks dat de gebouwen nog veel te wensen over laten. Onbegrijpelijk dat de kalveren het onder zulke slechte omstandigheden toch goed doen. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden daarvan dat de dames erg hard bezig zijn goed voor de kalveren te zorgen. En de bezetting is er laag.

Drie keer daags is om de zes uur

De voerdame verzorgt samen met haar man 120 kalveren. Die krijgen drie keer daags voer, ’s morgens om 6 uur, ’s middags om 12 uur en ’s avonds weer om 6 uur.’s Morgens en ’s avonds worden de boxen schoon gemaakt en wordt er nieuw zaagsel in gedaan.

Zo wordt er trouwens in Rusland ook gemolken. Drie keer daags melken is hier niet om de 8 uur maar om 6 uur, 12 uur en 18 uur. Menswelzijn gaat hier dus boven dierenwelzijn. Het is dan nog vaak een hele toer om hen ervan te overtuigen dat die keer melken om 12 uur niet zo veel nut heeft.

Kruidenthee, pap, water en melk

Het voer is zorgvuldig samengesteld uit thee gemaakt van kruiden, mineralen, pap van haver en gerst, water en melk. De kalveren eten het prima en doen het er goed op. De thee doet me nog denken aan een project dat we in Roemenië deden. Daar hadden we ook een dame, Tanza (een zigeunerin), die voor de kalveren zorgde. Ze deed dat echt perfect. Voor een kalf met diarree maakte ze ook kruidenthee en er ging zelden een kalf dood. En dat met minimaal gebruik van elektrolyten en medicijnen. Want wilde je die kopen, dan was je een paar dagen verder. Daar kon zij niet op wachten en dus loste ze dit zelf op met kruidenthee.

Tanza deed echt een superjob en als dan de Roemenen weer eens klaagden over de zigeuners dan kon ik het niet laten ze even eraan te herinneren wie er goed kalveren kon voeren. Dat vonden ze niet leuk, maar ze wisten wel dat ik gelijk had.

In Nederland zijn er ook van die mensen die graag klagen over buitenlanders, maar wie knappen er het vuile werk op waar de gemiddelde Nederlander en in ieder geval de stedelingen te beroerd voor zijn? Ik zie op Schiphol nooit een blanke Amsterdammer de WC schoonmaken!

Ventilatie slecht, kalveren goed

Iets anders wat me uit Roemenië bijbleef is een bezoek van een Nederlander. Ik vroeg hem nadien wat hij van de kalveren vond. Hij begon meteen over wat er allemaal aan de ventilatie niet goed was, maar zei niets over de kalveren. Dus vroeg ik nog een keer ‘hoe zagen de kalveren eruit?’ Nog een keer het hele verhaal over de ventilatie, maar hij had niet gezien dat de kalveren er ondanks de slechte ventilatie er prima bij lagen. Motivatie van mensen en een lage dierbezetting compenseren veel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Rene, ik denk dat er veel mensen in Nederland iets kunnen leren van dit verhaal. Namelijk wat je shrijft >het is niet de moderne huisvesting, maar de verzorging< die de kalveren gezond houdt / maakt. Je beschrijft mooi hoe Nederlandes kijken naar dieren eerst de stal en de techniek en dan na aandringen zien ze ook de dieren nog staan. En "helaas" die zijn beter dan in hun beleving mogelijk kan zijn gezien de ventilatie, belichting etc. Conclusie de juiste mensen op de juiste plaats is zeker zo belangrijk dan technische hoogstandjes.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Rene' dit vond ik nou een echt leuk verhaal na alle negatieve verhalen over russisch personeel het bewijst dat waar ook ter wereld er toch altijd mensen zijn die met liefde hun werk doen al zijn ze soms moeilijk te vinden

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Hehe! Eindelijk weer een positief verhaal over rusland in een blog op deze website! Werd tijd ook! Het is zeker niet allemaal kommer en kwel in Rusland. Jammer dat de negatieve verhalen in de verschillende blogs van de laatste tijd de positieve overschaduwen

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  He Rene,

  Een leuke en interesante blog over de verzorging van kalveren! Een tijdje geleden heb ik een lezing van je bijgewoond in Bergum. Hier gaf je ook al aan dat de kalververzorging vaak prima in orde is in Rusland. Daar kunnen we in Nederland zeker nog wel wat van leren!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Maar hoe gaat het verder met het project? Loopt de afzet van vlees ook goed? En de personeelskosten zijn ook niet heel laag, als je met een echtpaar maar 120 kalveren voert. Ik ben nieuwsgierig naar de kansen voor kalfsvleesproductie in Oost-Europa, maar hier wordt ik nog niet heel enthousiast van.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het ''De juiste mensen op de juiste plaats'', schrijft @ Han Meshovsk. In de voormalige sovjet-unie zijn het de vrouwen die de kar trekken, vooral de oudere. En als de vrouwen nog liefde en gevoel voor de dieren (kalveren) hebben, kunnen zij wonderen verrichten!!!... Daar kan het mooiste en beste ventilatiesysteem niet tegenop!!!... Gelukkig heb ik daar ook goede ervaring mee. Mooie blog Rene, de waarheid mag gezegd en geschreven worden!!!...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Christian de Vries, 'k weet niet of u ervaring hebt in de voormalige sovjet-unie (?). Maar de praktijk is dat je in de veehouderij 10 keer beter met vrouwen kan werken, dan met mannen!!!... Om de een of andere rede hebben de vrouwen veel meer verantwoordelijkheidsgevoel, zijn ook vaak innovatief en vlijtig. De mannen nemen meestal een afwachtende houding aan, waarom?, ik denk dat het misschien aan de opvoeding ligt; de jongens worden verwend, de meisje's moeten al op jonge leeftijd meehelpen in de huishouding.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  @ Piet: Ik werk inmiddels 3 jaar in Rusland. Als akkerbouwer zijnde bemoei ik mij niet/nauwelijks met veehouderij. Ik weet echter uit ervaringen in die afgelopen drie jaar dat het echt niet alleen maar kommer en kwel is. Ik ben van mening dat het probleem is dat veel mensen zich niet kunnen verplaatsen in de situatie hier en daardoor de negatieve ervaringen de positieve laten overheersen. Vandaar mijn opmerking dat ik blij ben dat er eindelijk eens iets positiefs geschreven wordt over oost-europa. PS. het akkerbouwbedrijf in Rusland dat ik begeleidt wordt in zijn geheel door mannen gemanaged en loopt als een trein en dus winstgevend.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Gefeliciteerd Christian de Vries!!!... Misschien mag ik nog iets toevoegen aan mijn bericht over de ervaringen in de voormalige sowjet-unie. Feit is dat in gebieden, streken en provincie's, waar voor de tweede wereldoorlog duitsers woonden de streber- mentaliteit veel groter is!!!... Misschien is dat bij u ook zo (?). Bovendien behoort het tot de taak van de manager en ook de begeleider, medewerkers/sters te MOTIVEREN !!!!!..... Met vriendelijke groet, piet slingerland.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  @ Piet Dan zijn wij het helemaal met elkaar eens. Motiveren van personeel is het sleutelwoord. Mijn mening is dat het in veel gevallen aan het management ligt waardoor het personeel niet (of minder goed) functioneert. Dit is het grote probleem van de landbouw, niet alleen in Rusland. Gelukkig heb ik voldoende bedrijven gezien waar dit wel op orde is (ook met Russisch management) en waar de bedrijven dus wel goed draaien. Waar zit je precies in midden-Europa? En wat doe je daar precies?

  groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @ Christian, wij (m'n vrouw en de kinderen) hebben ons bedrijf ongeveer 25 km. ten oosten van de Neisse, in de buurt van Sommerfeld (nu Lubsko) PL. Maar wonen ten westen van de Neisse, zuidelijk van Forst, Duitsland. Daar gaan onze kinderen naar school. Wij hebben een gemengd bedrijf; akkerbouw/veehouderij. Ruim 10 jaar geleden zijn wij begonnen hier op een verwaarloosd staatsbedrijf, wij moesten opnieuw ontginnen sinds 1993 (toen werd het staatsbedr. geliquideert)was er bijna niets meer uitgevoerd. In het begin werd ik wel door de burocraten ontmoedigd, ik liep tegen een muur van zwaar gewapend beton op, van een meter dik. Het was vaak slikken geblazen en aanpassen en volledig onthaasten. Heel veel landgenoten hebben de moed opgegeven en zijn gedesillusioneerd terug gegaan (ongeveer 60%). De rest vertel ik later wel als u op de koffie komt (?). groetje's, piet.

 • no-profile-image

  diezel

  hallo Rene... met welke partijen uit nederland heb je dit kalfsvlees project opgezet ?

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Een rosémester uit de polder en ook een voerfabriek uit die hoek.

 • no-profile-image

  Ruslandreiziger

  Staat wel op de site van lighthouse.
  Kansen genoeg, maar wil men?

 • no-profile-image

  Piet WIsse

  Volgens mij vallen die kansen nogal tegen voor kalfsvlees.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.