Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Kalf met twee koppen?!

Ik had tijd over op woensdagavond 31 maart. Veel mensen stapten de dag erna met beide benen in de val die ik opzette…

Hyves en Twitter zijn heerlijke media om mensen een poets te bakken. Dat lukte prima dit jaar, met wat voorbereiding. Hieronder een verslag van wat er gebeurde.

Op Twitter:

Woensdag 31 maart, 22.23 uur. “Oh oh, problemen! Koe moet kalfen maar het kalf zit vast! Voorpootjes er al uit opvoelen lijkt of er twee koppen zitten niet goed!”
Woensdag 31 maart, 22.23 uur. “Gaat veearts bellen.”
Woensdag 31 maart, 22.26 uur. “Henk roept ‘voel twee snuitjes’. Veearts neemt niet op. Nogmaals proberen.”
Woensdag 31 maart, 22.37 uur. “Waar zit die Veearts toch”
Woensdag 31 maart 23.08 uur. “Veearts eindelijk te pakken! Hij was, zoals ik al dacht, bij een andere boer. Heb gezegd waarschijnlijk keizersnee, dat kalf zit echt vast.”
Woensdag 31 maart 23.23”10 uur. “Denkt aan tweeling. Henk heeft bij opvoelen twee snuitjes gevoeld. Het vreemde is dat hij maar twee voorpootjes voelt, in geboortekanaal.”
Woensdag 31 maart 23.11 “Gaat doeken zeep en emmers klaarzetten. Veearts is er over een kwartier.”
Donderdag 1 april 0.02 “Het kalf is er, ben er helemaal van door de war. De vee-arts wil het kalf laten inslapen maar dat wil ik absoluut niet!”
Donderdag 1 april 0.03 “Het kalf heeft maar een paar hersens, volgens onze vee-arts. Ben er ondersteboven van. Ik ga er een foto van maken om te begrijpen...”
Donderdag 1 april 0.19 “http://twitpic.com/1c97bd - Morgen, of eigenlijk vandaag, gaat onze veearts Patrick een aantal instanties bellen. Eerste keer voor hem dat hij...”

En ook op Hyves uitgevent

Op Hyves heb ik het onderstaande gezet:
Al lijkt het te bizar om waar te zijn op deze datum, toch even dit berichtje. Gisterenavond hadden we een keizersnee omdat het kalf klem zat. Voorpootjes waren te zien maar het kalf wilde niet verder. Henk voelde twee snuiten dus snel de veearts bellen. Natuurlijk was die niet te bereiken, maar na een minuut of 20 kreeg ik hem toch aan de lijn. Hij was, zoals ik al dacht, bij een andere boer bezig, maar in een kwartier kon hij bij ons zijn. Gelukkig was hij er snel. Na een kort onderzoek besliste de arts meteen een keizersnee te doen, om de kalfjes te redden. Precies wat ik dacht, ik had al doeken, zeep en emmers klaargezet.
Tot onze verbijstering waren het er echter geen twee, het was maar één kalf. Ik ben er nog helemaal ontdaan van. De veearts wilde het meteen laten inslapen maar ik riep: "Daar is geen sprake van!"
Ik ga er een foto van maken want het dringt nog niet echt tot me door. Zie: http://twitpic.com/1c97bd

Vlaamse veearts

Vanochtend wilde het kalf nog steeds niet drinken, het is wachten op de veearts. Ik ben gebeld door de Justin Liebi(n)g? van de universiteit in Giessen, met de vraag of ze mogen komen kijken. Is 2,5 uur rijden hierheen, heb ik begrepen. Er komen studenten mee. De veearts belde meteen erna. Hij vertelt ons in zijn lieve Vlaamse accent dat hij de dierfaculteit in Gent heeft ‘verwittigd’. We hebben een Vlaamse veearts die hier net over de grens in Duitstalig België woont.

Duitse cameraploeg onderweg

Van de Duitse zender SWR, Süd West Rundfunk, is ook een camerateam onderweg; ze willen opnames komen maken ‘Wegen eine Doppelfehlbildung’ (Siamese tweeling) voor het nieuws van vandaag. De buurvrouw zegt dat het waarschijnlijk word uitgezonden in de programma's Aktuell of Landesschau, beiden na 18.00 uur. Ik vraag me echt af of iemand in Nederland die zender kan ontvangen?
Een redacteur van Boerderij heb ik ook net aan de telefoon gehad, ze willen een artikel in het blad van volgende week plaatsen. Och mensen, ik ben helemaal zenuwachtig.

Terug naar Twitter

Via Twitter vraagt iemand me of het kalfje inmiddels gedronken heeft. Ik twitter haar terug: "Via een sonde, met behulp van de vee-arts. Of ze (het is een koekalfje) blijft leven? Ik weet het niet. Ze is wel alert vind ik."

Ze zijn er! Aan de overkant is de cameraploeg aan het proefdraaien... Ik ga gauw terug. SWR ‘Aufzulande’. Zie http://twitpic.com/1cctu3, in gesprek met onze veearts, Patrick.

Ik twitter: “Alweer telefoon gehad, gemaakte opnames worden ook via Tagesschau uitgezonden, om 20.00 uur vanavond! WIE KAN ARD ONTVANGEN (Zender: Das Erste)?”

Reacties in overvloed op Twitter en Hyves

Een Blaricumse twittert me: "Leeft dat kalf eigenlijk nog? (vragen ze hier op kantoor)" Ik antwoord haar " Ja, dat wel. Ik vind het heel dubbel (klinkt wel stom he, dubbel) Dierfaculteit Gent wil het kalf heel graag hebben, voor onderzoek".
Andere reacties:
- “Dat is wel zeldzaam hè, ik zal vanavond kijken want wij kunnen ARD ontvangen. Succes met het kalfje.”
- “Bekommt das Kalb denn jetzt einen Doppelnamen?”
- “Jeetje meid, wat bizar. Dat zal wel hectische taferelen geven bij jullie op de boerderij… Succes en ik hoop dat het goed gaat met het kalfje.”
- “Je zou haast denken dat het een 1 april-grap is... Wat bijzonder zeg!”
- “Joehoe meid, ik had het gezien!! Brr, de rillingen liepen over mijn rug!! We hebben helaas geen ARD maar mijn ouders wel en die heb ik net gebeld en ze nemen het voor me op.”
- “Wat een verhaal met dat kalf zeg, is het een grap?”
- “Wat spannend Monique, dus wij kunnen vanavond alles op de Duitse tv bekijken.”
- “O jee Monique, dat is toch ook wat, heel apart, kan het mij voorstellen dat die niet op de natuurlijke weg geboren kon worden.”
- “Dat arme kalf kan toch zo niet blijven leven Monique... Jeetje, wat is de natuur soms wreed.”

Ook reacties op melkquotum.startpagina.nl:

- “Goeie grap Monique, met Photoshop?”
- “Vooralsnog ga ik er van uit dat dit een speling der natuur is en niet dat Monique zo handig is met Photoshop.”
- “Het kan makkelijk maar het is toevallig ook bij jullie 1 april nietwaar?”
- “Waarom is iedereen zo achterdochtig, het is volgens mij gewoon een speling van de natuur.”
- “Ik zit juist met dit topic 'in de maag'. Iets van Monique op 1 april, dat is goed mogelijk. Maar dat ze iets met dieren(leed) doet, dat kan ik absoluut niet vatten, daar is ze véél te (fijn)gevoelig voor. Monique, wat is er aan de hand? Alles goed met u?”

Eéntje lette wel heel goed op:
- “Beste Monique: wanneer is dat 'kalf' geboren? Aan de klauwtjes te zien is het al een paar dagen oud is.”

Mijn laatste tweet luidde als volgt: “http://twitpic.com/1cgtq8 - Aangezien 1 april nog maar 1 uur duurt moet ik wat bekennen. No hard feelings?”

Eind aan de 1 april-grappen?

Het maken van 1 april-grappen door particulieren is de afgelopen jaren achteruitgegaan, terwijl de traditie meer commercieel wordt uitgebuit.
Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van universiteit Bonn. Volgens cultureel antropoloog Gunther Hirschfelder speelt de vrees een rol dat de eigen 1 april-grap niet goed genoeg is. “Men denkt dat al die grappenmakers op tv sowieso veel grappiger zijn en het eigen idee niet goed genoeg'', aldus de wetenschapper tegen nieuwsportaal Nachrichten.at.
Ook volgens de beheerder van 1 april-grappensite www.aprilscherze.net, Dietmar Koch, zijn de media de reden voor de teloorgang van de 1 april-grap onder vrienden, collega's en scholieren. “De mensen waren vroeger niet blootgesteld aan een te grote dosis prikkels van de media en werden zelf creatief'', stelt Koch.

Ik zal het maar toegeven: uitzonderingen bevestigen de regel. Ik heb me heerlijk vermaakt!

Ik zal volgend jaar wel heel erg moeten oppassen. Beter dan geen computer aan en stekker uit de telefoon.....

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Hij is leuk!

 • no-profile-image

  toos

  geweldig Monique ik ben er (goedgelovig als ik ben) heeeeeelmaaaal ingeluisd!!!!leuk grapje, ik heb idd gekeken of ik ARD kon krijgen,om 20.00 maar ik heb kennelijk wat gemist
  Volgend jaar weer een leuke?? (ach je hebt nog een jaar bedenktijd )
  Hoe is het met het kalfje ??? Arm klein ding zo prilnog en dan al zo in de picture !!
  Kom je weer een keer bij het vrouw van boer forum ??? Het is erg rustig momenteel!~groetjes

 • no-profile-image

  Henry

  flauwe grap,wij hebben verleden jaar zelf een levend kalf met 2 koppen gehad dus het kan wel.Gr Henry

 • no-profile-image

  Jozé

  Een flauwe grap? Ja, zeker als je der zelf bent ingestonken en je wilt er niet voor uitkomen.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Deze "val" was in eerste instantie bedoeld voor vriendinnen die me felicitaties stuurden via post, twitter en hyves voor mijn 50e verjaardag op 2 april. (Nee, ik ben net geen 50 geworden, lach!) Toen ik een slinger toegestuurd kreeg met 50 erop <> dacht ik "nu pak ik ze terug". Tja, van het één kwam het ander, er kwamen steeds meer reacties binnen en ik kreeg er lol in.... De slinger? die heb ik natuurlijk opgehangen.

 • no-profile-image

  karla

  We hebben er niet eens voor hoeven photshoppen oid.
  Op 1 april 2010 bij ons: <>

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Het leven bestaat ècht uit toevalligheden.... Ongelooflijk hè.

 • no-profile-image

  Maria

  ik hou wel van een goeie 1 april grap!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.