Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Groeien in de achtertuin

Kazachstan steunt de echte boeren, maar kan zich beter richten op de backyard farmers. Daar zit het groeipotentieel. Kijk naar Nederland in de vorige eeuw.

In 2003 voerde ik hier in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, al eens een studie voor de Wereldbank uit. Ik vroeg het hoofd veeteelt op het landbouwministerie waarom ze $1,2 miljard subsidie gingen geven aan een groep ‘echte’ boeren, die toen verantwoordelijk was voor slechts 10 procent van de totale dierlijke productie. Zijn antwoord: ‘omdat hun productie harder groeit dan die van ‘die anderen’. De productie van onze boeren groeit met 15 procent en van ‘die anderen’ maar met 5 procent per jaar!

Klein groepje boeren krijgt subsidie

Even rekenen: die groep subsidieontvangers is goed voor slechts 10 procent van de productie. De subsidie geeft dus een groei van 1,5 procent van de productie. ‘Die anderen’ groeien zonder die hulp en tegenwerking met 5 procent over 90 procent van de productie. Dus zonder noemenswaardige kosten groeit hun landbouwproductie met 4,5 procent per jaar.
Het hoofd veeteelt had hier geen antwoord op. En aangezien ‘die anderen’ niet binnen de politieke landbouwstrategie vallen, zou hij nooit het juiste antwoord geven. Stomme investering! Het bewijs daarvan is dat de ‘echte boeren’ nu zeven jaar later nog maar goed zijn voor 8 procent van de productie.

Niks veranderd in 20 jaar

Wie zijn ‘die anderen’ dan? Dat zijn de mensen die de beleidsmakers hier angstvallig niet boer noemen, maar de ‘plattelandshuishoudens’. Er is dus nog niets veranderd sinds de Sovjet-tijden: 90 procent van de melk, meer dan 85 procent van het vlees en meer dan 50 procent van de eieren en pluimveevlees komt nog steeds uit de achtertuin van de gewone man, die nog steeds in die dorpjes op het platteland woont en tegen de stromen van de politiek-economische ontwikkelingen oproeiend nog steeds zijn productiewonder verricht!

Miniboerderijtjes in schuurtjes

Ze werken met schuurtjes waar een Nederlander zijn fiets nog niet zou willen stallen (‘want dan gaat de ketting roesten!’). Die koetjes en varkens, gemengd met allerlei pluimvee en soms nog een paard of twee (her)kauwen in de winter uit vreselijk hooi, stro, wat zemelen en als ze geluk hebben wat gerst het leeuwendeel van de dierlijke productie bij elkaar. Die gerst is trouwens zelf geteeld of ‘geleend’ bij een grotere buurman (sorry Bert: ik ben misschien de laatste communist in dit land). In april strompelen die dieren weer naar buiten, als het gras weer begint te groeien. Dan voltrekt het wonder zich weer. De compensatoire groei zet weer in, de melk komt weer een beetje terug, ma begint weer boter te maken (knalgele meiboter, €5 per kg), zachte kaas (tvorog) en gedroogde karnemelk (qurt). Uiteindelijk geeft dat een melkprijs van rond de €0,50 per liter, twee tot drie keer zoveel als de melkfabriek betaalt (als die al ophaalt in het dorp). De kalveren en pinken gaan naar de verderaf gelegen weiden met een herder tegen betaling van €1 per maand. Daar groeien ze hard. Een verdwaalde stierenpink (zeker geen pinkenstier!) doet, als ma geluk heeft, zijn best op de koeien en het kalf en de lactatie voor volgend jaar zijn weer verzekerd.
Dit is een niet kapot te maken productiesysteem. Het zal met deze generatie mensen toch wel op zijn einde lopen. Sommigen groeien door en registreren zich als ‘echte’ boer.

Hoe kunnen deze bedrijven overleven?

Ik pieker me suf met mijn ‘chauffeurs’ wat te doen met en voor deze grootste groep om van die 5 procent groei per jaar te verdubbelen of misschien wel te verdriedubbelen. Er is in de eerste plaats behoefte aan meer goed hooi. Daarvoor moeten er maaiers, schudders en persen komen. Ki is onder deze omstandigheden niet makkelijk. Misschien zijn de zogenoemde ‘fokbedrijven’, die of van de staat zijn of met staatsgeld grote hoeveelheden vee uit Amerika importeren (zoals Hereford en Angus) bereid om een seizoen hun stierpinken ‘op vakantie te sturen’ naar deze dorpen. Daar moeten dan wel alle andere stieren en stiertjes gecastreerd worden of ver weg van de koeienkudde gehouden worden. Op deze manier kost het de overheid weinig om de zogenaamde ‘geërodeerde’ genetische basis weer op te krikken richting het vlees dat de overheid wil exporteren.

Werktuigen en voorlichter

De meneer in het dorp met een of twee trekkers (die heb je overal nog) kan een lease krijgen voor zo’n pakketje hooimaakwerktuigen, als het dorp het daar mee eens is. Een melkkoeltank, geleased van de melkfabriek of als eigendom van een groep boeren. De melkfabriek kan een voorlichter laten rondgaan met simpele programma’s om melkhygiëne op te krikken (handen wassen, uiers wassen, materiaal met zeep wassen, daarna omspoelen in chloorwater en dan in de zon: ik zie het tante Dika nog doen). En de mogelijkheid om krachtvoer op krediet te verrekenen met het melkgeld, premies voor kwaliteit en vetgehalte.

Nederlands voorbeeld uit de vorige eeuw

Ging het in Nederland ook niet zo in de vorige eeuw? Boeren moesten ook in Nederland leren om samen te werken. Coöperaties zorgden voor eerlijk krachtvoer en boden een redelijke melkprijs. De missing link hier is een dorpspastoor, die mensen bij elkaar brengt en overtuigde om samen te werken. Misschien moeten we toch maar eens met de mollahs gaan praten?
Ach, ook hier zal het ooit wel lukken, maar het blijft wel een gevecht tegen vele bierkaaien. Ideeën genoeg met ‘chauffeurs’ als Bert, Arie, Mink en Leo in de buurt. Blijven geloven!

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Anton als die mensen zelf de melk of producten verkopen tegen 3 keer de prijs van de melkfabriek zal een gezamelijke koeltank voor levering aan de fabriek niet echt hun grote interesse hebben voor de rest altijd super interessant je te lezen groeten Ed

 • no-profile-image

  Anton

  Dag Ed. Er is een limiet aan wat mensen in hun keuken kunnen verwerken en nog belangrijker daarna vermarkten. Dus op een gegeven moment moeten mensen toch aan een fabriek verkopen. Voor gekoelde stabiele melk kunnen ze betere prijs krijgen, maar het probleem wordt dan wanneer er een tijdje geen electriciteit is en de koeltank dus niet werkt, als de "RMO" niet komt om de melk op te halen, wie de kwaliteit van die verzamelde melk gaat controleren, dus ook een melk koeltank lost sommige problemen op maar creeert er ook weer wat bij. daarom zijn er nog genoeg kansen voor de tussenhandelaar, die meestal leuke marges kan maken. Melk uit Kyrgyzstan wordt daar voor 0.16 Euro opgekocht, illegaal de grens over gereden (zit officieel dicht vanwege MKZ) en wordt voor 0.40 aan de Kazakhse elkaar dood concurrerende melkfabrieken verkocht. Boeren niet georganiseerd, fabrieken amper georganiseerd en iedereen speelt iedereen tegen elkaar uit. En dan toch nog een overheid met export dromen!!

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Anton na ,,Terug in de tijd gelezen te hebben ,, op deze site en waarin verteld werd dat de betreffende boer (zaai)credit bij de bank kan krijgen tegen 25% of met prive geldschieters moeten werken die daarvoor in ruil een gedeelte van de oogst eisen tegen achterlijk lage prijzen .Hoe kunnen kunnen de, volgens de regering ECHTE boeren ,overleven ?
  Er is volgens mij niet een normaal landbouwbedrijf dat 25% winst maakt
  Als ik het goed begrijp zijn er in Zuid America ook van zulke toestanden
  Anton graag zou ik jou mening hierover lezen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Nostalgie puur, 50 jaar geleden waren wij in NL al verder ontwikkeld. Het sovjet-systeem gaf waarschijnlijk geen ruimte voor ontwikkeling, de Staatsbedrijven gingen voor natuurlijk. Anton, ik denk ook dat alleen door coöperatieve samenwerking vooruitgang mogelijk is. Misschien krijgt u dan de jeugd ook in het ontwikkelingsbootje. Het is in ieder geval een grote uitdaging waar je aan begonnen bent, succes!!!... en met grote belangstelling wacht ik op je volgende blog, groeten.

 • no-profile-image

  Anton

  Ed, het is moeilijk om krediet te krijgen voor kleinere boeren en die grote bedrijven gaan voor met de subsidies: ondanks hun inefficiency kunnen ze hiermee doorboeren. Er moet een drastische herziening komen van hoe de overheid tegen de verschillende categorieen bedrijven aankijkt: het werkt niet om de sector die meer dan 85% van al het vee in handen heeft en 90% van de melk produceert te negeren omdat ze geen land hebben en je ze dus geen boer wilt noemen. Ja Piet: de cooperatieve gedachte ligt voor de hand, maar daarvoor schijnen mensen toch eerst een heleboel frustratie te moeten opbouwen om die stap te nemen. Op dit moment heerst er nog een "ieder voor zich" mentaliteit- het communisme ligt nog vers in het geheugen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.